Špačka v zámoří nadchli Mrázek s Nestrašilem, mluvil také s Jágrem

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

12. února 2016, 17:37

Adam Bagar

Jaroslav Špaček se ve čtvrtek vrátil z inspekční cesty po zámoří. V nejlepší lize světa navštívil celkem šest zápasů, ve kterých viděl v akci většinu českých hokejistů. Mimo jiné také Jaromíra Jágra, Jakuba Voráčka, Tomáše Plekance, Jiřího Hudlera nebo brankáře Petra Mrázka. Ten ho společně s Andrejem Nestrašilem zaujal nejvíce z patnáctky sledovaných hráčů. "Kluci podávali výborné výkony, první cesta dopadla velmi dobře," prozrazuje Špaček.

Bývalý reprezentační obránce postupně navštívil duely Philadelphie s Montrealem, Toronta s New Jersey, Winnipegu s Carolinou, Vancouveru s Calgary, Detroitu s Floridou a Montrealu s Tampou Bay. "Viděl jsem asi patnáct kluků, ale ne všichni v zápase hráli. Myslím, že to bylo dobré. Někteří kluci potvrdili své kvality, jiní mě zase příjemně překvapili." Především útočník Andrej Nestrašil, který se v zápase blýskl dvěma brankami.

"Někteří kluci potvrdili své kvality, jiní mě zase příjemně překvapili."

"Nikdy jsem ho naživo neviděl hrát a sehrál vynikající zápas," pokyvuje Špaček. Ten neskrýval nadšení ani nad výkonem brankáře Petra Mrázka. "Proti Floridě podal fantastický výkon, Detroit jasně držel dvě třetiny nad vodou. Jaromír Jágr proti němu hrál rovněž výborně, mohl zápas rozhodnout, ale Petr Mrázek mu nedal šanci," hlásí Jaroslav Špaček. Toho zaujala i řada dalších českých hokejistů, třeba Ondřej Palát s Andrejem Šustrem.

"Přestože prohráli, hráli velice dobře. O Tomáši Plekancovi ani nebudu mluvit, to je kapitola sama pro sebe. Dobře hrál i obránce Roman Polák nebo Jakub Voráček, který v zápase zapsal tři asistence," líčí Špaček, jenž hovořil také s Jaromírem Jágrem. "Jestli bude hrát na Světovém poháru je ve hvězdách. Vůbec jsme se o tom nebavili, to je spíš otázka pro hlavního trenéra nebo Martina Ručinského. Teď má v hlavě spíš play off," sděluje.

A co říká na výkony Radka Gudase? "Je to hráč, který si skvěle plní svou roli v týmu, může hrát na obou stranách, je to takový univerzál, kterého určitě sledujeme," říká Špaček. Ten v utkání neviděl brankáře Michala Neuvirtha, který má opět zdravotní problémy. "V NHL má vynikající čísla, ale trápí ho zranění. Den před zápasem si natáhl tříslo a nemohl chytat. Je to škoda. Jinak chytá výborně, svými výkony převyšuje Masona," přiznává.

Cítil jsem se jako ryba ve vodě, ale manažeři NHL vás tam nevidí moc rádi

Během své inspekční cesty měl za úkol nasbírat po trenéry Vladimíra Vůjtka a Josefa Jandače co nejvíce informací. "Chtěli jsme hlavně vědět, zda kluci dokáží hrát na všech postech, jestli jim třeba nevadí hrát na centru, vlevo, vpravo, zda hrají přesilovky nebo oslabení a tak dál, aby měli trenéři co největší obraz o hráčích, které teď v NHL máme," pokračuje Špaček, který už prakticky všechny navštívené hráče dříve osobně poznal.

"V NHL jsem byl už loni, další kluky jsem poznal v létě na kempu, tak jsem se tam cítil už jako ryba ve vodě. Bylo to hodně o tom kontaktu s kluky, zašli jsme si na jídlo, dali kafe. Všechno se neslo v pozitivním duchu, většina kluků navíc vyhrála a podávala výborné výkony. Akorát by bylo lepší je vidět ve více utkáních za sebou. Tak, jako to dělají skauti NHL. Ale viděl jsem kluky už v televizi, takže jsem si mohl výkony porovnat," líčí.

"Manažeři vás ale moc rádi nevidí, když se tam takhle pohybujete. Ale věděli, že bych měl u národního týmu zůstat i pro Světový pohár, takže spíše jsem svou návštěvu vysvětloval takto, abych na hráče nevyvíjel nějaký tlak a neřekli si v klubu, že někdo chce raději na šampionát, než hrát NHL," prozrazuje asistent Jaroslav Špaček, který cítil ze strany hráčů velký zájem o dres českého národního týmu. "To je věc, která mě moc těší."

Kluci mají chuť reprezentovat, přestupní stanicí pro Světový pohár je MS

"Máme hodně mladých hráčů, kteří mají tu chuť reprezentovat. Myslím, že přestupní stanicí pro Světový pohár je mistrovství světa. Když někdo brzy vypadne v play off, tak by měl přijet naši zemi reprezentovat," věří Špaček s tím, že realizační tým bedlivě sleduje rovněž výkony hráčů na farmě v AHL. "Jsou tam třeba Simon, Mozík nebo Nakládal. Víme o nich," prozrazuje bývalý bek. Čeští trenéři to zkrátka nebudou mít vůbec jednoduché.

Do prvního března totiž musí ohlásit minimálně šestnáctku hráčů do pole a dva brankáře pro Světový pohár, kromě toho už pomalu skládají kostru týmu pro mistrovství světa v Rusku. "Pro šampionát už kostru máme, ale budeme ji chtít vhodně doplnit. A k šestnáctce jmen na Světový pohár, tam máme tak dvě, tři jména, u nichž stále visí otazník." I proto se krátce po Špačkovi vydá na zámořskou inspekční cestu také Jiří Kalous.

"Zase uvidí i jiné hráče, ale někteří budou stejní. Je dobře, že si udělá názor další člověk. Mluvil jsem i s Jirkou Fischerem, ten vidí hráče prakticky denně a má přehled. Čím více hlav, tím lépe. V březnu mě vlastně čeká další cesta do zámoří," prozrazuje Špaček. "Sice už v NHL nemáme osmdesát hráčů, takže výběr by měl být jednodušší, ale na druhou stranu máme i v Evropě hráče, které můžeme použít," zakončuje český kouč.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz