Tříbodový Krejčí o symfonii elitní formace: Důležitá je improvizace

Foto: Jan Beneš, Český hokej

26. května 2022, 20:44

Adam Bagar

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Brankář Karel Vejmelka to nazval symfonií, s otevřenou pusou jistě koukali i čeští fanoušci. Elitní formace řádila v přesilovkách, proměnila všechny tři a výrazně pomohla k výhře 4:1 nad Německem a postupu do semifinále. Třemi body za gól a dvě asistence zazářil i její centr David Krejčí.

„Ty góly jsem ještě neviděl, ale už jsem odehrál nějaké zápasy a takové podobné nahrávky měl. Je to jenom jeden zápas, jedeme dál,“ krotí euforii 36letý útočník.

Podle něj je základní skupina hlavně o tom, aby se tým naučil systém, nacvičil přesilovky a oslabení a postoupil do čtvrtfinále, což se českému týmu do puntíku povedlo. „Speciální týmy teď rozhodly a byly klíčem k vítězství,“ těší Krejčího.

Češi měli soupeře i dobře načteného. „Strávili jsme nějaký čas u videa, abychom viděli, jak hrají oslabení. Zkusili jsme nějaké věci, které vyšly, ale strašně důležitá je i improvizace,“ pokyvuje útočník s obrovskými zkušenostmi z NHL.

„Máme nacvičené nějaké akce. Ale když to nevyjde, tak prostě musíme zapnout mozek. Je nás tam tolik zkušených hráčů, že můžeme něco vymyslet. Třeba druhý Romanův gól, to byla čistá improvizace a vyšlo to,“ prozrazuje Krejčí.

Po takovém utkání, v němž jeho formace vstřelila tři nádherné přesilovkové góly, jej ani nemrzí, že Češi nedali gól při hře pět na pět. „Samozřejmě nějaký gól by v ní byl dobrý, ale vyšly nám zase přesilovky,“ pokyvuje střelec branky na 3:0.

Krejčí se v zápase blýskl třemi body, ale mohl na tom být ještě lépe. V 55. minutě se řítili s Pastrňákem v netradiční situace sami na Gruabauera, který ale jeho někdejšího parťáka z Bruins skvěle vychytal.

„Máme nacvičené nějaké akce. Ale když to nevyjde, tak prostě musíme zapnout mozek. Je nás tam tolik zkušených hráčů, že můžeme něco vymyslet. Třeba druhý Romanův gól, to byla čistá improvizace a vyšlo to.“

„Když jsem to viděl, tak Pasta udělal všechno dobře. Já kdybych to teď udělal znovu, tak buď hned vystřelím, protože měl půlku brány prázdné, nebo to ještě déle podržím a trošku jej rozhýbu. Teď je každý chytrý, ale naštěstí jsme vyhráli,“ říká Krejčí.

Ten oceňuje i výkon jistého Karla Vejmelky, který chytil 21 z 22 střel. „Abych řekl pravdu, tak poprvé jsem o něm slyšel až v Arizoně. Když jsem viděl nějaké highlighty, tak chytal výborně a teď to jen potvrzuje. Musí být náš nejlepší hráč, aby nám dal šanci vyhrát zápas.“

A řeč padla i na skvělá česká buly. „Pořád je trénujeme, jsou hodně důležitá. Myslím, že máme centry, kteří jsou většinou přes padesát procent. Kämpfík je vyhrával, když nás trošku zavřeli, Hertlík na přesilovce. Jsou to detaily, ale i ty rozhodují zápasy.“

Český národní tým se ještě večer vrací do Tampere. „Jedeme na hotel, dáme si večeři a vyrazíme. Tampere už je takový náš domov, na který jsme si zvykli. Tady jsme přespali jen jednu noc, už se zase těšíme zpátky,“ přiznává na závěr David Krejčí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz