Toman vyrostl a pomáhá Litoměřicím. Velká zkušenost, říká o play off

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Postupem přes Sokolov určitě nechtěly Litoměřice říct poslední slovo. Jihlavu se v prvoligovém čtvrtfinále pokusí zaskočit i se staronovým jménem v kádru: Do Stadionu se vrátil dvacetiletý útočník Matěj Toman.

Toman působil v Litoměřicích na začátku sezony, kdy bojoval o mistrovství světa do 20 let. V deseti startech si připsal čtyři body (2+2), s juniorskou reprezentací pak odletěl do Kanady, jenže neprošel poslední sérií škrtů.

Zklamání ovšem setřepal nejlepším možným způsobem. Ještě během Vánoc se připojil k extraligovému týmu svých Českých Budějovic a vůbec na sobě nedal znát, že je v soutěži nováčkem.

Hrál výborně.

Nejpovedenější večer prožil v Třinci, kde vstřelil gól a přidal tři asistence. Ve 28 utkáních za nejslabší tým extraligy se dostal na dvanáct bodů (4+8), už v průběhu zimy si navíc vysloužil smlouvu na novou sezonu. Motor v něm oprávněně vidí velký příslib.

Končící ročník si ale Toman ještě prodlouží: Před druhým čtvrtfinále se znovu připojil k litoměřickému týmu.

„K takovému kroku jsme sáhli proto, abychom rozšířili kádr pro důležité zápasy. Bohužel už nemůžeme počítat s hráči osmnáctky, kteří se připravují na světový šampionát,“ uvedl pro klubové stránky sportovní manažer Miroslav Přerost.

„Nebyl jsem delší dobu na ledě, nato přišel rovnou zápas play off. Nebylo to jednoduché, ale nechci se na nic vymlouvat.“

„Zdravotní problémy navíc stále trápí Martina Kadlece a kvůli startu v Litvínově už nesmí nastoupit ani Přemysl Svoboda. Matěj je mladý talentovaný hráč, který pro nás může být velmi platný,“ ví Přerost, že od podzimního angažmá udělal Toman další kroky vzhůru.

Do Jihlavy teď přijel s hlavou nahoře a rovnou pomohl k vyrovnání čtvrtfinálové série jednou asistencí. Zápas přitom nehrál téměř dva týdny.

„Nebyl jsem delší dobu na ledě, nato přišel rovnou zápas play off. Nebylo to jednoduché, ale nechci se na nic vymlouvat. Jen doufám, že to bude lepší a lepší, protože první a druhá třetina nebyly nic moc,“ hodnotí v rozhovoru pro hclitomerice.cz svůj sobotní výkon.

Vítězství ho ale zahřálo mnohem víc, než kdyby válel od začátku a Litoměřice prohrály. „Poslední gól de facto nic neměnil, už předtím bylo víceméně rozhodnuto. Každý individuální bod potěší, ale důležitá je výhra,“ povídá.

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Ne že by Matěj Toman neměl v nohách důležité zápasy a neprokázal v nich svou kvalitu. Byl to on, kdo se ve vyřazovacích bojích World U17 Hockey Challenge blýskl třemi góly a pomohl dotáhnout Čechy k senzačnímu bronzu.

A byl to taky on, kdo ve stejné sezoně 2017/18 vystřelil Českým Budějovicím titul ve starším dorostu.

Ale teď už má proti sobě zase těžší konkurenci. „Je to pro mě první play off za chlapy, takže zápas v Jihlavě byl pro mě velká zkušenost. Hodně jsem si ho užil a doufám, že jsem klukům pomohl,“ říká.

Litoměřice získaly na Vysočině, co chtěly: Jeden zápas. Za stavu 1:1 se série stěhuje na jejich led, odkud se „body“ moc nevozí.

„Doma se neprohrává. My tu sérii musíme zvládnout, nejlépe oba zápasy, a jet zpět do Jihlavy to vyhrát. Bohužel se hraje bez fanoušků, ale taková je situace a nedá se s tím nic dělat,“ dodává Matěj Toman.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz