Tvrdá hra mi sedí. Nor neustál souboj, vzkázal Kempný

Foto: Jan Beneš, Český hokej

21. května 2022, 23:31

Dominik Dubovči

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Nevybral si úplně nejvhodnější chvíle, Michal Kempný svých faulů v 54. a 57. minutě samozřejmě litoval. Nakonec však mohl být v pohodě, obě oslabení český tým ustál a do prázdné branky pojistil vítězství 4:1 nad Nory Červenka. Jak viděl emotivní zápas Kempný? Co říká na taktiku trenérů a souhru s Filipem Hronkem? A co cítil po faulu na Blümela?

Až v noci z pondělí na úterý dorazil do Tampere Michal Kempný. Už od prvního utkání ale ukazuje, proč patřil mezi nejlepší beky Washingtonu při cestě za Stanley Cupem. 

Výborně bruslí, obětavě padá do střel, podporuje útok a dodává potřebnou tvrdost.

V závěru utkání proti Norům to ale Kempný s důrazem trochu přehnal. „Vysoká hůl byla absolutně nechtěná, chtěl jsem soupeři nadzdvihnout hokejku a omylem jsem ho trefil do obličeje,“ vysvětloval svůj pohled na první vyloučení, které bylo hodně netypické. 

Stalo se totiž vlastně během přerušení. Ještě než rozhodčí na buly vhodil puk do hry, už se na Kempného otáčel se zvednutou paží a pískal.

„Vysoká hůl byla absolutně nechtěná, chtěl jsem soupeři nadzdvihnout hokejku a omylem jsem ho trefil do obličeje.“

Když pak vyjížděl z trestné lavice, hned se zapojil do hry a dostal nahrávku do brejku. Ten střelou z úhlu nevyužil a za chvíli už zase mířil na trestnou – tentokrát za souboj u modré čáry.

„Asi jsem mohl trošku ubrat, mohl jsem si hlídat emoce. Nechtěl jsem oslabit tým. Ale nechci se moc vyjadřovat k tomu, jak jsem to viděl já. Nor šel totiž do souboje první a neustál ho. Že jsem dostal dvě minuty a on nic, s tím už nic neudělám,“ mrzelo Kempného po vzájemné šarvátce.

Celkové emoce totiž vyvolal hit Andrease Martinsena na Matěje Blümela. Tedy spíše faul na hlavu, alespoň podle slov Čechů. Píšťalka rozhodčího přitom zůstala němá.

„Ten zákrok jsem úplně neviděl, protože jsem čekal nahrávku. Byl jsem u toho sice blízko, ale tak nějak jsem to nevnímal. Byl to nejspíš dost tvrdý hit, tak snad bude Blíma v pořádku,“ věří česká posila z NHL. 

Měl v sobě touhu po odplatě, jak je to v zámoří celkem časté? „Chtěli jsme hrát důrazně celý zápas, ale je pravda, že pak se to trochu vyhrotilo,“ přiznal Kempný.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Víc se ale věnoval důvodům, proč nebyl stoprocentní hokejový výkon jeho týmu. „Druhá třetina z naši strany nebyla úplně dobrá, Norové trefili i nějaké tyčky. Bruslili, snažili se nás napadat, nahazovali nám kotouče do obranného pásma a šli po nás,“ popisoval průběh utkání.

„Já s touhle hrou určitě problém nemám, mám rád důrazný hokej,“ dodal Kempný. Pro nás to byla dnes povinná výhra, potřebovali jsme ji za každou cenu. Samozřejmě teď přijdou těžší zápasy, nechci sice podceňovat ostatní týmy, ale teď nás čekají favoriti skupiny,“ uvědomuje si.

Jednatřicetiletý bek Washingtonu hraje v obraně nejčastěji s Filipem Hronkem z Detroitu a „zámořští“ mazáci si evidentně rozumí. „Vyhovíme si, snažíme se spolu hodně komunikovat. Řešíme spolu i různé situace, přemýšlíme, co šlo udělat líp. S Filipem jsem spokojený, tak doufám, že on taky,“ usmíval se starší z nich. „Většinu času taky hrajeme za Pastou a Červusem, takže to je radost hrát. Baví nás to,“ přiznal Kempný.

Proti Norům se přitom obranné dvojice dost měnily. „Hrajeme na sedm beků, takže Libor Zábranský nás točí tak, abychom byli v tempu. Jsem moc rád, že si navzájem se všemi rozumíme. Můžeme naskočit každý s každým. A je jedno, jestli nalevo, nebo napravo. V zápase občas nastanou nějaké situace, na které musíme být zvyklí – a tohle nás připraví,“ myslí si rodák z Hodonína.

Zvykl si už na tempo mistrovství světa? „Necítil jsem žádné zápasové manko. Samozřejmě jsem ve Washingtonu dlouho nehrál, ale pořád je to jenom hokej. Soustředím se na to, abych co nejvíce pomohl Česku a podával co nejlepší výkony.“ 

Bývalý hráč Brna, Omsku neb Chicaga si tedy MS užívá, prý ho baví každé střídání. Není divu, vždyť po složitém zranění i složitém návratu mezi elitu NHL je pro něj reprezentační turnaj zážitkem, který ho nabíjí energií.

„Trénujeme, přemýšlíme, věnujeme se tomu. Mám radost, že se zlepšujeme,“ řekl třeba Kempný o své druhé přesilovko lajně. Pomůže jeho pozitivní přístup k dalším vítězstvím?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz