Švédové trestali české chyby. Musí to víc lítat na bránu, velí Jandač

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. února 2017, 22:37

Jan Šimek

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) Českým reprezentantům vstup do Švédských hokejových her nevyšel. Domácímu výběru sice hned v úvodu zavařili, jenže je nalomil první gól. Další dostali o pět minut později, a aby toho nebylo málo, vzápětí přišel ještě jeden zásah. Češi rázem prohrávali o tři branky a takhle rozjetý švédský soupeř se chytá jen velmi těžko. „Naše hra snesla parametry spíš v bojovnosti a nasazení, než v hokejovosti,“ soudí kouč české reprezentace Josef Jandač.

„Neměli jsme úplně špatný nástup. Nasazení tam celkem bylo, ale bohužel jsme dostali góly z takových situací… Byly tam detailní chyby. První řešení nebylo úplně šťastné. Myslíme si, že asi padlo po faulu na Radila a třetí gól byl z přesilovky. Říkáme tomu louplej, kdy hráč zapracoval na brankovišti a obránce stál docela dost vysoko. První třetina nebyla úplně dobrá. Potrestali nás ve všem, co mohli a tím dali ráz celému utkání,“ popisuje trenér českého národního týmu Josef Jandač.

Češi nezačali špatně. Solidní šanci měl Růžička, pak tutovou příležitost neproměnil Rutta. Pak český tým během deseti minut třikrát inkasoval a po první třetině šel gólman Jakub Kovář ven z branky. „Chtěli jsme udělat nějakou změnu. Dát týmu impuls. Proto jsme to tak zvolili. Nechtěli jsme přeskupovat formace. Pár situací jsme jen trochu proměnili, což ale pramenilo spíš z prostřídávání. Druhá třetina byla asi nejlepší, ale abychom byli ve hře, měli jsme dát aspoň dva góly,“ lituje.

Český tým na úvod podlehl Švédům. Naději vzala první třetina »

Druhé dějství nebylo z české strany špatné. Národní tým Švédy přehrával, Jan Kovář snížil na 1:3, ale kontaktní gól nepřišel. „O přestávce jsme se hráče snažili uklidnit. Bojovnost a nasazení a tyhle věci, které k zápasu patří, tam jednoznačně byly. Pochopitelně jsme ale viděli, že na nás trochu padla deka a snažili jsme se hráče spíš povzbudit. Ve druhé třetině to bylo vidět. Nastoupili jsme trochu jinak, ale bohužel tříbrankový náskok je celkem dost velký,“ ví Jandač.

Češi potřebovali rychle přidat další trefu, místo toho na úvod třetí třetiny málem inkasovali. Pavel Francouz ale Zackrissona skvěle vychytal. „Naše hra snesla parametry spíš v bojovnosti a nasazení, než v hokejovosti. Měli jsme strašně málo a na to, že jsme strávili více času v útočném pásmu než Švédové, je poměr střel lepší pro ně. Dobře bránili. My jsme se proti nic moc nedokázali prosadit,“ konstatuje kouč české reprezentace.

Na puku se reprezentanti sice udrželi, jenže Fasth moc ošemetných chvilek ve třetí dvacetiminutovce řešit nemusel. „Zdá se nám, že v situacích o něco déle držíme puk. Když se zbavíme na mantinelu protihráče, dát puk o vteřinu dřív, aby měl obránce víc času střílet na bránu a ne to shazovat zase zpátky někam do rohů a obstřelit prvního hráče před sebou. To nebylo úplně dobré, a když už jsme to tedy měli, netrefovali jsme bránu, abychom měli možnost dorážky,“ mrzí Jandače.

„Některé puky furt taháme do rohů, nebo přes rohy nahoru, než abychom hráli kolem branky a puky nebo jen přehazovali. Střílené přihrávky do přehuštěné obrany. Musí to tam víc lítat na bránu. Opticky jsme hráli na puku, u mantinelu, Švédové bránili předbrankový prostor a my málo stříleli,“ dodává na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz