Tragédie skvělého brankáře! Adam Svoboda spáchal sebevraždu

Foto: hcdynamo.cz

7. května 2019, 15:02

Václav Jáchim

Nechce se tomu věřit, ale bohužel... Český hokej zasáhla velká tragédie, ve věku 41 let zemřel Adam Svoboda. Někdejší vynikající gólman Pardubic, Slavie a dalších klubů se podle dostupných informací oběsil. Informaci o úmrtí mistra světa 2005 potvrdil pardubický klub na svém webu.

Svoboda spáchal sebevraždu dnes před polednem, oznámení na policii přišlo zhruba ve 12:30 hodin. Příčiny tragédie nejsou známé.

Brněnský odchovanec (narozen 26. ledna 1978) začínal s hokejem v Kometě, později přešel do Sparty. V letech 1997-2004 chytal za Pardubice, kde se usadil. Do východočeského klubu se posléze několikrát vrátil, mezitím hájil branku německého Norimberku, Toljatti, švédského Timra IK nebo Omsku.

Šikovný gólman prožil povedené období také v pražské Slavii či v Plzni, s oběma kluby získal mistrovské tituly, závěr kariéry strávil v Hradci Králové a kazašském klubu Bejbarys Atyrau. V národním týmu nasbíral 32 startů, byl třetím gólmanem mistrů světa 2005, zúčastnil se i tří dalších MS v letech 2006-08.

Svoboda patřil k nejlepším extraligovým brankářům. Ačkoli pocházel z Brna, domov měl dlouhé roky v Pardubicích. „Jsem tady šťastný, stejně tak rodina. Když jsem ukončil kariéru, lákalo mě zůstat u hokeje v jiné roli. Pak přišla nabídka, abych dělal trenéra gólmanů, což mě ohromně baví," řekl loni v létě.

Adam byl zvyklý dělat hokej naplno, jeho svěřenci si pochvalovali jeho způsob komunikace, zkušenosti a přehled. Svoboda nekličkoval, byl vždycky svůj. Miloval hokej a miloval život, jeho pozitivní pohled na svět byl nakažlivý. Také proto byl na všech štacích oblíbený u spoluhráčů i u fanoušků.

Velkou chybu udělal počátkem ledna. Pod vlivem alkoholu sedl do auta a byl účastníkem dopravní nehody, po níž nadýchal 1.8 promile alkoholu. Svoboda následně skončil ve funkci trenéra brankářů reprezentační osmnáctky i v pardubickém Dynamu, s Ondřejem Kacetlem a Milanem Kloučkem později spolupracoval jako jejich osobní kouč.

Teď přišla zdrcující zvěst: někdejší reprezentační gólman spáchal sebevraždu.„S obrovským smutkem jsme přijali zprávu o tom, že nás navždy opustil bývalý brankář a trenér Adam Svoboda. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým,“ uvedl pardubický klub na svých sociálních sítích.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz