Trápení hokejistů Žiliny: Dluhy, srážky z platu, smlouvy k ničemu

Foto: šport.aktuality.sk

2. června 2018, 11:26

Václav Jáchim

Snaží se nastartovat cestu k lepším zítřkům, slovenský hokej ale srážejí vlastní góly. Některé kluby dluží hráčům výplaty, profesionální smlouvy bývají jen kusem papíru. Jako příklad může posloužit MšHK Žilina, kde si během uplynulého období prožili hráči i trenéři leccos. "Hokej jsem si tam užíval, byli jsme neskutečná parta. Ale vedení by mělo zpytovat svědomí," řekl v rozhovoru pro web hokej.sk útočník Radim Hruška.

Někdejší hokejista Vsetína, Mladé Boleslavi, Vítkovic či dalších klubů už našel práci jinde. Hruška posílil Nové Zámky, Žilina je pro něj minulostí. Vzpomínky ovšem kazí některé resty. "Stále nemám vyplacené prémie 500 eur za loňské třetí místo, kromě toho také celý březen a duben z letošní sezony," konstatuje.

Další jsou na tom stejně. Zmíněný web otevřel téma, o kterém se většinou moc nemluví. V extraligové Žilině chtěli po zaměstnancích povinnosti, ale základní práva pro ně neplatila a neplatí. "Dostal jsem dopis, že nám krátí výplaty a ta dubnová nebude vyplacená vůbec. Důvod neznám. Překvapilo mě to, i když s ohledem na amatérské fungování klubu to zase takový šok nebyl," tvrdí kouč Petr Rosol.

Mistr světa 1985 přišel do Žiliny v dobré víře. Pomoci k úspěchům. Po štacích v Česku a ve Švýcarsku očekával základní podmínky. A úroveň. "Stále nám něco dlužili, platby měly zpoždění i tři měsíce. Co udělali teď, je vrchol amatérismu," stěžuje si někdejší vynikající útočník. Jako trenér měl pochopitelně úplně jiné představy. "Těžko se pracuje, když hokejisté nemají peníze, hokejky, ba ani pásky. Když hráč nedostane plat tři měsíce, těžko ho můžete motivovat. Vím, že na Slovensku jsou kvalitně fungující týmy. Ale tohle bylo zklamání."

Žilinský klub se s koncem sezony vypořádal po svém. Hráčům výrazně snížil odměnu za březen, dubnová mzda vyplacena nebude. Někdejší obránce Mountfieldu Peter Mikuš navíc upozorňuje, že mu klub svévolně strhl 1400 eur za leden. "Každý měsíc jsem si platil pět procent z platu jako pojistku pro případ zranění. Za leden mi normálně orazítkovali fakturu a strhli si těch pět procent, 30. května jsem ale dostal dopis, že mi srazili 1400 eur za zranění. Proč jsem si tedy tu pojistku platil?" láteří v rozhovoru pro hokej.sk Mikuš.

I tahle příhoda dokresluje podmínky současného profesionálního hokeje na Slovensku. Smlouvy jsou v podstatě k ničemu. "Listopadová výplata mi přišla v březnu, prosincová v květnu," dodává zkušený bek. "Když v klubu chtějí hráče vyhodit, tak ho vyhodí. Když chtějí, strhnou mu peníze za cokoli. Požadují po vás obětavost, ale pokud si zlomíte prst při blokování střely, strhnou vám procento z platu." Mikuš má zkušenosti z působení v české Tipsport extralize, podle něj jsou diametrálně odlišné. "Tam jsou jasná pravidla. Když se zraníte, máte první čtyři týdny hrazených 100 procent platu, dalších sedm týdnů 70 a poté 50 procent.  Na Slovensku se zraníte, klub vám za měsíc a půl nevyplatí nic," konstatuje smutně.

Pohledávky u klubu ze Žiliny má víc hráčů, někteří i několik měsíců. Trpělivost před časem došla Danielu Brejčákovi, který se v zastoupení hráčské organizace SIHPA obrátil na soud. A uspěl. "Jenže klub se odvolal. Kocourkov tedy pokračuje," reaguje Brejčák pro zmíněný web. "Sezonu jsme skončili 7. dubna a věci odevzdali tři dny poté. Smlouvu jsem ale měl do konce dubna, do té doby jsem nemohl podepsat nikde jinde. V Žilině mi řekli, že nárok mám jen do toho 10. dubna. Jenže klub nám zrušil organizované tréninky, sebral výstroj a vystěhoval nás z hotelu, který hradil. Selský rozum ukazuje, že my hráči jsme z vlastní vůle nic neporušili. A soud nám dal za pravdu."

Hráči a trenéři dlouho věřili, že se dočkají peněz, na které mají nárok. Citlivé téma neotevírali, byli loajální. Teď ale promluvili, aby si veřejnost udělala určitý obrázek, jak to také občas chodí. Ve vedení žilinského klubu mezitím došlo ke změnám, představenstvo je kompletně nové. "Zatím máme jen zprostředkované informace o dluzích z minulé sezony. Naše nové vedení nastoupilo 1. června, agendu budeme postupně přebírat. Naší snahou bude vyrovnat všechny oprávněné závazky a pohledávky, které klub má," uvedl nový předseda představenstva Peter Durmis.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz