Upřímný Frolík: Podobná utkání? Moc nám nedají, zápasů by mohlo být méně

Foto: Alena Zapletalová

18. května 2019, 8:00

Marek Hedbávný

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Splněná povinnost. Asi tak se dá nejvýstižněji zhodnotit utkání Česka s Itálií. Co o zápase řekl autor dvou gólů a dvou asistencí Michael Frolík?

Docela dlouho jste vedli jen o jednu branku.
Ten začátek nebyl úplně jednoduchý, první gól jsme dali trochu později. A ve druhé třetině, za stavu 1:0, tam měli pár šancí. Francík (Pavel Francouz, pozn. red) to naštěstí pochytal. Pak jsme dali ten kuriózní gól, který nás docela uklidnil. Potom už trochu odpadli a jsme rádi, že nám to tam napadalo.

Čím to, že se utkání s outsiderem rozseklo až ve druhé třetině?
Tady tyhle týmy mívají ze začátku docela sílu a bruslí. My jsme den předtím hráli, takže jsme asi byli trochu unavenější. Oni s námi tu první třetinu dokázali bruslit. A není nic jednoduchého hrát proti takovýmto soupeřům, pokud je stav 1:0 a podobně. To se pak může stát cokoliv. Bylo dobře, že jsme jim potom odskočili a dál už jsme tu hru kontrolovali.

Tlak na konci jste stupňovali. Bylo to i kvůli fanouškům?
Když diváci začnou řvát Ještě jeden!, nebo něco takového, tak samozřejmě ten gól chcete přidat. Ale je to těžké... Když je to skóre takové, ta motivace se trochu ztrácí. Snažíte se to dohrát a trošku pošetřit síly. Když ale máte šanci, samozřejmě chcete dát gól. To jsme splnili a za ten výsledek jsme rádi.

Jak těžké je hledat motivaci, abyste akce nepřehrávali?
V první třetině jsme měli nějaká střídání, kdy jsme je točili, ale přehrávali jsme to a snažili se to dávat do prázdné. A oni stáli v pěti okolo brány a docela dobře bránili. Po první třetině jsme si proto řekli, že to budeme házet na bránu, abychom je první střelou trošku rozhodili. A nakonec to přišlo a napadalo nám to tam.

Můžou vůbec podobné zápasy, které mají očekávaný průběh, týmu nějak pomoct?
No já nevím... Asi úplně moc ne. Samozřejmě nám to může trošku dát sebevědomí. Třeba Díma (Dmitrij Jaškin, pozn. red.) dal dva góly. Doufejme, že mu to pomůže trochu se zvednout. Samozřejmě hraje dobře, na tom sebevědomí to ale může ještě pomoct. Každopádně víme, že ten soupeř je slabší, než který na nás čeká ve čtvrtfinále a dál. Je samozřejmě dobré si takhle zastřílet, do budoucna nám to ale asi nic moc dát nemůže. 

Jsou to tedy podle vás zbytečné zápasy?
Já to nechci nějak moc komentovat. Samozřejmě těch zápasů by na mistrovství asi mohlo být trošku míň. (usměje se) Ale takhle je to prostě dané. Navíc: lidi sem na to chodí, fandí a hala byla zase vyprodaná, takže pro diváky je to super. My s tím nic moc udělat nemůžeme. Když jsou zápasy, vydělává to nějaké peníze. Pro fanoušky je to jenom dobře.

Proti Italům jste získal čtyři body a s celkovou bilancí 5+5 jste nejproduktivnějším hráčem turnaje!
Jéžiš, to ani nevím. (zasměje se) Asi to bude znít jako klišé, ale je samozřejmě dobré, když můžete nějakými body pomoct týmu. A i vám osobně to přidá na sebevědomí. Já ale pořád koukám na týmový úspěch. Na konci vždy bude záležet, jak dopadneme jako tým.

Cítíte nicméně, že si to ve vaší lajně sedá?
Myslím, že jo. V každém zápase, který spolu odehrajeme, se naskytnou nové věci. Snažíme se proto spolu hodně mluvit, abychom byli na stejné stránce. Myslím, že se tím zlepšujeme každým zápasem. Snad to naladíme na to hlavní, co nás na turnaji čeká.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz