Vak po trenérském intermezzu znovu bruslí. Bude hrát za David Servis

Foto: Ladislav Lhota

Českobudějovický David Servis po dvou sezonách ve 2. lize, kdy platil nováčkovskou daň a skončil ve skupině Střed devátý resp. osmý z deseti, hodlá po reorganizaci ve skupině Jih vylepšit svoji image. Vzhledem k náročné letní přípravě a posilování kádru se může stát štikou soutěže. Jako pilíř sestavy získalo vedení klubu zkušeného centra Tomáše Vaka, který se po roční pauze vrací ve svých čtyřiceti mezi aktivní hokejisty.

Rodák z Havlíčkova Brodu (11. 5. 1978) prošel v extralize týmy Pardubic, Vsetína, Karlových Varů, Českých Budějovic a Liberce, připsal si také jeden reprezentační start. Pět sezon strávil v Kazachstánu, kde hrál tamní jedinou soutěž Vyšší ligu za Pavlodar a Atyrau. V závěru předloňského ročníku naskočil do prvoligového Motoru Č. Budějovice. Minulou sezonu absolvoval v roli hlavního kouče kazašského celku Jertiš Pavlodar.

Před časem se Tomáš Vak trvale usadil v sousedství jihočeské metropole, proto chtěl po návratu ze zahraničí pomoci Motoru do extraligy. To se nepovedlo a střední útočník se rozhodl definitivně odevzdat výzbroj. „Působení v Motoru na konci sezony 2016 – 17 se upeklo narychlo, ale vůbec jsem neváhal nad nabídkou. Bylo pro mě krásné nastoupit znovu v Budějovicích, přestože jsem mužstvu nepomohl k dosažení postupového cíle,“ ohlíží se zpátky do minulého roku.

Foto: Luboš Vácha, bkhb.cz

Necítil se hokejovým důchodcem, jenže nemohl jít do osvědčeného Kazachstánu, kde vydali zákaz angažovat cizince nad třiatřicet let. Odjinud projevily zájem pouze kluby, v jejichž službách by si připadal jako na dobře placené dovolené. To nebylo jeho gusto. „Lákalo mě trénování a přišla super výzva. Majitelé Pavlodaru mi nabídli první zkušenost a hned v roli hlavního u áčka. Zkusil jsem to i z toho důvodu, že šlo o důvěrně známé prostředí. Bohužel, nesplnil jsem cíl postoupit do semifinále, což byla i podmínka případného prodloužení smlouvy,“ popisuje.

V desetičlenné kazašské lize se Vakovi svěřenci zastavili ve čtvrtfinále. Vyrovnanou sérii s pozdějším vítězem play off Arbanem Kokšetau ztratili v jednom smolném zápase. „Docela mě to mrzelo, protože na konci sezony jsme se zvedali herně. Během celého ročníku se ale projevilo, že nemám zkušenosti s trénováním. Myslím, že jsem ten mančaft mohl vést líp. Několikrát se pode mnou houpala židle a bylo hezké, že hráči se postavili za mě i mého asistenta. Zabránili našemu vyhazovu,“ váží si postoje kabiny.

Se zástupci Pavlodaru se Tomáš Vak rozloučil přátelsky a podruhé v krátké době se vrátil na český jih. Netrpělivě jej očekávala manželka se dvěma dcerkami, sedmiletou a čtyřletou. „Do Kazachstánu za mnou vždycky přijely na dva tři měsíce. Loni nepřijely vůbec, protože starší dcera už chodila do první třídy. Musím jim vynahradit dlouhé odloučení,“ vysvětluje, proč svoji profesní cestu neobrátil žádným jiným směrem.

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Nezůstal však bez hokeje. Dokonce navazuje na hráčskou minulost. Od předposledního červencového pondělí trénuje denně s druholigovým David Servisem na ledě Hokejového centra Pouzar. Předtím se párkrát zapojil i do suché přípravy s týmem, vedle toho nabíral kondici individuálně. „Čeká mě velká dřina, abych dohnal ten rok nicnedělání. Trochu jsem přibral. Musím shodit nějaká kila,“ usmívá se elegantní bruslař se silnýma a hlavně šikovnýma rukama.

Spolupráci s druhým českobudějovickým týmem navázal snadno a rychle. „Znám se s majitelem klubu Jaroslavem Davidem z doby, kdy řídil a spoluvlastnil extraligový Mountfield, za který jsem hrál. Slíbil jsem mu, že rád pomůžu, až se vrátím domů. Tedy, pokud na to budu mít, což se teprve ukáže,“ zůstává upřímný čtyřicetiletý borec, jenž dostal od servismanů trenérskou nabídku, ale s podmínkou, že nejprve odehraje určité penzum zápasů.

Podmínku mu stanovil nejen Jaroslav David, ale také hlavní kouč Milan Kupka, jehož trenérské metody poznal Tomáš Vak už počátkem století jako člen prvoligového týmu Žďár nad Sázavou Senators. „Řekli mi, že budu hrajícím asistentem. Zatím ale do ničeho nekecám, spíše se chci přiučit,“ přibližuje současnou pozici hokejový světoběžník, jenž nebude jedinou posilou David Servisu. V přípravě jsou také zkušený brankář Tomáš Klestil z Tábora nebo útočník Jan Bárta z Motoru. Zapojit se má i bývalý reprezentant Štěpán Hřebejk. „Překvapilo mě a moc se mi líbí, že kluci v mančaftu tvoří velkou partu. Jsou kamarádi a pomáhají jeden druhému,“ vyzdvihuje veterán.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz