Švédsko mě hokejově posunulo, líčí Mozík. Na Plzeň má úžasné vzpomínky

Foto: Facebook Česká hokejová reprezentace

12. prosince 2019, 16:29

Adam Bagar

Zadák Vojtěch Mozík se po více než čtyřech letech vrací na plzeňský led, kde v dresu českého národního týmu vstoupí do Channel One Cupu soubojem s Finskem! „Necháme tam všechno, abychom pokračovali ve vítězné formě z Karjaly a udělali fanouškům radost,“ přeje si hokejista švédského Färjestadu.

Je to pro vás hodně pikantní zahrát si zase v Plzni?
Jasně. Už je to nějaký pátek, kdy jsem tady naposledy hrál, ale na ty tři roky mám úžasné vzpomínky. Moc se na to těším. Doufám, že si to užiju a vyhrajeme. Určitě se přijedou podívat i rodina a nějací kamarádi, známí, které v Plzni mám.

Čekal jste, že by reprezentační pozvánka mohla přijít?
Určitě jsem za ni rád, reprezentovat je vždycky čest. Nároďák se neodmítá. Když budu zdravý a budu moct, pokaždé rád přijedu.

Vracíte se do národního týmu jako lepší hráč?
Myslím, že určitě. Švédsko mě po hokejové stránce hodně posunulo, cítím se teď možná daleko lépe než v Rusku, kde jsem přitom dělal celkem dost bodů. Tady je moc nemám, ale hokejově se cítím líp. Snad to budu moct ukázat.

Jak se hraje v tak slavném klubu jako je Färjestad?
Všechno je parádní, můžu říct jenom samá pozitiva. Švédská liga je hrozně těžká. Bruslí se, hraje se každý zápas na sto procent, nikdo tam nic nevynechá, takže je to opravdu těžké. Není divu, že každý rok odchází ze Švédska do NHL tolik hráčů.

Říká se, že tamní soutěž se nejvíc podobá právě NHL. Vnímáte to stejně?
Asi ano... Myslím, že to je jedna z nejtěžších lig, jakou jsem zatím hrál. Hrozně se bruslí, určitě je to těžká soutěž. Rozhodně to pro mě nebyl krok zpátky.

Bylo těžké si po příchodu z KHL zvykat na jiný styl hokeje?
Je to opravdu hodně odlišné. V Rusku se hraje víc na puku, ve Švédsku se hodně dohrává, bruslí a myslím, že to je i daleko rychlejší. Přechod nebyl snadný a když mě podepsali, určitě chtěli, abych dělal více bodů. Nějaký čas to sice trvalo, ale už jsem si zvykl, v posledních zápasech se vše obrátilo a cítím se dobře.

Foto: farjestadbk.se

Má klub velké ambice?
Určitě chce hrát o titul. Je to velká organizace. Když jsem do klubu přišel, je to hned cítit, dýchne to na vás. Vyhráli to devětkrát, takže se úspěch chce udělat. Titul by byl dobrý.

Jaký je život v Karlstadu?
Oproti Rusku to byla velká změna. Život je asi daleko lepší, arénu máme krásnou, zázemí super, město taky pěkné... Takže přechod to byl pozitivní. O všechno bylo postaráno: Mám krásný byt, auto a nic nebyl problém. Na nic si skutečně nemůžu stěžovat.

Už jste něco pochytil ze švédštiny?
Zatím akorát nějaké základy. Moc cizinců v týmu nemáme, akorát je tam Američan a Kanaďan, ale co se dá dělat. Nějak to musím přežít jako samotný Čech. Ale tam umí každý anglicky, což je super. Nemám s tím jediný problém.

Švédové mají v nominaci na Channel One Cup tři vaše spoluhráče, proběhla nějaká hecování?
Dělali si ze mě srandu, ať hlavně hraju v poklidu a netrefím je, jenže to se v hokeji nedá slíbit. (usmívá se)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz