V Německu čekají, co bude. Limit 2000 diváků nám nepomůže, tvrdí šéf DEL

Foto: sportjournalist.de

11. června 2020, 15:15

Václav Jáchim

Minulou sezonu museli předčasně ukončit, v souvislosti s tou následující se zatím neví nic bližšího. Představitelé německých soutěží čekají na další vývoj koronavirové krize, elitní DEL mj. vyhlásila embargo na uzavírání nových hráčských smluv. „Čekáme, co bude. Výhodou je, že ještě máme nějaký čas," řekl šéf ligy Gernot Tripcke pro stránky eishockeynews.de

U našich západních sousedů chtějí elitní soutěž rozjet ve stejném termínu jako Tipsport extraliga. Tedy 18. září. Zatím však převládá spousta otazníků a vůbec není jasné, zda bude možné naplánovaný začátek dodržet.

„Zbývá ještě nějaký prostor. Ale čím déle budeme čekat, tím méně možností budeme mít k zajištění toho, aby kluby splnily potřebná pravidla," řekl Tripcke. DEL aktuálně vede licenční řízení, ve spolupráci se svazem vyhodnocuje situaci a hledá optimální řešení pro start ročníku.

Pracovní skupinu tvoří člen sportovního oddělení DEL, sportovní ředitel svazu i trenér určený pro rozvoj mladých německých hokejistů. „Koncept totiž nelze vztahovat jen na profesionály, ale i na mládež a další soutěže," upozornil první muž DEL.

Ve čtvrtek dopoledne proběhla videokonference za účasti zástupců svazu, nejvyšších soutěží, lékařské komise i společnosti, jež hokejisty vybavuje výstrojí. „Nechceme dělat unáhlené a nekoordinované kroky, naší snahou jsou promyšlené a jasně definované postupy," řekl pro eishockeynews.de prezident německého svazu Franz Reindl. „Jde o citlivé téma, navíc s ohledem na regionální politické požadavky," doplnil.

Pro německé kluby je zásadní, zda budou moci na utkání fanoušci. A kolik jich bude. Sto dní před startem DEL zatím není jasno, klíčová otázka zní, za jakých podmínek se příznivci dostanou na tribuny?

„Nepomůže nám, pokud bude platit limit pro 2000 osob. Náklady by činily víc než 10 tisíc eur, bylo by to kontraproduktivní a ekonomicky víc nesmyslnější než zápasy bez přítomnosti fanoušků," zdůraznil Tripcke.

U našich západních sousedů je příjem ze vstupného důležitou položkou finančních rozpočtů, kluby téma pečlivě zvažují. „Kdyby nebylo koranaviru, program nové sezony bychom oznámili začátkem července," zmínil Tripcke. DEL i další ligy budou dál vyčkávat.

„Chtěli bychom mít jasno co nejdřív, ale bude to obtížné, protože všechny velké akce v Německu jsou pozastaveny do 31. srpna," doplnil Tripcke. Fotbalová Bundesliga už sice běží, leč bez diváků. Podobný scénář by hokejové kluby patrně hodně zvažovaly.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz