Sparta se těšila marně. Spenglerův pohár byl poprvé za 64 let zrušen

Foto: twitter.com/hcocelaricz

29. září 2020, 13:44

Václav Jáchim

Těšili se na návrat mezi účastníky tradičního turnaje, ovšem nakonec marně. Hokejisté Sparty v prosinci do Davosu nepojedou, pořadatelé Spenglerova poháru totiž poprvé za posledních 64 let turnaj zrušili. Příčinou je – jak jinak – pandemie koronaviru.

Prozatím posledními zástupci TELH v turnajové kronice zůstanou Oceláři, kteří se na Spengler Cupu představili loni. Pro letošní rok měli pořadatelé připravené pozměněné startovní pole, zástupci všech klubů ovšem věděli, že konání akce provázejí značné otazníky.

Ve Švýcarsku sice byly povoleny sportovní akce s větším počtem fanoušků, jenže aktuální situace s nemocí covid-19 není příznivá a jednotlivé evropské země znovu zavádějí přísnější opatření. Výhled do zimních měsíců není optimistický a pořadatelé už dál nemohli čekat s jasným stanoviskem.

Jak uvádějí v tiskové zprávě, rizika jsou stále příliš veliká. Organizační výbor řešil téma se správní radou domácího HC Davos, s poradním výborem Spengler Cupu i s partnery, kteří turnaj finančně podporují. U 94. ročníku turnaje bylo třeba včas udělat rozhodnutí, které zohlední společenské, sportovní i ekonomické dopady, stejně tak bezpečnostní rizika.

Při pohledu na současnou situaci v podstatě není možné, aby do Davosu přijely týmy z Finska, Ruska, Česka, problematická by byla také účast reprezentantů Kanady, kteří nepůsobí ve Švýcarsku. Členové mužstev by museli při návratu do svých zemí nastoupit karanténu. Kromě toho není jisté, zda by nákaza neohrozila samotný start plánovaných klubů.

Vedení organizačního výboru už během léta upozornilo, že turnaj nemá cenu pořádat bez přítomnosti fanoušků. „Spengler Cup na poloprázdném stadionu, bez atmosféry a tribuny na stání není tou pravou hokejovou show. Stejně tak by nebyl k dispozici stan pro fanoušky ani další běžné akce. Ani při nejlepší koncepci bezpečností ochrany bychom tohle nedokázali zajistit," uvedl prezident organizačního výboru Marc Gianola.

Pořadatelé podle jeho slov v podstatě neměli jinou možnost, než letošní ročník zrušit. „Při našem rozhodování bylo vždy na prvním místě zdraví všech zúčastněných týmů a to, aby by se mohli do svých zemí vrátit v dobrém zdravotním stavu. Tuto záruku bohužel poskytnout nemůžeme," doplnil.

Spenglerův pohár se neuskuteční poprvé od roku 1956, v minulosti byl zrušen také v letech 1939, 1940 a 1949. Pořadatelé věří, že příští ročník už bude bez jakýchkoli omezení, že od 26. do 31. prosince 2021 proběhne v tradičním režimu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz