Mountfield zničil Kometu, Sparta se dál trápí. Berani loupili v Plzni

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

18. listopadu 2018, 17:32

Václav Jáchim

Po sobotní předehrávce mezi Třincem a Litvínovem (4:2) nabídlo 20. kolo TELH další utkání. Hradecký Mountfield nasázel Kometě šest gólů, dál se trápí Sparta, která si připsala čtvrtou domácí porážku v řadě. Liberečtí Bílí Tygři přehráli Energii, Vítkovice si poradily s Piráty. Berani loupili v Plzni, přetahovanou v Pardubicích rozhodl hostující Tomáš Knotek.

Sparta znovu selhala, slaví Olomouc

Předchozí dva duely s Mladou Boleslaví a v Chomutově se Pražanům nepovedly, proti Olomouci si chtěli spravit chuť. Ale začátek měli lepší hosté, po vedoucí trefě Viléma Buriana se dvakrát prosadil Miroslav Holec. Brankář Machovský přepustil místo kolegovi Honzíkovi, v polovině utkání Sparta zabrala – střelci Jeremie Blain a Andrej Kudrna vrátil domácí do zápasu. Ve 45. minutě pak vyrovnal Petr Vrána. Jenomže Hanáci jsou bojovníci: Honzíka nejprve překonal David Ostřížek, 58. vteřin poté se podruhé v utkání radoval Vilém Burian a za dalších 42 sekund také Marek Laš. Mora vybojovala třetí výhru v řadě, Sparta z posledních pěti zápasů porazila jen Pardubice. Doma navíc neuspěla už počtvrté za sebou.

Uwe Krupp (trenér Sparty): „Měli jsme dobrý vstup do utkání a vytvořili si tlak. V první třetině jsme se dobře vyrovnávali s rychlostí olomouckých hráčů, ale soupeř využil jednu naší chybu. Ve druhé třetině přidal soupeř další dva góly, ale náš tým dokázal odpovědět a využil přesilovky. Potom jsme dobře sehráli i oslabení, kterých bylo dost. Ve třetí třetině jsme vyrovnali, ale pak to tam opět napadalo Olomouci. Je to pro nás nepříjemná prohra. Dostáváme hodně branek, což se nám předtím nestávalo."

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): „Věděli jsme, že Sparta dvakrát prohrála, takže do zápasu vstoupila takovým mírným tlakem. Ten jsme ustáli a první třetinu jsme vyhráli 1:0. Pro nás to bylo hodně důležité. Ve druhé třetině jsme odskočili na tři góly. Sparta se ve dvou přesilovkách dostala zpátky do zápasu a srovnala ve třetí třetině na 3:3. My jsme pak třemi góly zápas rozhodli. Jsme rádi za tři body, na Spartě se nevyhrává tak často."

HC SPARTA PRAHA – HC OLOMOUC 4:6 (0:1, 2:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 29. Blain (Košťálek, P. Vrána), 31. Kudrna (Gregorc, Košťálek), 45. P. Vrána (Smejkal), 57. Buchtele (Pech, Kudrna) – 18. Burian (Jaroměřský, J. Galvas), 25. Holec (Strapáč, Laš), 27. Holec (Skladaný, J. Galvas), 50. Ostřížek (J. Knotek), 51. Burian, 51. Laš (Skladaný)
Rozhodčí: Horák, Pražák – Brejcha, Jelínek
Vyloučení: 7:5, navíc Dujsík (Olomouc) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 3:1.
Střely na branku: 29:26.
Diváci: 8733.
Nejlepší hráči: Petr Vrána – Vilém Burian.
HC Sparta Praha:  Machovský (27. Honzík) – T. Voráček, Delisle, Tomáš Dvořák, Blain, Košťálek, Gregorc, M. Jandus – Kudrna, P. Vrána, Smejkal – Forman, Pech, Kumstát – Beran, Sill, Rousek – Jarůšek, Pšenička, Buchtele. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, J. Galvas, Švrček, Škůrek, Jaroměřský, Dujsík, Staněk – Irgl, Strapáč, Mráz – V. Tomeček, J. Knotek, Ostřížek – Jergl, Nahodil, Burian – Holec, Skladaný, Laš. Trenéři: Moták a Tomajko.

Bílí Tygři doma jedou, poznala to i Energie

V pátek nezvládli utkání na ledě Mladé Boleslavi, hokejisty Liberce v sobotní dohrávce bodově dohnali Oceláři. Ovšem teď už to neplatí, Bílí Tygři jsou totiž na svém hřišti silní a poznali to i hráči Karlových Varů. Energii sice dostal brzy do vedení Jakub Flek, ovšem o vyrovnání se v osmé minutě postaral Lukáš Krenželok, klid domácím pak dali další střelci Marek Zachar (slavil první extraligový gól) a Tyler Redenbach. Když pak ve 45. minutě navýšil liberecký náskok Radan Lenc, bylo rozhodnuto. Bílí Tygři nadále vedou, Energie si z pěti posledních utkání připsala třetí porážku.

Filip Pešán (trenér Liberce): „Věděli jsme, že přijede soupeř, který rozhoduje zápasy z brejkových situací. I když jsme hráče upozorňovali na to, že čelíme bruslivému týmu, dělalo nám to potíže. Padl z toho první gól a především ve druhé části měl soupeř až moc šancí na to, jak jsme se na to připravovali. Ta druhá třetina byla slabá. Po uklidnění v kabině jsme se srovnali. Rozhodla lapačka Romana Willa, který za stavu 3:1 chytil velkou šanci. Z protiútoku jsme pak skórovali na 4:1."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Náš prvotní plán byl přestát první třetinu alespoň za nerozhodného stavu. To se nám podařilo, a dokonce jsme vstřelili i první gól. Druhá třetina se hrála trochu nahoru-dolů, což jsme úplně nechtěli. Paradoxně jsme ale z těch brejků měli trochu víc, ale bohužel nás domácí potrestali dvěma góly. Naše šance vrátit se do zápasu byla za stavu 3:1, kdy nám brankář chytil dobrou příležitost do prázdné brány."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. L. Krenželok (Jelínek), 27. Zachar (Jeník, J. Vlach), 35. Redenbach (Valský, Hudáček), 45. Lenc (Kvapil, Havlín) – 4. Flek (Gríger, T. Rachůnek)
Rozhodčí: Pavlovič, Pešina – Klouček, Špringl.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 34:18.
Diváci: 5991.
Nejlepší hráči: Marek Zachar – Dávid Gríger.
Bílí Tygři Liberec: Will – Doherty, Šmíd, Stříteský, Derner, Havlín, Ševc, T. Hanousek – Valský, Redenbach, Hudáček – Lenc, Filippi, Kvapil – Ordoš, Jelínek, L. Krenželok – Jeník, J. Vlach, Zachar. Trenéři: Pešán a Augusta.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Plutnar, Podlipnik, Kovačevič, Kozák, Sičák, Vágner – Flek, Gríger, T. Rachůnek – Beránek, R. Vlach, T. Mikúš – Gorčík, Skuhravý, Stloukal – Kohout, Balán, Lapšanský. . Trenéři: Pešout a Mariška.

Vítkovice zkrotily probuzené Piráty

Soupeři vstupovali do utkání v trošku odlišném rozpoložení. Vítkovice minule nedaly ani gól ve Zlíně, Piráti naopak skolili Spartu jasným poměrem 5:0. V Ostravě hosté předvedli, že zapracovali na defenzivě, hodně vhod jim přišel příchod brankáře Justina Peterse. Vyrovnaný duel začali lépe domácí díky trefě slovenského mladíka Jozefa Baláže, ještě do první sirény srovnal Jan Stránský. Po polovině utkání překlopil skóre znovu na vítkovickou stranu Ondřej Roman. V úvodu třetí třetiny se přidal s přesným zakončením Ivan Baranka, Piráti pak znovu snížili, když skóroval Fin Masi Marjamäki. Ovšem vyrovnat už nedokázali, po dvou zápasech s bodovým ziskem tentokrát vyšli naprázdno.

Pavel Trnka (asistent trenéra Vítkovic): „Pro divácké oko to nebylo úplně atraktivní utkání, ale v této fázi jsou pro nás důležité tři body, za což bychom chtěli hráčům poděkovat. Jozef Baláž dal první gól, a pak spolu s Radimem Tomanem a Jardou Pytlíkem hráli v jedné lajně a utkání odehráli solidně. Jsou mladí, což je na jednu stranu výhoda, protože jsou živelní. Je na nich vidět i nezkušenost, ale svou roli si plní velice solidně.“

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Čekali jsme, že domácí vyvinou na začátku utkání velkou aktivitu, což se potvrdilo a šli rychle dovedení. Během první třetiny jsme vyrovnali hru a po krásné akci jsme srovnali na 1:1. Ve druhé části jsme měli více ze hry a vytvořili jsme si dost šancí, které měly skončit gólem, jenže neskočily. To je jeden z důvodů, proč si odsud neodvážíme bodový zisk. Navíc jsme měli i hodně oslabení. Zvládli jsme ubránit oslabení tři na pět, ale pak jsme inkasovali dva góly. V dalším oslabení jsme sice snížili na 2:3 a nadechovali jsme se, ale závěr byl spíše boj. Mužstvu děkujeme za bojovný výkon, ale mrzí nás, že domů jedeme s prázdnou. V naší situaci má totiž každý bod obrovskou cenu.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – PIRÁTI CHOMUTOV 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Baláž (Š. Stránský), 37. O. Roman (Baranka, Schleiss), 43. Baranka (Lev), 60. Lev (T. Černý) – 18. J. Stránský (Vantuch, Mrázek), 46. Marjamäki (Valach)
Rozhodčí: Hradil, Sýkora – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:8, navíc Jank (Chomutov) na 10 minut.
Využití: 2:0.
Oslabení: 0:1.
Střely na branku: 26:34.
Diváci: 5133.
Nejlepší hráči: Ivan Baranka – Juraj Valach.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák (Dolejš) – D. Krenželok, Výtisk, Baranka, Hrbas, T. Černý, Šidlík – Schleiss, Lev, Dej – Tybor, Roman, Szturc – Kucsera, Š. Stránský, Zdráhal – Baláž, Pytlík, R. Toman. Trenéři: Petr a Trnka.
Piráti Chomutov: Peters – Flemming, Jank, Mrázek, Dietz, Valach, Štich – T. Svoboda, V. Růžička ml., Sklenář – Duda, Klhůfek, Tomica – J. Stránský, Vantuch, Marjamäki – J. Havel, Hanták, Koblasa. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Berani prodloužili plzeňské čekání

V pěti posledních utkáních nebrali výhru za tři body, bitva se Zlínem rozhodla, že čekání hokejistů Plzně pokračuje dál. Západočeši v pátek zdolali Pardubice po nájezdech a věřili, že následující domácí bitvu okoření plným ziskem. Jenomže houževnatí Berani lépe začali, díky trefám Edgarse Kuldy a Jiřího Ondráčka si vybudovali náskok. Posléze sice snížil Jaroslav Kracík, ale Škoda pak marně hledala recept, jak skolit val soupeře a především překonat brankáře Jakuba Sedláčka. Domácí měli i smůlu, třikrát trefili tyč. V závěru hrála Škoda bez brankáře, ovšem výsledek se už nezměnil. Západočeši doma podlehli potřetí za sebou, Zlín potvrdil páteční domácí výhru nad Vítkovicemi.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Zaspali jsme začátek. Říkali jsme si, že chceme dát první gól, ale nepovedlo se nám to, naopak jsme inkasovali. Hodně těžko se hraje při dvoubrankovém deficitu, ale kluci to nevzdali, snížili, přežili oslabení tři na pět. Vytvářeli si šance, ovšem Zlín dobře bránil a také zvonily tyčky. Je to trochu zmar, na druhou stranu musím kluky alespoň trochu pochválit za bojovnost, opravdu chtěli, ale branky jsme se nedočkali."

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Podařil se nám úvod, lehce jsme se dostali do vedení a přidali druhý gól. Hra nebyla z naší strany ideální, domácí stupňovali tlak a nás podržel skvělý Sedláček. Jsme rádi, že nás nezlomila dlouhá nevyužitá přesilovka pět na tři. Měli jsme pak gólové šance, ty také skončily špatně. Ale musím pochválit tým, že vybojoval těsné a velmi vzácné vítězství."

HC ŠKODA PLZEŇ – PSG BERANI ZLÍN 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 24. Kracík (Stach, J. Kindl) – 1. E. Kulda (Okál, Valenta), 19. J. Ondráček (Kubiš, Freibergs)
Rozhodčí: Hribik, Lacina – Pešek, Polák.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:24.
Diváci: 5777.
Nejlepší hráči: David Stach – Jakub Sedláček.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Jones, J. Kindl, Čerešňák, Vráblík, Kaňák, Allen, Pulpán – Gulaš, Kodýtek, Eberle – V. Němec, Kracík, D. Kindl – Kratěna, Preisinger, Indrák – P. Straka, Nedorost, Stach. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Špaček.
PSG Berani Zlín: J. Sedláček (27. – 28. Štůrala) – Ferenc, Freibergs, Nosek, Valenta, Řezníček, Žižka, Gazda – Ondráček, Lakatoš, Kubiš – Okál, Honejsek, Kulda – Šlahař, P. Sedláček, Poletín – Š. Kratochvil, Popelka, Václavek. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Mountfield řádil, Kometě nasázel 6 gólů

Souboj pátého týmu tabulky se čtvrtým sliboval vyrovnanou podívanou, ale platilo to jen v první třetině. Skóre otevřel hostující Alexandre Mallet, na dvě trefy z domácích hokejek Lukáše Cingela a Marise Bičevskise odpověděl Petr Holík. Ovšem ještě do první pauzy znovu strhl vedení ve prospěch Mountfieldu slovenský útočník Matej Paulovič. V prostředním dějství se trefil Radek Smoleňák, který následně přidal i svůj druhý zásah. Východočeši vládli a navyšovali náskok, druhý gól v duelu zaznamenal také Lukáš Cingel. Zápas skončil jasným vítězstvím domácích, které v závěru jen mírně upravil Mallet, jenž se v utkání také prosadil podruhé.

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Od začátku bylo vidět, že Brno má velmi silný tým. Myslím, že jsme do zápasu vstoupili se zbytečným respektem, hned jsme dostali gól a ještě víc to na nás padlo. Naštěstí jsme ale během krátké chvíle otočili, což nám hodně pomohlo. Potom tým výborně pracoval, za tu obětavost a pracovitost zaslouží poděkování. Velkým pohybem jsme dělali Brnu problémy a jsme taky rádi, že jsme dali konečně víc gólů, než dáváme obvykle. Byť někdy se štěstím. Vítězství si hrozně vážíme a je pro nás strašně cenné.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): „Na domácích byla vidět větší agresivita, vyhrávali osobní souboje. První třetinu jsme prohráli 2:3, ráz utkání potom určil gól ve druhé třetině z přesilovky pět na tři. Domácí si zasloužili vyhrát, protože agresivita a emoce byly na jejich straně. Nám se zápas nepovedl.“

MOUNTFIELD HK – HC KOMETA BRNO 6:3 (3:2, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. Cingel, 7. Bičevskis (Lessio, Paulovič), 19. Paulovič (Lessio, Bičevskis), 35. Smoleňák (Zámorský, F. Pavlík), 43. Smoleňák (Zámorský, Linhart), 47. Cingel (Vincour, R. Pavlík) – 2. Mallet (R. Zohorna, Köhler), 13. P. Holík (Mueller), 56. Mallet (L. Horký, Hruška)
Rozhodčí: Harnebring (Švédsko), Hejduk – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:8.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 33:19.
Diváci: 5872.
Nejlepší hráči: Matej Paulovič – Petr Holík.
Mountfield HK: J. Pavelka – Zámorský, Linhart, Cibulskis, Graňák, F. Pavlík, Rosandić, Nedomlel – Smoleňák, Koukal, Rákos – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Paulovič, Bičevskis, Lessio – M. Chalupa, Dragoun, Bezúch. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.
HC Kometa Brno: Vejmelka – O. Němec, Barinka, Štencel, Gulaši, Schaus, Malec, J. Mikuš – Mueller, Holík, Zaťovič – Kašpar, Čermák, Kusko – Köhler, J. Hruška, Mallet – Horký, R. Zohorna, Plášek. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Horáček a Oslizlo.

Přetahovaná pro Bruslaře. Rozhodl Knotek

Věděli, že tohle bude důležité utkání. Předposlední Dynamo ztrácelo na Bruslaře tři bodíky, toužilo se jim přiblížit, Středočeši zase chtěli potvrdit dobrou formu posledních dní, kterou korunovali na Spartě a doma s Libercem. Ve 12. minutě se trefil hostující Tomáš Knotek a domácím trvalo hodně dlouho, než vyrovnali: v závěru prostředí třetiny se o to zasloužil Rostislav Marosz. Klíčové slovo si vzal v čase 49:51 znovu Tomáš Knotek. Útočník, který si pod koučem Kýhosem v Boleslavi téměř nezahrál, zaznamenal vítěznou trefu – za poslední dva zápasy stihl celkem čtyři góly! Dynamo si porážkou zkomplikovalo situaci, Bruslaři brali počtvrté za sebou plný zisk a mají už 27 bodů.

Břetislav Kopřiva (trenér Pardubic): „Naše mužstvo hrálo dost dobře, to úplně klidně řeknu. Měli jsme po celý zápas velký tlak, ale poslední dobou neproměňujeme vyložené šance, a to nás stojí body. Za sebe jsem hráčům poděkoval, ale samozřejmě je to další domácí porážka, což je špatně.”

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Dneska se nám nedařilo tolik jako v posledních zápasech, nešly nám nohy, ale musím mužstvo pochválit, že i tak do toho dalo úsilí a šlo si za vítězstvím. Na konci jsme to vyloženě ukopali.”

HC DYNAMO PARDUBICE – BK MLADÁ BOLESLAV 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 39. Marosz (Rolinek, Trončinský) – 12. T. Knotek (P. Kousal, Dlapa), 50. T. Knotek (Martin Procházka, Šťastný)
Rozhodčí: Jeřábek, Kika – Ganger, Lederer.
Vyloučení: 1:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:25.
Diváci: 7160.
Nejlepší hráči: Ondřej Kacetl – Tomáš Knotek.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Holland, Trončinský, Cardwell, Wishart, Hrabal, Děrvuk, Čáslava – Vondráček, Marosz, Rolinek – Skokan, Bubela, Treille – P. Sýkora, Dušek, Perret – Mandát, Poulíček, Kusý. Trenéři: Kopřiva a Janecký.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Kotvan, Dlapa, Němeček, Pláněk, Bernad, Kurka – Vondrka, Skalický, Orsava – Pacovský, Musil, Látal – Šťastný, T. Knotek, M. Procházka – Pabiška, Najman, Kousal. Trenéři: Hořava, Rulík a Patera.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 20 11 1 2 6 69:53 37
2. Mountfield HK 20 9 3 2 6 54:47 35
3. HC Oceláři Třinec 19 10 1 2 6 55:43 34
4. HC VÍTKOVICE RIDERA 19 10 1 2 6 46:43 34
5. HC Sparta Praha 21 8 4 1 8 62:59 33
6. HC Kometa Brno 19 8 3 2 6 50:48 32
7. HC VERVA Litvínov 21 9 2 0 10 49:52 31
8. PSG Berani Zlín 20 9 1 1 9 57:54 30
9. HC Olomouc 18 9 0 2 7 43:47 29
10. HC Škoda Plzeň 18 6 3 3 6 50:40 27
11. HC Energie Karlovy Vary 20 8 1 1 10 57:54 27
12 BK Mladá Boleslav 20 9 0 0 11 47:53 27
13. HC Dynamo Pardubice 20 5 2 2 11 46:69 21
14. Piráti Chomutov 19 4 0 2 13 41:64 14

Další program Tipsport extraligy

Úterý 20. listopadu – dohrávky 18. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – Mountfield HK
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Olomouc (ČT sport)

Pátek 23. listopadu – 21. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
17:30 PSG Berani Zlín – HC Sparta Praha (OV TV Sport)
17:30 Piráti Chomutov – HC Dynamo Pardubice
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec

Sobota 24. listopadu – dohrávka 21. kola:
16:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

Neděle 25. listopadu – 22. kolo:
15:00 HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 BK Mladá Boleslav – Piráti Chomutov
16:00 Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
17:20 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno (ČT sport)
17:30 HC Dynamo Pardubice – PSG Berani Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz