TOP 10 nejstarších hráčů na mistrovství světa

Foto: Alena Zapletalová

17. května 2019, 20:05

Marek Hedbávný

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) V mnoha případech jsou to legendy: Henrik Lundqvist je králem Švédska, Patrick Thoresen je zase ikonou norského hokeje a Andres Ambühl je výraznou postavou historie MS.

1. Ladislav NAGY (Ú, Slovensko, 1. 6. 1979)
Po skončení turnaje pravděpodobně ukončí kariéru. Až se za ní bude ohlížet, může být pyšný: hrál v NHL, na olympiádě a je mistrem světa.

2. Colin SHIELDS (Ú, Velká Británie, 27. 1. 1980)
Rodák ze Skotska strávil řadu sezon v Americe a byl dokonce draftovaný do NHL. Posledních sedm let hraje za Belfast. Je za zenitem, ale senzační návrat Britů na MS si užívá.

3. Armin HELFER (O, Itálie, 31. 5. 1980)
Na svoje první MS odjel už v roce 2000. Většinu kariéry strávil v domácí soutěži.

4. Marco ROSA (Ú, Itálie, 15. 1. 1982)
Naturalizovaný Kanaďan hrál před příchodem do Itálie na farmě v AHL, dále si vyzkoušel angažmá ve Finsku a Německu. Ve 37 letech hraje na svém prvním MS. 

5. Henrik LUNDQVIST (B, Švédsko, 2. 3. 1982)
Švédové přivezli na Slovensko hodně kvalitní tým, který může pomýšlet na zlatý hattrick. Henrik Lundqvist na sebe poutá spoustu pozornosti: zvláště fanynky švédského elegána milují.

Foto: Alena Zapletalová

6. Jonathan PHILLIPS (Ú, Velká Británie, 14. 7. 1982)
Britský národní tým je směsicí hráčů z Anglie, Skotska, Severního Irska a Walesu, odkud je právě Phillips. Celou kariéru strávil ve Velké Británii. Na konci kariéry přišel velký úspěch: účast na MS nejvyšší skupiny.

7. Kristian KUUSELA (Ú, Finsko, 19. 2. 1983)
Až ve 36 letech se dočkal první nominace na MS, takže je tu ještě starší nováček než Milan Gulaš. Kuusela je hráčem, který v podstatě celý hokejový život strávil doma ve Finsku. Jen na chvíli si odskočil do Švédska a KHL.

8. Ilja KOVALČUK (Ú, Rusko, 15. 4. 1983)
Už to není ten Kovalčuk, jako na začátku tisíciletí, kdy patřil k nejlepším kanonýrům světa. Ruští diváci ho ovšem milují a on jim to vrací velkou touhou vyhrát. Kovalčuk chce na turnaji zlato už jen proto, aby dal zapomenout na hrozivou sezonu v Los Angeles.

Foto: Alena Zapletalová

9. Andres AMBÜHL (Ú, Švýcarsko, 14. 9. 1983)
Stejně, jako má Show Jana Krause pana Odvárku, má mistrovství světa svého Ambühla. Bez něj to prostě nejde. Hraje už na svém 15. šampionátu v kariéře. A ve 35 letech ho ještě možná další velké turnaje čekají, výkonnost na to stále má.

10. Patrick THORESEN (Ú, Norsko, 7. 11. 1983)
Norský hokej zažívá v poslední době útlum, generace okolo Patricka Thoresena zestárla. Thoresen nicméně dál reprezentuje, byť je vidět, že to nejlepší už má za sebou. Je z pochopitelných důvodů jen stínem hráče, který nastupoval v NHL, kraloval KHL a který se kdysi na MS blýskl 18 body v osmi zápasech.

Foto: Alena Zapletalová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz