Tragédie v Rusku. Třiadvacetiletý mladík se zranil na tréninku, záhy zemřel

7. ledna 2016, 15:10

Václav Jáchim

Velká tragédie zasáhla ruský hokej. Na následky zranění z tréninku dnes zemřel Sergej Simonov, teprve třiadvacetiletý hráč týmu Sputnik Nižnij Tagil z vyšší ligy, který se mezi nejlepší prosadil v Novokuzněcku či Toljatti. Informaci potvrdilo vedení Sputniku na svém webu, pozůstalým byla vyjádřena upřímná soustrast. Ale bližší příčiny neštěstí dosud zveřejněny nejsou. Podle deníku Sovětskij Sport měl Simonov zemřít v nemocnici, při operaci poškozené sleziny.

Zmíněný list upozornil, že tragédie mladého hráče není v ruském hokeji první. Zda došlo k zanedbání lékařské péče nebo ke špatnému provedení operace, to zatím není jasné. Ruská VHL, která je druhou nejvyšší soutěží v Rusku, měla vzhledem k novoročním svátkům pauzu. Hokejisté Sputniku jen trénují, další zápas hrají až 13. ledna.

Simonov přišel do týmu nedávno, sezonu začínal v Kristalu Saratov. "Sergej u nás nehrál dlouho, stihl jen šest utkání. Přesto bleskově zapadl do týmu, měl veselou přátelskou povahu, rostl v kvalitního hráče. Ani nelze vyjádřit bolest, jakou po jeho úmrtí cítíme. Chceme vyjádřit upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým," uvádí prohlášení klubu.

Simonov se podle deníku Sport zranil na tréninku. Při jednom ze soubojů u mantinelu. Později se mu udělalo špatně, hráč byl tedy bleskově poslán do místní nemocnice. Ukázalo se, že došlo k poškození sleziny, lékaři Simonova ihned operovali. Ovšem hráč krátce po zákroku ve špitálu zemřel.

Celá událost je zatím zahalena tajemstvím, bližší informace nemá ani Andrej Kovalenko, šéf hráčské asociace sdružující hokejisty KHL a VHL. "Požádáme klub o vysvětlení, co se přesně stalo. Jeden z našich zástupců zítra osobně odletí do Nižného Tagilu, aby zjistil podrobnosti neštěstí," řekl Kovalenko deníku Sport-Express. Případ vyšetřují místní orgány, podle serveru allhockey.ru proběhne pitva těla zemřelého hráče, aby byly jasně stanoveny příčiny úmrtí.

Jak uvedl výkonný ředitel VHL German Skoropupov, Simonovův stav se zhoršil ve středu večer, okamžitě putoval na místní kliniku. Lékaři zjistili poškození sleziny a udělali první operaci. Jelikož se poté stav třiadvacetiletého rodáka z Novokuzněcku nezlepšil, muselo dojít na druhý zákrok. A ve čtvrtek brzy ráno útočník zemřel.

Vyšetřovatelé nyní budou zjišťovat, zda byl stav hokejisty natolik vážný, že nešlo úmrtí zabránit, nebo jestli naopak kdokoli ze zainteresovaných chyboval. Podobném tragédie jsou v hokeji ojedinělé, ale bohužel se občas stávají. Jeden takový případ pamatuje i historie federální ligy. V první polovině 80. let zemřel na vnitřní zranění a poškození sleziny Karol Morávek. Talentovaný hokejista Slovanu Bratislava absolvoval v utkání ostrý osobní souboj, večer po duelu pocítil silné bolesti v oblasti břicha. Okamžitě byl odvezen do nemocnice, ale už mu nebylo pomoci. Zemřel náhle, v podobně mladém věku jako nyní Sergej Simonov...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz