Statistiky po skupinách: Nedostižný McTavish i Lotyš ze železa

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Základní skupiny jsou za námi, na světovém šampionátu juniorů zbývá odehrát posledních osm zápasů. Kdo zatím nasbíral nejvíce kanadských bodů? A koho lze považovat za nejlepšího brankáře? Dozvíte se v našem statistickém přehledu.

Kanadské bodování

Lídr v počtu nasbíraných gólů a asistencí je víceméně očekávaný. Kanadský kapitán Mason McTavish uniká ostatním o čtyři body, ve čtyřech zápasech se trefil sedmkrát a na dalších šest branek přihrál. Dohromady to dělá třináct kanadských bodů, tedy více než tři body na zápas!

Statistiky MSJ v Edmontonu »

Po právu tak dokazuje, proč na loňském draftu skončil mezi špičkou ‒ jako třetího si ho vybrali Anaheim Ducks. Na děleném druhém místě najdeme finské forvardy Aatu Rätyho a Joakima Kemella, oba mají shodně devět kanadských bodů (3+6).

McTavish je zároveň se sedmi góly nejlepším střelcem turnaje. Spolu s Rätym a Kemellem se řadí i k nejlepším asistentům, o první příčku se dělí dokonce čtyři hokejisté ‒ šest přesných pasů připravil spoluhráčům ještě Američan Thomas Bordeleau.

Vyhraná vhazování

Díky vítězné buly se útočící tým udrží v pásmu a může se dostat do střelecké šance. Schopní centři jsou tak pro své týmy extrémně důležití. Lídrem této statistiky je kanadský útočník Logan Stankoven, který si úspěšně počínal na 68 procentech vhazování!

Vysoko v žebříčku mají svého zástupce i Češi. Na celkové čtvrté příčce se drží kapitán národního týmu Jan Myšák. Vhazování vyhrál v 61 % případů.

Úspěšnost zákroků

Z brankářů, kteří odchytali alespoň dva zápasy, si nejlépe vede Švéd Calle Clang. Dohromady odchytal 120 minut, během kterých na něj letělo šestatřicet střel. Inkasoval jen dvakrát, což mu dělá úspěšnost zákroků skvělých 94,5 %. Plánované jedničce Jesperu Wallstedtovi tak vytváří víc než dobrou konkurenci.

Clang je také jediným brankářem, který se může pyšnit vychytanou nulou. Pouze o něco hůře si vede jeho americký kolega Kaidan Mbereko. Z pětašedesáti střel pustil čtyři puky, což dělá úspěšnými 93,9 % jeho zákroků.

Zápas amerického výběru proti Rakousku si rozdělili Mberekovi parťáci Remington Keopple a Andrew Oke. Američané nedostali ani jeden gól, oba se tak mohou chlubit stoprocentní úspěšností. (Čisté konto si však může brankář zapsat pouze v případě, že odchytal celý zápas).

Je jen trochu paradoxní, že Clang pustil zřejmě nejlacinější gól dosavadního průběhu MS.

Čas na ledě

Pouze jeden hráč se v celkovém čase stráveném na ledové ploše přehoupl přes sto minut. Jako železného muže lze označit lotyšského kapitána Ralfse Bergmanise (100:03). Střelec hattricku proti českému týmu stráví na ledě v průměru 25 minut. Lotyšský bek také absolvoval nejvíce střídání na turnaji ‒ celkem odmakal 127 shiftů.

Z útočníků na kluzišti nejdéle pobyl Jan Myšák ‒ na edmontonském ledě již odehrál téměř 90 minut, průměrně mu to vychází na 22 minut a deset sekund k tomu.

Nejproduktivnější obránce

Mezi zadáky se nejvíce bodově daří Emilovi Andraemu. Švédský bek navazuje na svoji vydařenou sezonu, ve které pomohl celku HV71 k návratu do nejvyšší švédské soutěže. V 51 odehraných zápasech si dvectiletý obránce připsal neskutečných 44 bodů. V Edmontonu své tempo ještě zvýšil ‒ ve čtyřech zápasech už jich nabral sedm (3+4).

Spolu s lotyšským Ralfsem Bergmanisem a Kasperem Puutiem z Finska je Andrae nejlepším střelcem mezi obránci. Více asistencí nasbíral jen americký talent Luke Hughes (1+5).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz