V Pardubicích jsme si to užili, slavit budeme až do rána, usmívá se finský mistr světa Sasu Hovi

Foto: inlinehockey2014.com

7. června 2014, 22:05

Adam Bagar

Ačkoliv finští inline hokejisté nepatřili k největším favoritům na prvenství, světový šampionát v Pardubicích ovládli s naprostou suverenitou, když na turnaji nenašli přemožitele a zcela zaslouženě pozvedli pohár pro vítěze. V radujícím se severském hroznu nechyběl ani brankář Sasu Hovi (na snímku), kterého čeští fanoušci velmi dobře znají z působení na Vsetíně, v brněnské Kometě či ve Znojmě. "Čekali jsme na takový úspěch dlouho, je to super pocit," zářil Hovi bezprostředně po finálové bitvě s Kanadou.

Finové rozhodující duel jasně ovládli, tradičně nepříjemný zámořský výběr ale zlomili až ve čtvrtém dějství. A po závěrečné siréně měli pořádný důvod k radosti. Na triumf pod hlavičkou IIHF totiž čekali dlouhých jedenáct sezon. „Je to pro nás moc velký úspěch, protože jsme se v předchozích letech trápili a hráli špatně,“ přiznává zkušený gólman Sasu Hovi, který má už s inline hokejem vcelku bohaté zkušenosti.

„Hraji ho dlouho, startoval jsem vlastně už na čtvrtém mistrovství. Vyhrát celý turnaj je super pocit,“ září jinak chladný Fin, který české prostředí velmi dobře zná. Vždyť v minulých letech postupně hájil barvy Vsetína, brněnské Komety a Znojma. „Zvykl jsem si tady, znám tady lidi, jídlo, dokáži mluvit česky, takže to bylo fajn,“ hlásí. V Pardubicích samozřejmě často podal svým spoluhráčům pomocnou ruku.

„Rozhodně jsem klukům pomáhal, když měli nějaký problém. Radil jsem jim třeba, co si mají dát v restauraci,“ usmívá se Hovi, který popularitu finského inline hokeje přirovnává k situaci u nás. „Je to hodně podobné. I když je to sport, který se hraje jen tři, čtyři měsíce v létě, tak má svou kvalitu. Lidi sice na něj moc nechodí, ale v lize hraje hodně kvalitních hráčů. Je to navíc dobrý trénink,“ prozrazuje.

Ačkoliv hokejisté Suomi nepatřili k favoritům turnaje a na posledním šampionátu dokonce bojovali o záchranu, Sasu Hovi jim tak trošku úspěch předpovídal. „Vždycky jsme měli dobré hráče, ale neměli jsme dobrou taktiku. Před turnajem jsem viděl, že už máme hokejisty, kteří jsou lépe takticky připravení a umí hrát inline hokej. Věděl jsem, že můžeme vyhrát,“ hlásí finský brankář, který se vypořádal i s horkem.

Oba gólmani se ve finálovém klání pořádně nadřeli. A pot z nich tekl proudem. „Cítil jsem, jak pořád padá na podlahu, takže to byl trošku problém. Bylo takové vedro, že jsme museli mnohdy čistit brankoviště ručníkem,“ popisuje neobvyklost, kterou v ledním hokeji jen tak neuvidíte. Zato bouřlivé oslavy už ano. „Hlavně, ať se bavíme. Slavit budeme ještě dlouho do rána,“ přiznává Hovi s úsměvem na tváři.

Celý finský tým si týdenní pobyt v Pardubicích užil. „Bylo to výborné, nezaznamenali jsme žádné problémy,“ říká Sasu Hovi, který teď řeší svou hokejovou budoucnost. „Ještě nemám jasno, ale mám stále velkou motivaci dál hrát. Nedostal jsem zatím přijatelnou nabídku, budu dál čekat a trénovat. Dokáži si představit, že bych chytal v České republice, vždycky jsem se tady cítil dobře,“ uzavírá šťastný gólman.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz