V přípravě na MS už i Chytil, dorazí Zaťovič. Říha na dálku fandí Torontu

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

15. dubna 2019, 17:16

Václav Jáchim

Po sobotním utkání v Linci s Rakouskem dostali čeští hokejisté krátké volno, během pondělního odpoledne byli znovu pohromadě. Tentokrát v Karlových Varech, kde elitní výběr sehraje ve středu a ve čtvrtek (od 17:20 hodin) dva zápasy Euro Hocky Challenge proti Německu. Do přípravy před MS se zapojila první posila z NHL, Filip Chytil ale bude zatím jen trénovat.

Útočník New York Rangers do utkání proti Německu nezasáhne. „Zatím nemáme povolení, navíc je po určitém zranění. Filip s námi bude bruslit a trénovat. Příští týden bychom ho nasadili na Slovensku," zmiňuje hlavní kouč. Po Velikonocích by se měli přidat také Jakub Voráček a Radko Gudas. „Taková byla dohoda, komunikujme o tom. Byl bych rád, aby mužstvo bylo co nejdřív pohromadě," tvrdí Říha.

Po vyřazení z play off se k reprezentaci přidal brněnský obránce Jan Štencel, z Komety jsou ve hře i další varianty. „V úterý přijede Martin Zaťovič, byl bych rád, aby byl s námi. Říkal sice, že je rozbitý, třeba by do zápasů s Německem ani nezasáhl. Ale patří mezi hráče, s nimiž počítáme pro turnaj v Brně. Bude lepší, když bude s mužstvem," hlásí Říha s tím, že uvažuje také o Petrovi Holíkovi a Ondřeji Němcovi.

Rozhovor s Filipem Chytilem

Zkušený bek se vyjádřil, že má zdravotní problémy a start v národním týmu u něj není moc pravděpodobný. „Uvedl, že tomu dává tak pět procent. Nechám tomu týden, aby trošku vydechl, a znovu mu zavolám," reaguje hlavní trenér. Přemýšlí také o zařazení hráčů z týmu druhého poraženého semifinalisty. „Mají toho z play off hodně, rozhodneme se později. Nechceme spekulovat," dodává.

Duely proti Německu jsou pro českou reprezentaci příležitostí k tomu, jak otestovat formu hráčů a dál pilovat souhru. „Chtěli bychom, aby do obou zápasů nastoupily pětky, které měly proti Rakousku jednou volno. Udělali jsme tam drobné změny," informuje Miloš Říha. Do branky by měli naskočit Jakub Kovář a Patrik Bartošák, jejich přesné nasazení bude jasné později.

Měnit všechno jen kvůli hráčům NHL, to by byla cesta, kam nechceme

Také soupeř není v optimální sestavě. Naši západní sousedé minulý týden dvakrát zdolali Slováky a mají vyšší kvalitu než Rakušané, s nimiž Češi hráli v Znojmě a v Linci. „Bude to zase něco jiného. Rakušané měli mladé mužstvo, které jezdilo a bylo nepříjemné. Myslím, že Němci budou hrát opatrněji. Jejich hra podle mě vyjde víc z obrany a na nás bude, abychom se přes ni dostali."

Trenérský štáb na dálku sleduje dění ve Stanley Cupu, který se v určitých ohledech vyvíjí poměrně nečekaně. Například Tampa Bay už prohrává s Columbusem 0:3 na zápasy, to samé Pittsburgh s New York Islanders. „Přiznávám, že nás výsledky zaskočily, počítali jsme trošku s něčím jiným. Uvidí se, jak to bude postupovat. Chtěli bychom, aby nás někteří hráči posílili. S těmi, co mají třeba icetime tři minuty, bychom si promluvili. Bude to na nás. Ono měnit to celé jen kvůli hráčům z NHL, to by byla cesta, kam nechceme."

Kouče hodně zajímá soupeření Bostonu s Torontem, v týmu Bruins září Davidové Pastrňák s Krejčím. Fandí Říha Maple Leafs? „Samozřejmě," usměje se. O víkendu skončila také základní část farmářské AHL, i tam má národní tým některé možné varianty. „Manažeři nejsou moc vstřícní, například s Filipem Hronkem. Je to trošku boj. Pokud to půjde, bude tady. Když ne, musíme to řešit jinak," uzavírá.

Jak v pondělí trénovali:

Jakub Kovář, Bartošák,Langhamer – Zámorský, Polášek, Kundrátek, Kolář, F. Pavlík, Krejčík, Mozík, Jordán, Štencel, T. Dvořák, Klok – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík – H. Zohorna, T. Zohorna, Sekáč – Tomášek, Fořt, Červený – Beránek, Mertl, Zdráhal – Rousek, R. Zohorna, Chytil. 

Kádr reprezentace v přípravě na MS

Brankáři (3):
Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA), Marek Langhamer (Chabarovsk, KHL).

Obránci (11): 
Vojtěch Mozík (Podolsk, KHL), Jan Kolář, Michal Jordán (oba Chabarovsk, KHL), Lukáš Klok (Slovan Bratislava, KHL), Adam Polášek (Nižněkamsk, KHL), Jakub Krejčík (Lukko Rauma, Finsko), Filip Pavlík, Petr Zámorský (oba Mountfield HK), Tomáš Kundrátek (Davos, Švýcarsko), Tomáš Dvořák (HC Sparta Praha), Jan Štencel (HC Kometa Brno).

Útočníci (16):
Filip Chytil (New York, Rangers, NHL), Robin Hanzl (Spartak Moskva, KHL), Tomáš Mertl (Kunlun, KHL), Michal Řepík (Podolsk, KHL), Jiří Sekáč (Kazaň, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), David Tomášek (Jyväskylä, Finsko), Rudolf Červený (Brynäs Gävle, Švédsko), Hynek Zohorna (Lahti, Finsko), Tomáš Fořt (PSG Berani Zlín), Ondřej Beránek (HC Energie Karlovy Vary), Patrik Zdráhal (HC VÍTKOVICE RIDERA), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Lukáš Rousek (HC Sparta Praha), od úterý Martin Zaťovič (HC Kometa Brno).

Foto: blueshirtbanter.com

Realizační tým:

Generální manažer: Petr Nedvěd.
Hlavní trenér: Miloš Říha.
Asistent: Robert Reichel.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Manažer: Jan Černý.
Videokouč: Denis Havel.
Kondiční trenérka: Hana Bubníková.
Lékaři: Mudr. Tomáš Vyskočil a MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeuti: Michal Truc a Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Oldřich Kopecký.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program reprezentace před MS 2019

Euro Hockey Challenge:

Kemp v Karlových Varech
Středa 17. dubna od 17:20: Česko – Německo (Karlovy Vary)
Čtvrtek 18. dubna od 17:20: Česko – Německo (Karlovy Vary)

Kemp v Nitře
Pátek 26. dubna od 18:00: Slovensko – Česko (Trenčín)
Sobota 27. dubna od 18:00: Slovensko – Česko (Nitra)

Carlson Hockey Games (2. – 5. května 2019, Brno):

Kemp v Brně
Čtvrtek 2. května od 17:30: Česko – Finsko
Sobota 4. května od 18:30: Česko – Švédsko
Neděle 5. května od 18:00: Česko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz