Udrželi jsme nervy, říká Kundrátek o provokacích. Jakou sázku vyhrál Blümel?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

23. května 2022, 19:58

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Tomáš Hertl? Jakub Vrána? Kdepak, nejlepším kanonýrem českého týmu v Tampere je aktuálně benjamínek Matěj Blümel. Díky jeho zásahu přehrála reprezentace Spojené státy fotbalovým výsledkem 1:0.

„Hynek Zohorna tam skvěle zblokoval střelu. Pak mi říkal, že už to byl dlouhý shift a že mě tam viděl, tak mi to hodil. Dal jsem do toho úplně všechno,“ popisuje klíčový moment Blümel.

Kdo by ovšem čekal, že v těžké situaci zpanikaří, tak se spletl. Kometa turnaje opět ukázala nervy z oceli a gólmana Swaymana si vychutnala parádní kličkou do forhendu.

„Vůbec jsem nepřemýšlel, jen jsem něco zkusil. Nevěřil jsem, že tam bude místo,“ říká s odstupem pár hodin Blümel.

Po jeho gólu na konci 8. minuty zřejmě nikdo nepočítal s tím, že střelecký prach na obou stranách vyschne. Ale stalo se – Češi ustáli americký tlak a zodpovědně dokráčeli ke třem bodům. 

„Neřekl bych, že jsme zaparkovali autobus. Když jsme mohli, tak jsme šli do útoku.“

„Neřekl bych, že jsme zaparkovali autobus. Když jsme mohli, tak jsme šli do útoku. Ale zase jsme nikde nebláznili,“ přemítá Blümel.

„Škoda přesilovek, ale bylo dobré, že jsme dali gól jako první,“ připojuje se obránce Tomáš Kundrátek. „Myslím, že nervy nikdo neměl. Karel chytal výborně, navíc jsme dodržovali systém.“

Konečně se také naplnilo přání trenéra Jalonena, tedy udržet se v rytmu celých šedesát minut. „Odehráli jsme kompaktně celý zápas. Jak říká Kari: Když máte dobrou obranu, tak to jde,“ líčí Blümel.

A doplňuje: „Říkal nám už na kempech, že budeme hrát víceméně podobný systém jako Fini. Akorát k tomu přidáme českou kreativitu, přesně to jsme dneska udělali.“

„Věděli jsme, že nás budou chtít vyprovokovat.“

Oproti předchozímu střetnutí s Norskem nedošlo ani na větší potyčky: čeští hokejisté se s tradiční fyzickou hrou zámořského soka vyrovnali po svém.

„Věděli jsme, že nás budou chtít vyprovokovat. Ale myslím, že jsme udrželi nervy na uzdě a zvládli jsme to. K hokeji to patří, kluci z NHL jsou zvyklí. Věděli jsme, s čím na nás přijdou,“ tvrdí Kundrátek, který hraje už na svém třetím MS.

Jeho mladší spoluhráč má za opaskem druhou účast. Nutno podotknout, že ale zažívá úplně něco jiného než loni: z Blümela se v zemi tisíce jezer stává hvězda!

„S Ondrou Kalátem (media manažer národního týmu, pozn. red.) jsme se vsadili, že budu mít deset tisíc followerů na Instagramu. Už jsem tu hranici překročil, to jediné asi sleduju… Ale lidi mi píšou, vnímám to. Je těžké všem odepsat,“ vypráví český mladík.

„Ondrou Kalátem jsme se vsadili, že budu mít deset tisíc followerů na Instagramu.“

O Blümela je zkrátka obrovský zájem po všech směrech, vždyť jeho přítomnost v mixzóně se za poslední dny stala pravidlem.

„Vždycky jsem na to koukal v televizi a říkal jsem si, že bych tam chtěl být. Užívám si to,“ září forvard, po němž údajně pokukují organizace NHL. Splní si díky šampionátu velký sen?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz