Třída a bída: Smekáme před Šmídem i NHL, ve Zlíně by to chtělo zabrat

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

9. října 2020, 10:09

David Sokol

První extraligová Třída a bída letošní sezony je tu! Podíváme se na umění, které se učí v NHL, komu to lepí víc a komu míň.

Třída

Šmíd snad ani není člověk
Kdyby svolal generální manažer Liberce Ctibor Jech tiskovou konferenci, na které by nám odhalil, že Ladislav Šmíd je celou dobu robot a ne člověk, pramálo fanoušků by se tomu divilo. Zadák se zkušenostmi z NHL totiž i v hokejově pokročilejším věku každý zápas odehraje v průměru neuvěřitelných 29:53 minut! Ještě sedm sekund a bude na ledě přesně polovinu čistého hracího času. Tím je nejenom o více než čtyři minuty vytěžovanější, než v tomto ohledu druhý Filip Hronek, ale hraje také o takřka dvě minuty víc, než kolik stíhal loni.

Takhle se do útoku ženou v NHL
Filip Chlapík se v zámoří parádně naučil, jak přecházet útočnou modrou čáru. Svůj tým během tří zápasů, které zatím odehrál, poslal úspěšně do ofenzívy už sedmadvacetkrát, tedy každých šedesát minut zvládl úspěšných vstupů 29,5. Na hrubá čísla je v extralize šestý, při zohlednění odehraného času už ale nemá v celé soutěži konkurenci.

Před kým hlídat slot? Gulaš to není...
Ačkoliv ve společnosti obecně panuje fakt, že Milan Gulaš je nesesaditelným králem střelců, letos ho minimálně při kvantitě střelby ze slotu mnoho hráčů překonává. Na čele tohoto žebříčku se totiž drží olomoucký Petr Kolouch, ten už zvládl vyslat z mezikruží sedmnáct střeleckých pokusů, tedy 16,3 za každých 60 minut ve hře.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Bída

Jaroměřský se s pukem vůbec nepotkává
Jestli má nějaký hokejista v Česku právo říct, že ho hokej moc nebaví, pak je to jistě Jan Jaroměřský. Při jeho účasti na ledě za stavu 5 na 5 totiž jeho Oceláři drželi puk na svých čepelích pouhopouhých 10,5 % celkového herního času, neboli jen 2:27 minut.

Střelecká smůla si vybírá tuto dvojici
Ano, slavný citát Wayna Gretzkyho sice říká, že minete 100 % svých střel, které nevystřelíte, ale Roman Polák s Viktorem Hüblem jej letos možná berou trochu moc doslovně. Mezi hokejisty s alespoň pěti střeleckými pokusy nenajdete nikoho, kdo by měl horší procentuální přesnost svých střel než tito dva. Oba totiž shodně dokázali ze sedmi pokusů jen jediný dostat až k brankáři soupeře, tedy zhruba 14,3 % z nich.

Tady to chce změnit trénink!
Ve Zlíně by měli do tréninkového procesu zařadit speciálně nácvik vhazování. Berani totiž dosud prohráli hned 148 ze svých celkových 261 buly, což znamená, že si drží mezi extraligovou čtrnáctkou nejhorší úspěšnost – pouze 43,3 %. Pilovat tuto disciplínu by měl zejména Štěpán Fryšara, který prohrál hned 25 z celkových 36 měření sil s centrem soupeře.

Foto: hokej.zlin.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz