Super zážitek, tvrdí Machovský o kempu Detroitu. Stihne ještě letos NHL?

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Prožil parádní sezonu, s Plzní se probil do semifinále play off Tipsport extraligy a pak byl třetím gólmanem české reprezentace na mistrovství světa v Rusku. Matěj Machovský nechal za zády možná nejlepší období kariéry, v uplynulých dnech přišla další nečekaná odměna. Odchovanec opavského hokeje byl pozván na letní kemp Detroitu. "Mám z toho vynikající pocity. Byla to bomba, super zážitek," hlásí nadšeně.

Příprava talentů Red Wings a hráčů, kteří organizaci v uplynulém období zaujali, probíhala ,od středy do neděle v Traverse City. "Byla hodně náročná, ale velmi zajímavá. Měl jsem velkou radost, že mi klub poskytl šanci. Člověka potěší, když je o něj zájem. Detroit mi dal šanci, lidé z vedení mě chtěli vidět v přípravě. To je velká odměna," konstatuje spokojeně.

Kempu se zúčastnil společně s hradeckým obráncem Filipem Hronkem, jehož klub získal v nedávném draftu. "Celé to vedl Jirka Fischer, což pro nás bylo dobré. Když třeba vznikly nějaké zmatky, hned nám všechno vysvětlil," připomíná reprezentační gólman. Jelikož v minulosti chytal zámořskou juniorskou OHL za Guelph a Brampton, s komunikací v angličtině neměl potíže.

Matěj se tak trochu vrátil proti proudu času, zase si připomněl, jak se chytá za Atlantikem. Navíc letní kemp už zažil ve třetí organizaci, před časem se potil na přípravách Los Angeles a Ottawy. "Tehdy jsem byl mladý kluk, teď jsem starší a zkušenější. Oba kempy byly fajn, ale ten letošní jsem si užil nejvíc. Líbil se mi nejvíc. Věděl jsem, co mě čeká. Umím anglicky, jsem vyzrálejší. Bylo to opravdu povedené, navíc v Traverse City jsme měli ideální podmínky. Klub všechno nachystal na vysoké úrovni," pochvaluje si.

Machovský do Spojených států odletěl v pondělí 4. července, dva dny poté zahajoval kemp. "Sešlo se nás tam šest gólmanů a 34 hráčů do pole. Vytvořili jsme dva týmy," hlásí. Program byl samozřejmě zaměřen především na tréninky mezi mantinely. "Dostali jsme čas na aklimatizaci, v Traverse City bylo nádherně. Město leží u jezera, jsou tam pěkné pláže. Cítil jsem se tam příjemně." Dopoledne strávili hokejisté dvě hodiny na ledě, absolvovali také posilovnu. "Kromě toho proběhla přednáška o stravování, došlo na teambuilding - hráli jsme curling nebo stolní tenis," vypočítává.

Zatímco mnozí jiní hráči měli účast jistou díky draftu, Machovský si pozornost organizace vysloužil výkony v extralize. Skauti vědí, že to není tak dávno, co patřil k hlavním adeptům pro NHL. Draftem nikdy neprošel, ale talent potvrzoval od juniorských kategorií. Výkony na letním kempu mohou Matějovi pomoci do budoucna. "Bylo mi řečeno, že v Red Wings zájem mají, ale Detroit už podepsal brankáře pro farmu. Tak uvidíme," říká.

Machovský má smlouvu v Plzni, ovšem kdyby se naskytla příležitost ze zámoří, chtěl by ji využít. "Pokud to vyjde letos, bylo by to nádherné. Když ne, zkusím se prosadit za rok. NHL je pořád mým snem," upozorňuje. Je realistou, bleskový odchod by byl asi spíš překvapením. Ovšem nic ještě není vyloučené. Účastník šampionátu osmnáctek 2011 a MS dvacetiletých 2013 velkou touhu z hlavy nepustil a dál si za ní půjde!.

Teď je plný čerstvých dojmů, návrat do zámořského prostředí a tréninky v Traverse City mu daly křídla. "Program byl náročný, člověk je samozřejmě trošku unavený. Ale skončili jsme v neděli odpoledne, domů jsme s Filipem Hronkem letěli až druhý den, takže jsme si odpočinuli," povídá. Po příletu čeká Machovského krátká dovolená. "V Plzni začínáme příští neděli, asi se ještě pojedu někam ohřát. O víkendu něco vyberu, do té doby budu doma v Opavě," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz