Syn mistra světa 1985 si splnil sen. Uvira o tátovi, Opavě i Machovském

Foto: zimbio.com

8. května 2018, 10:49

Adam Bagar

(HERNING, od našeho zpravodaje) V německé reprezentaci najdeme několik hokejistů s českou stopou. Jedním z nich je také útočník Sebastian Uvira, syn československého mistra světa z roku 1985 Eduarda Uvíry. "To, že hraju na mistrovství světa, je pro mě splněný dětský sen," září německý útočník.

Když trenér Marco Sturm oznámil nominaci na šampionát v Kodani a Herningu, Sebastian Uvira nechyběl mezi vyvolenými. "Samozřejmě jsem byl trošku překvapený. Obzvláště, když máme takové dobré hráče. Byl jsem z toho nadšený," říká k premiérové účasti na šampionátu. "Hrají tady nejlepší hráči světa, je to pro mě obrovská zkušenost," přiznává.

Uvira věří, že by se mohl od borců jako jsou McDavid, Kane a dalších něco přiučit. "Jsou tu vidět velké rozdíly mezi klubovým hokejem a mezinárodní scénou. Je to pro mě výborná příležitost, abych se naučil novým věcem." Zatím ho ale mrzí výsledky německého národního týmu, který z úvodních tří střetnutí vytěžil jen dva body za porážky v nájezdech.

Tátovo zlato z MS? Velká motivace, ale je náročné ho napodobit

"Chtěli jsme určitě začít lépe. Ale myslím, že jsme neodehráli špatná utkání, ale to na takovém turnaji prostě nestačí. Musíte být v něčem lepší než soupeř," má jasno pětadvacetiletý útočník. Co zlepšit do bitev s Jižní Koreou, Lotyšskem, Finskem a Kanadou? "Musíme hrát občas hlavně jednodušeji. Věřím, že se nám už zbytek šampionátu povede lépe."

Sebastian Uvira je synem bývalého vynikajícího zadáka Eduarda Uvíry, který v roce 1985 slavil s československou reprezentací titul mistra světa. Není to pro něj svazující? "Spíš velká motivace! Pro Němce bude vždy těžké na MS udělat nějaký medailový úspěch, je náročné tátu napodobit. Jsem šťastný už jenom za to, že mohu hrát za národní tým," sděluje.

"Na tátu jsem hrdý. Občas za ním sám od sebe přijdu a na něco se ho zeptám, protože dobře ví, co dělat. Má obrovské zkušenosti."

Táta je pro Sebastiana velkou inspirací. "Vždycky pro mě byl a bude moje první volba. Jsem na něj hrdý." Občas mu dá také nějakou tu radu. "Určitě to nejsou nějaké nadávky nebo negativa. Dává mi tipy a doporučení, které mi pomáhají. Občas za ním sám od sebe přijdu a na něco se ho zeptám, protože dobře ví, co dělat. Má obrovské zkušenosti," hlásí.

Sebastian Uvira se narodil v Německu, přesto hrál později dvě sezony za opavský dorost. Tedy v rodišti svého otce. "Hokej v Česku byl jiný, takže to pro mě nebylo lehké. Ale naučil jsem se tehdy hodně a potkal spoustu přátel. Zároveň tam se mnou byla také moje rodina. Jsem rád, že jsem dostal šanci, na Opavu vzpomínám moc rád," prozrazuje Uvira.

Vzpomíná na Machovského, příští rok se chce do Česka podívat

Ve slezském týmu se potkal třeba s brankářem Matějem Machovským. "Jasně, že si ho dobře pamatuju. Je to můj kamarád, prožili jsme spolu skvělé chvíle na ledě i mimo něj. Bydleli jsme spolu, chodili do školy. Teď si vede dobře, moc mu to přeju," říká na adresu gólmana, který se po roce stráveném v zámořských soutěžích vrátil mezi českou elitu.

Uvira ještě občas do Česka zavítá, ale letos mu to nejspíš nevyjde. "Mívám teď krátké léto, a tak není tolik času k návštěvě přátel. Tvrdě se budu muset připravovat na další sezonu. Ale příští rok už to snad vyjde, chci se do Česka znovu podívat. Už se na to moc těším, uvidím i svoji rodinu," hlásí natěšeně Uvira, který už čtyři roky hraje za Kolín nad Rýnem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz