<

Stezkova pohádka pokračuje. Jedním slovem paráda! hodnotí premiéru

Foto: Andreas Robanser

9. dubna 2022, 8:00

Marek Hedbávný

(LINEC, od našeho zpravodaje) Aleš Stezka si v kariéře prošel složitým obdobím, přechod z juniorského do mužského hokeje neprobíhal podle plánu. Za poslední roky ale udělal obrovský progres v Chance lize, letos zazářil v extraligových Vítkovicích a v pátek debutoval za národní tým.

Jak jste si užil reprezentační premiéru?
Jedním slovem paráda! Bylo to fakt úžasné. Jsem strašně vděčný, že jsem tu šanci dostal. Tak jako každý tady se snažím odvádět maximum, abychom v týmu vydrželi co nejdéle. Je to pro mě motivace a zkušenost. Užívám si to proto tady každý den, jak to jenom jde.

Ještě loni touto dobou jste chytal první ligu za Havířov...
Samozřejmě, že kdyby mi tohle někdo řekl před sezonou, že se dostanu do nároďáku a ještě odchytám nějaký zápas, tak bych tomu asi moc nevěřil. Samozřejmě hokej je sport, u kterého nikdy nevíte... Nechci to ale zase nějak přehánět, zůstávám nohama na zemi, protože člověk musí makat dál – s pokorou a respektem. Každopádně je to super zkušenost a taky motivace do budoucna dál pokračovat v práci. Ale opakuju, že člověk musí zůstat nohama na zemi.

Páteční zápas nebyl pro gólmana asi úplně jednoduchý, že? Od Rakušanů moc střel nebylo...
Na začátku první třetiny mi pomohla jedna rozehrávka. Pak jsme dostali takový smolný gól, paradoxně to ale ze mě potom spadlo, taková ta nervozita. Pak už jsem se cítil dobře. Ve druhé třetině měli nějaké šance, ale kluci mi pomohli, když mi tam třeba něco vypadlo. Za to jim děkuju. Ve třetí třetině už jsme hráli parádně a k ničemu jsme je nepustili. Až do našeho vyloučení snad neměli ani střelu. Kluci přede mnou hráli parádně a musím jim fakt poděkovat, že mi při mé premiéře hodně pomohli.

„Jsem strašně vděčný, že jsem tu šanci dostal."

U jediného vašeho obdrženého gólu to Erik Kirchschläger krásně trefil. Nebo se to podle vás dalo chytit?
Tak samozřejmě. Ano, trefil to, ale tohle by se nemělo stávat. Bylo to na bližší tyč. Šel jsem dolů, asi moc brzo... Chtěl jsem se podívat, kde ten hráč je, a zrovna jsem mu odkryl místo. Měl jsem zůstat a pokrýt si bližší tyč, takový gól by padat neměl. Je to zase ponaučení do příště. 

Z tribuny se nám zdálo, že bylo v Linci hodně ostré osvětlení. Taky vám to tak připadalo z branky?
Jo, přesně. Hodně jsem to vnímal v první třetině, než jsem si na to pořádně zvyknul. Bylo to spojené i s tou nervozitou, ale je to pravda. Tím, že ta střecha je tady nízko, tak to bylo ostřejší. Pro oba týmy to ale bylo stejné.

Snažil jste se pomáhat s rozehrávkou, třeba v přesilovce jste jednou hezky a rychle přihrál přes celé hřiště. 
Tohle jsme hodně trénovali v Havířově. Když to jde a můžu, tak rád pomůžu. (usmívá se) Samozřejmě jsme si možná párkrát i trochu nerozuměli, ale je to o právě tom, abychom na tom pracovali. Jinak ale, když jsem si pro puk jel, tak byla komunikace parádní. Až na jednu situaci jsme si vždycky s klukama rozuměli. A když byla možnost to v té přesilovce hodit na druhou modrou, mohli jsme potom jít hned do pásma a získali jsme tím třeba deset vteřin k dobru. Takže když to jde, jsem rád, že můžu takhle pomoct.

Jak se vám z branky dívalo na souhru první formace okolo Matěje Blümela, Davida Ciencialy a Petra Holíka? Dala všechny čtyři góly.
Jo, hezky. Ale všechny čtyři naše lajny hrají parádně. Je vidět, že je tady dravost, agresivita a rychlost. A to, že dali kluci v první pětce čtyři góly, to je jenom paráda. A taková ta třešnička na dortu.

„Všechny čtyři lajny hrají parádně. Je vidět, že je tady ta dravost, agresivita a rychlost."

Obecně bylo na týmu vidět sebevědomí, například Adam Klapka zkoušel kličku mezi nohama. Asi se všichni chtějí ukázat před novým trenérem.
Jo, samozřejmě. Každý tady bojujeme o každý den. Jsem hlavně rád, že systém a to, co máme od trenéra dané, se od prvního do posledního člověka snažíme plnit. Je jasné, že každý se chce předvést. Je tu ale super parta, super tým. Nikdo nehraje vyloženě na sebe. Odměnou jsou dvě výhry ze dvou zápasů.

Foto: Andreas Robanser

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz