<

Soupisky na Hlinku: Američané tradičně s „béčkem“, ale ten výběr...

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

11. července 2019, 19:38

Martin Voltr

Ačkoli Hlinka Gretzky Cup startuje až 5. srpna, už od začátku července představují účastníci své soupisky na turnaj. Jako první odhalily 22 jmen Spojené státy, jež do Břeclavi a Piešťan tradičně nepovezou elitní tým.

Američané pravidelně nevozí na Hlinka Gretzky Cup to nejlepší, co mají k dispozici – tedy hráče z národního rozvojového programu. Byť pokaždé sáhnou po hráčích „druhého sledu“, možnosti jejich výběru se třeba s těmi českými nedají vůbec srovnávat. O nominaci bojovalo na týdenním výběrovém kempu U17 v Amherstu téměř 200 hokejistů!

Trenéři na jeho konci překvapivě neukázali na Antonia Strangese, jenž by mohl atakovat první kolo příštího draftu NHL. Z elitní stovky podle předběžných odhadů Future Considerations nepoletí do Evropy ani další centr Wyatt Schingoethe, nejproduktivnější hráč ročníku 2002 v uplynulé sezoně USHL.

Soupisku z větší části tvoří hráči z nižších přípravných soutěží, dva za sebou ale mají už rok v CHL – útočníci Cross Hanas (Portland) a Avery Hayes (Hamilton). USHL hráli další forvardi Carson Bantle (Madison), Alex Gaffney (Muskegon) a Ben Schoen (Youngstown), jiní sbírali v soutěži první starty převážně koncem ročníku. Gaffney, Jack Williams a Blake Biondi krátce prošli i programem NTDP, 17 z 22 hokejistů je už přijatých na univerzity.

Blake Biondi

Blake Biondi | Foto: youthhockeyhub.com

Co se reprezentačních zkušeností týče, Biondi a gólman Colin Purcell se jako jediní zúčastnili loňského World U17 Hockey Challenge. Jedenáct hokejistů předtím reprezentovalo USA na srpnovém turnaji v Piešťanech, kde Češi vyhráli vzájemný zápas 3:2.

Parta kolem Guta, Myšáka či Bednáře tak v přípravném utkání před startem Hlinka Gretzky Cupu nenarazí na neznámého soupeře. Hraje se v sobotu 3. srpna od 18:30 v Břeclavi. Američané se potom přesunou do Piešťan, kde je v základní skupině čekají Rusové, Slováci a Švédové.

Na turnaji zabojují o teprve druhé zlato v historii, to doposud jediné získali v roce 2003. Poslední cenný kov brali před třemi lety po neúspěšném finále s českým výběrem, který je letos může přeskočit na třetí příčce medailového pořadí.

Avery Hayes

Avery Hayes | Foto: hamiltonbulldogs.com

Nominace týmu USA

Brankáři:
Louden Hogg (Edina High, USHS), Colin Purcell (Cleveland Barons, T1EHL).

Obránci:
Evan Bushy (Thief River Falls, USHS), Noah Ellis (Omana AAA, HPHL / Des Moines Buccaneers, USHL), Alex Gagne (New Hampshire, Midget), Wyatt Kaiser (Andover Huskies, USHS), Donald Kempf (Chicago Mission, HPHL), David Ma (Shattuck St. Mary's, Midget), Jacob Ratzlaff (Rosemount High, USHS).

Útočníci:
Carson Bantle (Madison Capitols, USHL), Blake Biondi (Hermantown High, USHS), Mark Estapa (Little Caesars, Midget), Alex Gaffney (Muskegon Lumberjacks, USHL), Cross Hanas (Portland Whitehawks, WHL), Avery Hayes (Hamilton Bulldogs, OHL), Tanner Kelly (Little Caesars, Midget / Muskegon Lumberjacks, USHL), Ryan Kirwan (Little Caesars, Midget), Mackie Samoskevich (Shattuck St. Mary's, USHS), Ben Schoen (Youngstown Phantoms, USHL), Artem Shlaine (Shattuck St. Mary's, USHS), Jack Williams (Muskegon Lumberjacks, USHL).

Trenéři: Pat Ferschweiler, Mark Dennehy, Roger Grillo a Kevin Moore.
Generální manažer: Kevin McLaughlin.

Jack Williams

Jack Williams | Foto: Slovenský zväz ľadového hokeja / hockeyslovakia.sk

Zápasy USA na turnaji

Sobota 3. srpna – příprava:
18:30 Česko – USA (Břeclav)

Pondělí 5. srpna:
15:30 Rusko – USA (Piešťany)

Úterý 6. srpna:
19:00 Slovensko – USA (Piešťany)

Středa 7. srpna:
15:30 USA – Švédsko (Piešťany)

Výsledky za posledních 10 let

2018: 4. místo
2017: 5. místo
2016: 2. místo
2015: 5. místo
2014: 3. místo
2013: 2. místo
2012: 7. místo
2011: 5. místo
2010: 2. místo
2009: 4. místo

Celková bilance (25 ročníků)

13 medailí; 1x zlato – 9x stříbro – 3x bronz (3. nejúspěšnější)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz