Sparťanské narozeniny zachráněny! Kumstát cítí úlevu, Pöpperle pohodu

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

6. prosince 2015, 20:59

Václav Jáchim

Páteční duel v Chomutově nezvládli, proti Mladé Boleslavi potřebovali hokejisté pražské Sparty nutně zabrat. Jenže počítají padlé, trenéři Jandač a Moták nemohli nasadit Piskáčka, Barinku, Čajkovského, Hlinku, Přibyla, Cingela ani brankáře Lukáše. Kalamita přišla zrovna před duelem, kdy Sparta slavila 112. narozeniny a v hledišti seděla spousta klubových legend. Ovšem domácí nakonec bitvu zvládli, byť s vypětím všech sil. "Je to velká úleva, tři body jsou pro nás strašně důležité," konstatuje Petr Kumstát.

Sparta poslední dobou v soutěži lehce klopýtá, možná i vinou toho, že hodně utkání hraje venku. K tomu marodka, výpadky opor. Rozhodně svízelná situace. Nicméně duel s letos výtečnými Středočechy nakonec vyšel. Klíčový zářez zaznamenal právě Kumstát, při přesilovce si najel do palebné pozice v pravém kruhu, zamířil a přesně trefil. "Když to spadlo do brány, zbývaly tři nebo čtyři minuty třetí třetiny. Věřil jsem, že už náskok držíme," popisuje.

Sparta předvedla trnitou cestu za výhrou, klidně mohla ztratit. Nakonec ale smutek padl na hosty. Pro domácí byl výsledek sladký i vzhledem k tomu, že klub zrovna slavil výročí, při této příležitosti oblékli sparťané speciální pruhované retrodresy, jež půjdou do aukce a její výtěžek na charitativní účely."Viděli jsme je minulý týden, říkali jsme si, že jsou pěkné. Ale v zápase není čas vnímat, že je máte na sobě," připomíná Kumstát.

"Tabulka je tak vyrovnaná, že jednou vyhrajete a můžete v podstatě postoupit i na druhé místo, po porážce naopak spadnete třeba na sedmé. Musíme každé utkání zvládnout a udržet se na špičce."

Slavnostní rámec duelu dala i přítomnost mnoha slavných postav nejen sparťanské hokejové historie. Do hlediště usedli například pánové Zábrodský, Havel, Kochta, Nikl, Pěnička, Šindelář, Holeček, Hrdina, Zelenka nebo Žemlička. Současní sparťanští bojovníci o tom dobře věděli. "Vhazovalo se čestné bully, po zápase jsme měli s osobnostmi Sparty večeři v hale, kde byl prostor se potkat a popovídat. Jsem rád, že se slavní hráči minulosti přišli podívat. A že jsme zápas dokázali zvládnout," povídá autor vítězné trefy.

Přitom leccos mohlo být jinak, Pražanům totiž hrubě nevyšel vstup do třetího dějství. "Tam jsme zaspali. Za dvanáct vteřin dala Boleslav góla, před bránou byl sám hráč. Pak jsme inkasovali v oslabení. Ale trpělivou hrou jsme to zase dokázali otočit. Měli jsme i štěstí," uznává Kumstát. Vydřený skalp Bruslařského klubu kvituje s maximálním povděkem. "Tabulka je tak vyrovnaná, že jednou vyhrajete a můžete v podstatě postoupit i na druhé místo, po porážce naopak spadnete třeba na sedmé... Máme o nějaký zápas méně, musíme každé utkání zvládnout a udržet se na špičce."

Pöpperle: Připravoval jsem se a věděl, že se do brány dostanu

Kumstát zároveň oceňuje formu protivníka. "Boleslav má výborné mužstvo, brejlové hráče. Byli hodně nepříjemní. Hrají naprosto jednoduše, puky nahazují dopředu a pro beky je hodně těžké, aby chytali jejich rychlé útočníky. My musíme poděkovat Pepísovi, že nás skvěle držel," zmiňuje další důležitý důvod, proč Sparta uspěla. Tomáš Pöpperle skutečně předvedl kvalitní výkon. Poprvé od 23. října (tehdy paradoxně také proti Mladé Boleslavi) absolvoval celé extraligové utkání, pauza se na něm však neprojevila. "Cítil jsem se dobře - i díky tomu, že jsem dost potrénoval. Proti Boleslavi jsem chytat neměl, ráno před rozbruslením se ukázalo, že je Honza Lukáš nemocný. Každý gólman vám samozřejmě řekne, že je lepší vědět o tom dopředu, ale udělal jsem si přípravu a šel do zápasu docela v pohodě," popisuje.

Za zády nechal období, kdy se úplně nedařilo. Jenže vicemistr světa 2006 je zkušený brankář, podobná etapa občas potká každého. I ty nejlepší z nejlepších. Teď si může odškrtnout povedený návrat, ovšem nijak ho nepřeceňuje. "Pro mě bylo hlavně důležité, že jsme vyhráli. To mi pomůže. Kdybychom zápas nezvládli, tak se v tom člověk začne babrat." Ačkoli se několik zápasů nedostal na led, neklesal na mysli. "Zase tolik jsem to neřešil. Honza Lukáš chytal dobré zápasy, trenér mu dal důvěru. Já se připravoval a věděl, že se zase do brány dostanu. Že se to otočí a srovná."

V bitvě s Mladou Boleslaví ukázal Pöpperle některé parádní zákroky, luxusní byla například akce hokejkou ve druhé třetině, kdy neskutečně sebral radost Hykovi. "Ani jsem nevěděl, že jsem to takhle chytil. Až potom ze záznamu," povídá upřímně. "Tohle je je jenom o štěstí! Prostě jsem sebou mrsknul a on  mi trefil hokejku. Vypadá to asi hezky, ale jenom náhoda," usměje se. Další kousek vytáhl při samostatném úniku Jarůška. "Hodil mi ramena, já mu však neodjel a zůstal u tyčky nohou. Byl pak blízko a nemohl puk zvednout," hlásí. I tahle kouzla zkušenému gólmanovi přijdou vhod, stejně jako podpora od fanoušků, kteří vyvolávali jeho jméno jako za starých časů. "Lidé se snaží povzbudit celý tým i nás gólmany, ať jsem tam já nebo Honza. Je dobré cítit podporu," děkuje závěrem.

Sestřih utkání Sparta – Mladá Boleslav

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz