V Motoru roste talent. Hrát před nejlepšími fanoušky je paráda, říká Kváča

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Toto jméno si zapamatujte – v osmnácti letech debutoval za České Budějovice a hned dokázal vychytat čisté konto. Petr Kváča je společně s Karlem Vejmelkou a Jakubem Škarkem další brankářskou nadějí, která sbírá ostruhy ve druhé nejvyšší soutěži. „Je dobře, že mladí gólmani dostávají ve WSM Lize šanci. Je to pro nás obrovská zkušenost."

Pokud se nepletu, jste odchovancem Benátek nad Jizerou.
„Ano, je to tak. S hokejem jsem začínal kolem čtyř nebo pěti let. Na bruslích ale stojím už od tří. Naučil mě to táta na veřejném bruslení právě v Benátkách. Jinak jsem ale rodák z
 Brandýsa nad Labem, kde mám stále trvalé bydliště. Ve čtrnácti jsem pak odešel za hokejem do Českých Budějovic."

Jaké byly vaše začátky?
„Ty souvisejí hlavně s dojížděním, protože Benátky jsou asi patnáct minut od Brandýsa. Nebyl jsem hned od začátku brankář, u hráčské výstroje jsem ale nezůstal dlouho. Když jsem se přihlásil do klubu v Benátkách, tak jsem tátovi řekl, že chci do brány. Bylo to asi z důvodu, že moje rodina je sportovně založená, a tak asi jako každý koukáme na hokej v televizi – a řekl jsem si, že chci být jako oni. Strašně rád vzpomínám i na to, jak na mě mamka házela míčky v obýváku při mistrovství světa v hokeji."

Proč jste chtěl být brankářem?
„Jak jsem řekl, když jsem v televizi viděl Haška, Čechmánka, Romana Turka, tak jsem chtěl být jako oni – stát v bráně a být v té výstroji, která se mi na tom taky strašně líbila. Dál se mi moc líbilo kazit útočníkům radost z toho, že nemůžou dát gól."

„Strašně rád vzpomínám, jak na mě mamka házela míčky v obýváku při mistrovství světa v hokeji."

Nevymlouvali vám rodiče post gólmana?
„Ne. Sami se mě zeptali, jestli chci být hráč nebo brankář. A když jsem si vybral, začali mě v tom podporovat. A to trvá dodnes."

Nelitoval jste někdy, že jste brankářem?
Nikdy. Ani na vteřinu."

Není vám svým způsobem líto, že nemůžete dávat góly a útočit?
Nevím, jak to mají ostatní, ale mně vůbec. Gól můžeme dát taky, i když se to moc nestává. Od toho tam jsou ale útočníci. Já mám za úkol střely chytat. Vybral jsem si to a nelituji toho."

„Moc se mi líbilo kazit útočníkům radost z toho, že nemůžou dát gól."

Jste klidný brankář, nebo se dokážete rozčílit?
„Kliďas nejsem. Rozčílit mě dovede každá věc, která se mi na ledě nelíbí – špatné rozhodnutí rozhodčího nebo obdržený gól. Od doby, co jsem v Budějovicích, jsem na tom ale s trenérem gólmanů hodně zapracoval a myslím, že teď už situace na ledě zvládám lépe."

Foto: Tomáš Miklík, hcmotor.cz

Zpátky na začátek. Mohl byste popsat svou hokejovou cestu, než jste přišel do Motoru?
„V Benátkách jsem chytal, tuším, do sedmé třídy. Pak jsem přestoupil do Mladé Boleslavi, kde jsem vydržel do čtrnácti. Potom se mi ozvaly Budějovice, že shání gólmana do mladšího dorostu, a zda to nechci zkusit. Ani po měsíčním rozhodování jsem nevěděl, co mám dělat. Až jsme se jednou se sestrou pustili do debaty, co kdybych zkusil trochu změnit život a hokejově se posunout."

Byl i nějaký další důvod, proč jste kývl Motoru?
„Líbilo se mi zázemí a hlavně možnost pravidelně chytat. Na této pozici jsem musel obstát. Nebylo to nic lehkého."

Předpokládám, že v Českých Budějovicích žijete bez rodiny.
„Ano, bydlím tu už pátým rokem."

Je to pro vás těžké?
„Ze začátku se mi to zdálo trochu obtížné, postupem času si ale člověk zvykne. Musí na vše dbát sám – aby správně jedl a na další věci, které jsou potřeba, aby se mohl zlepšovat. Je to obrovská zkušenost do života starat se sám o sebe takhle brzo. Člověk se naučí spoustu věcí, třeba vařit."

„Nečekal jsem, že stát před nejlepšími fanoušky v České republice bude až takhle parádní pocit."

A odměnou je pak hra před vyprodaným stadionem.
Je to neskutečné. Musím říct, že jsem nečekal, že stát před nejlepšími fanoušky v České republice bude až takhle parádní pocit. Člověk se vyburcuje k co nejlepšímu výkonu."

Byl jste před svým debutem ve WSM Lize nervózní?
„Abych řekl pravdu, tak byl. Že budu chytat jsem se dozvěděl po zápase s juniorkou na Slavii, a tak už jsem se po cestě domů psychicky připravoval. Myslím, že ta cesta autobusem mi pomohla – druhý den už jsem tak nervózní nebyl a připravil jsem se na zápas stejně jako na každý jiný."

Zažil jste skvělou premiéru, vychytal jste čisté konto.
„Každý gólman je samozřejmě spokojen, když nedostane gól. Musím ale poděkovat hlavně hráčům, kteří mi strašně pomohli, že to dopadlo tak, jak to dopadlo."

V kabině se setkáváte s Lukášem Zíbem, Josefem Strakou a mnoha dalšími. Zkrátka s hráči, které jste sledoval v televizi. 
„Vážím si toho. Můžu získávat nové a nové zkušenosti."

„Je dobře, že mladí gólmani dostávají ve WSM Lize šanci. Je to pro nás obrovská zkušenost."

Život ale není jen o hokeji. Co škola?
„Jde to obtížně, když chcete něčeho v něčem dosáhnout a k tomu musíte studovat. Ale škola mi vychází vstříc, abych mohl studovat a zároveň hrát hokej."

A co studujete?
„Chodím na budějovické Gymnázium J. V. Jirsíka. Když jsem byl menší, nevěděl jsem, co budu dělat, a pochopitelně ani to, že se moje cesta bude ubírat do Budějovic. A tak jsem udělal přijímačky na gymnázium v Brandýse a potom už jsem jen přestoupil."

Je pro vás vzdělání důležité?
„Vzdělání je důležité pro každého. Sám si to ale někdy neuvědomuji, což je chyba."

Ve WSM Lize chytají i další brankářské talenty – Jakub Škarek nebo Karel Vejmelka. Sledujete je?
„Když je příležitost, tak se podívám, jak se jim daří. Spíš se ale koncentruji sám na sebe, abych udělal to nejlepší pro tým. Je určitě dobře, že mladí gólmani dostávají ve WSM Lize šanci. Je to pro nás obrovská zkušenost, díky které můžeme být lepší a lepší."

„Můj cíl? Jsem pověrčivý člověk, takže toto si nechám pro sebe."

Mnoho nadějných hráčů odchází do zámoří. Vy jste o tom neuvažoval?
„Ne, zatím ne."

Proč?
„Dostal jsem nabídku od Budějovic, kterou jsem přijal, takže jsem důvod neměl. Někomu odchod do zámoří pomůže, někomu uškodí. Důležité je hlavně chytat a zlepšovat svůj výkon."

Máte brankářský vzor?
Mám jich spoustu. Sleduji například Henrika Lundqvista, Chada Johnsona, Johna Gibsona nebo Mikea Condona. Z českých golmánů pak Petra Mrázka."

Co je vaším cílem, na který byste chtěl dosáhnout?
„Jsem pověrčivý člověk, takže toto si nechám pro sebe."

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Další talentovaní gólmani ve WSM Lize

Jakub Škarek (HC Dukla Jihlava) - Prvoligový ročník 2015/2016 nabídl několik strhujících příběhů. Jedním z nich je zrod nové hvězdičky českého hokeje – šestnáctiletého gólmana Dukly Jakuba Škarka.

Karel Vejmelka (SK Horácká Slavia Třebíč) - Budoucí reprezentant? Nebylo by se čemu divit. Gólman draftovaný Nashvillem toho má za sebou na svůj věk spoustu – už loni chytal jako jednička v extraligovém play off za Pardubice.

Dalšími juniory, kteří letos naskočili k zápasům druhé nejvyšší soutěže, jsou Lukáš Hosnedl, David Vacek (oba HC Benátky nad Jizerou) a slávista Dominik Frodl.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz