Tanec, šampaňské i písničky. Čajanová a Horálková o postupu na olympiádu

Foto: Karel Švec, Český hokej

Obě jsou to obránkyně, mají zkušenosti ze zahraničí a reprezentují Českou republiku. Největší rozdíl mezi Pavlínou Horálkovou a Sárou Čajanovou je tak ten věkový. První jmenovaná letos oslavila třicátiny, ta druhá v prosinci sfoukne na dortu svíček devatenáct. Dohromady se podílely na historickém postupu českých hokejistek na ZOH v Pekingu.

Češky kontrolovaly prakticky celý průběh utkání s Maďarskem. Co bylo ale podle nich rozhodujícím momentem klíčového souboje?

„Myslím si, že se zápas lámal hned od začátku, od prvního gólu. Zvýšily jsme si tím sebevědomí, hrály naplno náš systém a nedělaly v podstatě žádné chyby, které by nás mohly stát olympiádu,“ komentuje na úvod zápas a výkon týmu mladší z dvojice Sára Čajanová.  

Na utkání zavítalo téměř dva tisíce českých fanoušků, kteří hnali české hokejistky za vítězstvím. „Užívaly jsme si to nejvíc, co to šlo. Hrát pro fanoušky je nejlepší, jsou totiž šťastní jako my. A když jsou šťastní a podporují nás, tak nám to jde moc dobře, kór v ženském hokeji,“ je ráda za atmosféru v Chomutově Pavlína Horálková.

A samy hráčky měly v hledišti i podporu sobě blízkou. „Maminka, bráchové s přítelkyněmi, babička, strejdové,…“ vyjmenovává postupně své podporovatele Horálková. A bylo jich tam ještě víc. „Nerada bych někoho zapomněla,“ říká zkušená hráčka diplomaticky.

Stýkat se s blízkými ovšem hokejistky nemohly, protože celý turnaj včetně přípravy absolvovaly v bublině, aby eliminovaly možnou nákazu koronavirem. „Ani jsem úplně necítila, že jsem v nějaké bublině. Občas jsme šly trošku přes venek, takže jsme se nadýchaly čerstvého vzduchu. Stačí nám prostě jenom tým, zimák a postel,“ popisuje Horálková svou i přesto pozitivní zkušenost.

Radost z postupu na olympiádu byla samozřejmě velká. Co přesně se ale v kabině dělo těsně po utkání a před rozhovorem? „Oslava, tancování, písničky, pivka, šampaňské a doufám, že to neskončí. Jedem dál!“ nastínila bujarou týmovou atmosféru po zápase Horálková.

„Samozřejmě, že jsem na sebe pyšná. To je prostě sen hrát v ženské reprezentaci, a ještě v první lajně a tolika letech."

Sára Čajanová je o více než jedenáct let mladší. V osmnácti je přitom už oporou zadních řad české reprezentace. Hraje v prvním páru, v přesilovkách a podívá se na olympiádu, má tedy být na co hrdá.

„Samozřejmě, že jsem na sebe pyšná. To je prostě sen hrát v ženské reprezentaci, a ještě v první lajně a tolika letech. Je to pro mě čest a vděčím za to panu trenérovi,“ říká talentovaná obránkyně.

Věkové rozdíly nakonec sama zdůraznila i Pavlína Horálková. „Já jsem tady sice jednou z nejstarších, ale vůbec se na to necítím, protože máme tak mladý tým. Cítím se spíš být na tom věkově stejně s nimi,“ tvrdí třicetiletá obránkyně.

I mladším členkám složení týmu naprosto vyhovuje. „A hlavně ten rozdíl nejde poznat,“ souhlasí se svou zkušenější spoluhráčkou na závěr Čajanová.

❤️ „Mám radost za všechny ženy v České republice, za všechny sportovkyně, maminky, babičky, dcery, sestry," září radostí trenér Česká hokejová reprezentace žen ?️

Zveřejnil(a) Hokej dne Neděle 14. listopadu 2021

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz