Statistiky po Švédsku: Rekordní comeback! Který Čech se stále zlepšuje?

Foto: Markéta Křížová

27. května 2021, 22:18

David Sokol

(RIGA, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté si ve čtvrtek připsali klíčovou výhru, když dokázali ve třetí třetině famózně otočit zápas se Švédskem. Statistiky nejen potvrdily známé hokejové pravidlo, ale také odhalily, který krajánek hraje lépe a lépe.

Rekordní comeback ve třetí třetině. Obrat z 0:2 na 4:2 nebyl významný jen z českého pohledu, ale také z pohledu globálního. Vůbec poprvé na letošním mistrovství světa totiž dokázal nějaký tým čtyřmi góly v závěrečné periodě otočit skóre a dotáhnout zápas do vítězného konce! 

Půlka gólů padla v přesilovce. Klíčovou roli opět hrály přesilové hry, během početní výhody padla přesně polovina všech branek v utkání (a také polovina branek každého týmu): Češi se prosadili dvakrát, Švédové jednou.

Kvantita? Ne, kvalita! Proti Švédsku se potvrdila omílaná hokejová mantra, že je lepší střílet dobře než hodně. Žádný hráč s alespoň čtyřmi střelami na branku totiž nedokázal vstřelit gól, všech šest tref zaznamenali hokejisté, kteří nevypálili na soupeřova brankáře více než třikrát. V tomto ohledu je smutným hrdinou švédský Oscar Lindberg, jenž nedokázal v gól přetavit ani jednu ze svých osmi ran.

Kvalita > kvantita podruhé. A stejné pravidlo se ukazuje i při pohledu na celkové počty střel. Švédové totiž na Šimona Hrubce vypálili hned 29krát, Čechům k výhře stačilo jen 24 střel mířených na Adama Reideborna.

Hrubec je každý zápas lepší. Pokud bychom měli vypíchnout jednoho českého hráče, který se zápas od zápasu zlepšuje, pak by to dozajista byl brankář Šimon Hrubec. Ten si v sobotu proti Švýcarsku připsal pouze 81,25% úspěšnost zákroků, o dva dny později se v duelu s Běloruskem zlepšil na 91,30 % a Švédům pochytal celých 93,10 % všech střel mířících na jeho svatyni.

Klok sbírá plusové body. Obránce Lukáš Klok byl v utkání s Tre Kronor na ledě u obou branek, kteří Češi vstřelili při hře 5 na 5, jednu dokonce sám dal. Díky tomu tak do kolonky +/- zapsal dva plusové body, což jej tak vrací v celkovém součtu zpět na vyrovnanou bilanci.

Švédové hráli ve třetí třetině na sedm útočníků. Že Česko ve třetí třetině opravdu tlačilo, to se ukazuje i na statistice času na ledě. Ve třetí třetině totiž pouze sedm útočníků Seveřanů odehrálo alespoň okolo šesti minut; a jen další dva se vyhoupli výrazně přes dvě minuty.

Ke gólu stačí osm minut. Ovšem strávit hodně času na ledě ještě neznamená prosadit se. Své o tom ví centr Tre Kronor Andreas Wingreli, který se za celé utkání projel po hřišti pouze na 7:53 minut, přesto však dokázal vstřelit jednu ze dvou švédských branek.

Třináctý útočník s pátým TOI. A do třetice čas na ledě, tentokrát z českého pohledu. Ačkoliv byl Jakub Vrána v rozestavení oficiálně zapsaný až jako třináctý útočník, nakonec odehrál ze všech útočníku výběru Filipa Pešána pátý největší herní příděl: 14:48 minut. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz