Snaha o likvidaci hokeje v Jablonci pokračuje

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Na začátku prosince jsme na našem webu vydali rozhovor s generálním manažerem jabloneckých Vlků Davidem Bartelem, kde popisoval okolnosti, proč se vinou problémů s ledem či rolbou neodehrály v řádném termínu dva zápasy druhé ligy. Článek vyvolal velký ohlas mezi jabloneckými zastupiteli a zaměstnanci společnosti Sport Jablonec, s.r.o., která zimní stadion spravuje.

Protože pohledy klubu a města se v mnohém lišily, rozhodli jsme se uspořádat za účasti zástupců klubu, vedení města a společnosti Sport Jablonec, s.r.o. kulatý stůl, kde jsme během více než čtyř hodin prodiskutovali nejen okolnosti dvou neodehraných zápasů druhé ligy, ale detailně jsme probrali i vztah klubu, města a městské firmy, která má stadion na starosti. Níže vám nabízíme unikátní pohled do zákulisí hokeje v Jablonci nad Nisou. 

Za klub se diskuse zúčastnili především generální manažer klubu David Bartel a šéftrenér a metodik klubu Jan Šuráň, za vedení města statutární náměstek primátora Jablonce nad Nisou pro oblast humanitní Mgr. David Mánek (ANO), náměstek primátora pro ekonomiku a majetek ing. Milan Kouřil (ANO), za městskou společnost SPORT Jablonec nad Nisou, s.r.o. její jednatel ing. Jan Ullmann a její zaměstnanec, ledař Roman Matura. Na schůzce byly přítomny i další osoby, ale do diskuse buď nezasahovaly, nebo jejich připomínky nepovažujeme za tak zásadní, abychom je uveřejnili.

Krátce po skončení kulatého stolu navíc redakce Hokej.cz získala návrhy smluv, které se týkají užívání a podnájmu prostor na zimním stadionu. Částka uvedená v návrhu, zaslaném jednatelem společnosti SPORT Jablonec nad Nisou s.r.o. Janem Ullmannem, se zvyšuje ze stávajících 244 tisíc na téměř 1 645 tisíc korun, tedy téměř sedmkrát. Generální manažer Vlků David Bartel označuje toto navýšení pro hokejový klub za likvidační.

V letošní sezoně se už dva zápasy druhé ligy neodehrály ve stanoveném termínu. Led v Jablonci patří k nejhorším v soutěži. Kde vidíte hlavní příčiny této skutečnosti?
Ullmann: Kvalitu ledu nemůžu posoudit já, tu musejí posoudit hokejisté. Na druhou stranu kvalita ledu tady odpovídá stáří jabloneckého stadionu. Betonová plocha je z roku 1974, byla postavená v akci Z a prošla rekonstrukcí v roce 2006, kdy se rekonstruovala část technologie až k rozvaděči chladonosné látky. Tato část technologie funguje, jsou tam kompresory Sabra, které jsou i na všech ostatních stadionech. Problém začíná u rozvaděče, který rozvádí chladonosné látky do plochy. Tam nedosahuje tlaků, které bychom potřebovali pro to, abychom mohli lépe chladit. Druhá věc je, že samotná betonová plocha má nerovnost okolo čtyřiceti milimetrů. Výsledkem je to, že někde je led dva centimetry, jinde je šest centimetrů. Dvě desky jsou okolo modrých čar prasklé a mezery tam jsou okolo dvou centimetrů. S přihlédnutím k těmto okolnostem děláme takový led, který nám technický stav zimního stadionu umožňuje.

„Výsledkem je to, že někde je led dva centimetry, jinde je šest centimetrů."

Zimních stadionů podobného staří a technického stavu jako v Jablonci je ale v České republice celá řada…
Matura: Hlavně jde o to, že my nemáme čím ten led dělat.

Jak to? Vždyť tu přece máte dvě rolby?
Matura: Jedna rolba je ale dvacet nebo třicet let stará.

Ullmann: Donedávna jsme tu měli dvě rolby z roku 1980. Byly tedy asi čtyřicet let staré. Jedna podle znaleckého posudku z roku 2017 už nebyla funkční a bylo ji možné použít jen na náhradní díly. Měli jsme tedy před sezonou jen jednu rolbu, což je samozřejmě nedostatečné. Ta rolba je stará a prakticky denně se na ní něco opravuje.

„Nová rolba? To není úplně otázka na mě. Tu by asi muselo koupit město."

Proč jste tedy nekoupili nějakou funkční rolbu?
Ullmann: To není úplně otázka na mě. Tu by asi muselo koupit město. S touto svízelnou situací nám pomohl generální manažer klubu pan Bartel, který dokázal zajistit náhradní rolbu za velmi příznivých podmínek. Před prvním odloženým zápasem se to však sešlo tak, že nefungovala ani jedna rolba. Zjistili jsme to ve asi ve dvanáct hodin, přijel servisní technik, ale nedokázal to opravit. 

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

To, že se přeruší provoz zimního stadionu kvůli poruše obou roleb, a to dokonce dvakrát během tak krátké doby, však není v českých končinách příliš časté…
Bartel: Tahle nestandardní situace už tu trvá asi dva a půl roku. Někdy na jaře roku 2019 došlo k manažerské obměně klubu a shodou okolností došlo také k manažerské obměně v organizaci SPORT Jablonec nad Nisou, s.r.o., která se o provoz zimního stadionu stará. Od toho okamžiku začaly problémy. My jsme měli na věc nějaký pohled, ale Sport si šel svou cestou. Ono se zdá, že to vyvrcholilo letos, ale problémy by vznikly už dříve, ale naštěstí pro provozovatele do toho vstoupil covid-19, kvůli kterému se sezonu a půl nehrálo. Měli jsme tu dvě rolby a obě dvě byly v provozuschopném stavu. Ano, byl tu zmíněný posudek, ale obě dvě rolby jezdily a bylo možné je používat v činnosti. Na konci roku 2019 tady došlo také k poruše rolby a ta druhá rolba, která byla papírově v neprovozuschopném stavu, do půl hodiny vyjela. Vedení Sportu se před sezonou rozhodlo, že jednu rolbu vyřadí, s čím jsem velmi nesouhlasil, protože není možné na stadionu fungovat s jednou stařičkou rolbou. Protože máme jako klub velkou zkušenost s mládežnickým hokejem a objeli jsme velké množství stadionů po celém Česku, tak vím, že chod zimního stadionu bývá zajištěn obvykle úplně jinak. Nechci říct, že se zimní stadiony řídí všude dobře, ale tady se řídí jednoznačně nejhůř. Není to nic proti ledařům, ale tady úplně chybí struktura organizace, která se stará o zimní stadion.

„Není to nic proti ledařům, ale tady úplně chybí struktura organizace, která se stará o zimní stadion."

Jak to myslíte?
Bartel: Mám na mysli zaměstnaneckou strukturu. Měl by tu být nějaký vedoucí zimního stadionu, pod ním je nějaká recepční, uklízečka, ledaři, strojníci, k tomu je nějaký údržbářský servis. Bavím se tu o nějakých alespoň osmi lidech na zimním stadionu typu Jablonec. Tady ještě před měsícem bylo jen dva a půl člověka: dva ledaři a půlúvazková uklízečka. A ten půl úvazek pro uklízečku jsme tu museli v létě vybojovat my. Vím, že tu některé činnosti supluje jednatel SPORT Jablonec nad Nisou s.r.o., ať to supluje, ale ve standardní struktuře to tak není. Ti dva ledaři tady nadělali 300 hodin měsíčně, to je přece v rozporu se zákony. Ano, zimní stadion může fungovat i bez lidí, ale výsledkem je pak současný stav. Co se roleb týče, my máme znalost prostředí a dlouhodobě říkáme, že máme schopnost provozovat zimní stadion jako klub a nabízíme řešení.

Jaké je to řešení?
Bartel: Řešení je konsolidovat zaměstnaneckou strukturu stadionu. Je to přesně jako v tom vtipu: Ptá se Čech Angličana: „Jak je možné, že tu máte tak pěkný trávník? Co s tím děláte?" Odpověď zní: „Nic, jen trávník zaléváme a sečeme." Čech na to: „Ale to já dělám taky." Angličan na to odvětí: „No, ale my to děláme tři sta let." Nejde prostě namrazit centimetr a pak ho ustřelit. Já když mluvím s mládežníky: „Cos tam dělal u toho mantinelu?" A on mi odpoví, že je tam velký rygol. V téhle situaci, i když to nebyla vůbec záležitost klubu, jsem sehnal rolbu, která nám byla od firmy ICE Technik zapůjčena zadarmo, když bude stát jako druhá v pořadí, a pokud vyjede, budeme platit 500 Kč denně. To jsou velmi dobré podmínky. Samozřejmě, od prvního dne tahle rolba jezdila jako hlavní rolba za pět set korun, což je skoro zadarmo a v okamžiku, kdy se stal problém s rolbou, tak se zjistilo, že druhá rolba je rozbitá. Může se stát, že se jedna rolba rozbije, ale tady jsou problémy pořád dokola. Pan Ullmann na to samozřejmě řekne, že nejsou peníze a že to takhle stačí.

Ullmann: Problém rolby je na stadionu posledních pět let a je to otázka finančních možností města. Když ten problém začal, ještě jsem na městě nebyl.

Bartel: To bych si dovolil s panem Ullmannem nesouhlasit, protože problém s rolbou je tu posledních patnáct let, ale od roku 2006 do stadionu město nedalo kromě nějakých potěmkinovských úprav prakticky ani korunu, takže není divu, že situace dospěla až sem.

„Od roku 2006 do stadionu město nedalo kromě nějakých potěmkinovských úprav prakticky ani korunu."

Proč ale daleko menší města s daleko menšími rozpočty, než je pětačtyřicetitisícový Jablonec nad Nisou, dvě funkční rolby mají a vy ne?
Ullmann: To není otázka na mě. Ale problémy s rolbami tady byly dávno před mým příchodem. Na tu jednu rolbu už prostě nejsou náhradní díly, nevyrábí se a nepodařilo se nám je sehnat, proto šla na náhradní díly. Na koronavirovou krizi město reagovalo úspornými opatřeními a všem sportům v Jablonci sesekalo peníze. Donedávna tady na zimním stadionu nebylo osm lidí, ale bylo tu o dva lidi víc než teď. Byl tu prezident klubu pan Cinibulk, který fungoval zároveň jako ředitel zimního stadionu, plus tu byla zaměstnaná jeho sekretářka. Kvůli úsporným opatřením jsem na sebe převzal část povinností na zimním stadionu a počet lidí jsme tu seškrtali.

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Po napsání původního článku nám přišla reakce jednoho z ledařů, pana Romana Matury, který o Městském zimním stadionu v Jablonci mimo jiné napsal: „Dlouhá léta jsem pracoval ve stavebnictví v pozici stavebního dozoru a takhle zanedbané prostory se jen tak nevidí. V blízkém i vzdáleném okolí Jablonce jsou hokejové stadiony v mnohem lepším technickém stavu. Pokud někdy HC Vlci přijdou o hokejovou licenci, tak se domnívám, že to bude především z důvodu technické nezpůsobilosti zimního stadionu, se kterou si už my a ani původní ledaři nebudou umět poradit."
Kouřil: Zimní stadion byl postaven na místech, kde dříve byly antukové kurty na volejbal a na tenis. Pak se na to začala stříkat voda, aby se udělalo kluziště. A základ ledové plochy byl postaven víceméně svépomocí. Hokejový klub měl ve své správě stadion do roku 2017. V té době se začal řešit stav, aby se stadion předvedl pod město. Hokejový klub souhlasil s tím, že ho prodá městu, asi za deset milionů korun. Ve dvoumilionových splátkách ho převedl pod město, aby se následně mohla začít řešit nějaká jeho generální rekonstrukce. 

Bartel: To není přesná informace. Klubu bylo jen parkoviště před zimním stadionem. Zimní stadion i dříve patřil městu.

Kouřil: Stadion město Jablonec koupilo v roce 2014, ale samozřejmě s nějakým záměrem, aby došlo k jeho rekonstrukci. Proběhla projektová příprava a další věci, proběhnout by to mělo v letech 2023 a 2024. Do té doby chceme stadion udržovat v provozuschopném stavu.

Bartel: Klub stadion nikdy nevlastnil, vlastnil pouze parkoviště, kde jsou přilehlé kabiny. Těch je šest. To vzniklo z dotačního titulu, který měl klub. Historicky měl klub největší důvod k provozování stadionu, protože hokej se bez stadionu hrát nedá. Klub tedy byl v pozici provozovatele stadionu a od města dostával dotační tituly: na provoz, na energie a další. Současné spolukoaliční vedení (ANO) na začátku svého období říkalo, že postaví nový zimní stadion a že do starého nebude investovat. Do starého stadionu se tím pádem nedávaly peníze. Klub v roce 2017 z gardu provozovatele odpojili a nově ho začala provozovat městská organizace SPORT Jablonec nad Nisou s.r.o. Objektivně si myslím, že od tohoto období, kdy tu byla stará parta ledařů, kteří jeli nonstop 24/7 a měli zkušenosti, dovednosti, tak byli schopni zajistit bezproblémový provoz s ohledem na zastaralost zařízení na stadionu. Jejich zkušenost nedokážou nahradit žádné automaty. To se nakonec ukázalo v létě, kdy se ucpal filtr užitkové vody a od té doby to není opravené. Od srpna to stálo okolo 700 tisíc, na vedení města to nikoho nezajímá a všem je to jedno. Tím pádem přibyly další náklady, zatímco jsme na oko ušetřily náklady za nějakého ledaře, který tu pracoval 24/7 a uhlídal by to. Znovu říkáme, že máme erudici, zkušenost a i lidi, kteří jsou připravení na to, abychom provozovali zimní stadion.

Kouřil: Ve stavu stadionu, v jakém je, jej nemůže provozovat žádný klub. Do těch oprav a úprav není schopen investovat takové potřebné prostředky na to, aby stadion byl provozuschopný. První krok je tedy takový a vystavuji sám sebe tlaku, že město by mělo zainvestovat do celkové rekonstrukce. Pak se můžeme bavit o dalším kroku, jestli to bude tak, že bude stadion spravovat i nadále společnost SPORT Jablonec nad Nisou s.r.o., protože je to výhodné, a nebo jestli ho bude spravovat hokejový klub. Vzhledem ke zkušenosti historické a v jakém stavu jsme stadion přebírali… 

Bartel: Já musím reagovat okamžitě, vy mícháte jablka s hruškami. 

Mánek: Město stadion provozovalo dál, aby tady hokej mohl nějakým způsobem být. SPORT Jablonec nad Nisou s.r.o. teď připravuje led v takovém stavu, jaký jim on sám dovolí. V tento moment jsme ve fázi, která je jednoznačná. Buď uděláme zásah města v rámci investice, což znamená – můj odhad je takový, že se do stadionu budou muset nalít desítky milionů korun, aby stadion doznal změn a byl technicky provozuschopný, a poté budeme řešit, kdo jej bude provozovat. Pak tu bude nějaké politické vedení města, které se rozhodne, co je pro něj výhodnější. A z historie určitě vycházet nelze. V roce 2017 jsme byli někde úplně jinde: energeticky, náročností. Můžeme dojít k nějaké dohodě, ale ten stadion musí být v úplně jiné kondici. Do stadionu se investuje, kolega je schopen to doložit a vyčíslit. Každý rok sem plyne tolik peněz, aby stadion byl provozuschopný ve stavu, v jakém je. Je to 1,5 až 2 miliony korun. 

Bartel: Reálně sem plyne pět miliónů korun, ale to jsou jen mzdové a energetické náklady. Modernizace ani údržba tu prakticky neprobíhá.

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Podle mnohých je stav ledové plochy v Jablonci takový, že ohrožuje zdraví hráčů...
Mánek: Já věřím tomu, že to tak je. Technický stav stadionu je prostě velmi špatný, ale v tuhle chvíli se investuje jen do toho, aby byl stadion provozuschopný. Nová rolba, kterou zakoupíme, má určité technické parametry, a třeba na tuto ledovou plochu nemůže stačit. Nejsem ale technik, takto to mám zprostředkované.

Bartel: Klub měl se Sportem v minulosti uzavřenou příkazní smlouvu, na základě které zajišťoval na zimním stadionu některé činnosti. Provozovatelem byl vždy SPORT Jabonec nad Nisou s.r.o. a majitelem bylo vždy město Jablonec. To je strašně důležité si říct. Na příkazní smlouvě byl do roku 2017 a klub dělal činnosti ledařské, uklízecí a další. Majetkově na tom nebyl zainteresován. To je jako s hotelem, tam taky po deseti letech musíte koupit nové polštáře a ručníky. Klub v poslední době nemohl žádat o dotační tituly, které byly tvořeny na podporu provozu. Chtěli jsme přejít z formy podnájmu do formy nájmu, aby bylo možné žádat.

Šuráň: Tady to funguje tak, že rozpis ledu dělá paní na bazénu. Já ten plán posílám na měsíc dopředu, ale bohužel v něm dochází ke změnám. Kolegové mi potvrdí, že jim ukazuji email, který posílám paní na bazén. Byla tady třeba situace, že se sem přivážela nová rolba a ledaři neměli zaledováno, protože v rozpisu bylo uvedeno něco jiného, a málem jsme kontumovali další zápas.

Ullmann: Rozpis se neustále mění. 

Šuráň: Pevný plán ledu nejde dělat na měsíc dopředu. Dochází v něm ke změnám a ty je třeba hned dávat na vědomí. Tohle je obtížné vysvětlovat lidem, kteří s hokejem nemají nic společného.

Bartel: Zápasy, zejména ty mládežnické, se často překládají, ať kvůli nemoci nebo čemukoliv jinému. Musíte žít hokej. A kdo ho nežije, ten to tu nemůže řídit. 

Šuráň: To, že dělá rozpisy ledu paní z bazénu, není dostačující.

Mánek: Komunikace probíhá mezi klubem a SPORT Jablonec nad Nisou s.r.o., ale není to ideální. Pokud se někdo chce domluvit, tak se domlouvá úplně jiným způsobem. Z obou stran je to ale postaveno konfrontačně. 

Ullmann: S panem Bartelem se nekomunikuje snadno. V minulosti nám kvůli němu dali výpověď dva ledaři.

Bartel: Když jsme přebírali klub, tak v organizaci bylo 80 dětí a dnes jich tu máme 270 a na to je navázána rodičovská základna. Rodiče mi každý den vyjadřují podporu v tom, co děláme. Z organizace nám nikdo neodchází, naopak přicházejí odjinud: z Liberce, Turnova a tak dále. Máme dva týmy mladších žáků A a B, stejně tak starší žáky a příští rok budeme mít dvě družstva dorostu. Jsem tu v pozici generálního manažera, ale dělám to zadarmo a ve svém volném čase, a jestli to dělám špatně, musí to posoudit ostatní. Ledaři měli svůj režim 24/7 a provozovatel tu nastavil nový režim. Ale nejsem kriminálka ani soud. Mně je jedno, kdo ten led udělá, ale hlavně ať je udělaný správně. Měli jsme dvě utkání zrušené a až budeme mít zrušené třetí, budeme mít problémy. Už nám na svazu dali vztyčený prst. Vždycky jsme ten zápas odložili a odehráli ho v náhradním termínu, ale bohužel jsme měli s odloženým zápasem spojené další náklady, například na rozhodčí. Bude nám ty náklady někdo refundovat?

Šuráň: Pohyboval jsem se v hodně organizacích, byl jsem v Liberci, ve Skandinávii i různě po republice, ale co jsem tady zažil během posledního půl roku a v jakých podmínkách jsem tady musel pracovat, se nedá srovnat s ničím. Jednou se mi tady tuto sezonu stalo, že jsem tři nebo čtyři hodiny trénoval ve tmě, třikrát jsem v půlce úpravy zažil to, že se s rolbou něco stalo, zavřely se dveře a upravená byla jen půlka ledu. U mantinelu pak byly různé rygoly, které bylo potřeba zalít. Ještě se mi nikde opravdu nestalo, že bych nemohl odehrát čtyři utkání kvůli stavu ledové plochy... Je to opravdu špatné a je to pro nás velký problém. Děti potřebují přijít a mít jistotu toho, že to bude led alespoň normální. Nemusí to být skvělé. 

„Děti potřebují přijít a mít jistotu toho, že to bude led alespoň normální. Nemusí to být skvělé."

Co tedy bude konkrétně majitel zimního stadionu podnikat, aby se situace zlepšila?
Mánek: Reálně už jsme to komentovali. Bude se připravovat studie různých změn. Máme připravené opravy a úpravy plochy, aby led byl lépe připraven. Neumím teď najít viníka, nemůžou za to ledaři, ani hokejový klub, ale je to vina prostě celkového stavu stadionu.

Jaký máte pohled na možnost, že by hokejový klub organizoval činnost zimního stadionu sám ve své režii?
Ullmann: My úplně nevíme, jaké jsou přesně možnosti, jak to chodí třeba v jiných klubech.

Mánek: Nedostali jsme od klubu žádnou písemnou nabídku, bez toho nejsme schopni se k tomu nijak vyjádřit. Potřebujeme znát celou strukturu, jak si to klub představuje. A potřebuje to vědět celé zastupitelstvo. Když klub takový nápad předloží, následně to město vyhodnotí a rozhodne, jestli je to pro něj model, který je jednoznačně výhodnější. Musí tam být vyčíslen ten finanční nárok, který budeme porovnávat se stávajícím stavem.

Bartel: Ale my vám nemůžeme nabídnout, že když vy to – plácnu – provozujete za šest milionů, tak že my to budeme provozovat za tři. To je nesmysl. To bude stát pořád stejně peněz, to je jasné. Chápete, vy chcete po mně pořád nějakou konkurenční nabídku.

Mánek: Jak konkurenční? Zase zbytečně jdeme někam jinam. To není konkurenční nabídka. To je prostě od vás nabídka té služby. To není nic konkurenčního, já to nestavím do roviny konkurenční. Já to stavím do té roviny, abychom měli konkrétní nabídku toho, co nabízíte v rámci vašeho zapojení do té provozní struktury. A zároveň to může být klidně na úrovni stávajících nákladů, ale bude tam ten přínos, o kterém mluvíme. To znamená, že tam bude srdíčko, o kterém jste mluvil. Budou tam vaši lidé, kteří to budou dělat srdcem. To jsou rodiče, trenéři a podobně. Tohle je potřeba popsat ve vaší nabídce. A samozřejmě vždycky je to o lidech.

Bartel: Vy jste tu před chvíli mluvil o mém konfrontačním chování, ale na druhou stranu je prostě vidět, že ten klub roste a že si vede dobře. Počet dětí v klubu za poslední čtyři roky vzrostl z 80 na 270.

Mánek: To v té sportovní stránce, jak jsem několikrát říkal, nepopírám. 

Bartel: Pozor, tady nejde o tu sportovní stránku, ta je až ta třetí v pořadí. Ta nejvýznamnější stránka, podle které hodnotím prospěšnost naší organizace, je počet těch dětí. Ten tady roste, aspoň z hlediska svazu, neuvěřitelně. 

Mánek: Pokud tu bude kvalitní sportovní příprava dětí, tak budou další děti stále přicházet. V tomhle případě to oni prokazují. Důkazem není to, že jsou v tabulce první, ale že tady ta členská základna v hokeji prostě narostla a že těch týmů mají víc. Prostě že v tuhle chvíli se starají o spoustu dětí. Mohou sestavit dva týmy v jedné kategorii, což tady dříve nebylo. To tak prostě je. Kvalitu práce v rámci mládeže tady nikdo nezpochybní. Zároveň ale říkám, a to už se kolem toho točíme trochu dokolečka, že město není v rámci běžného dotačního titulu schopno vyhodnotit podporu klubu, tak jak byste vy chtěl, tak jak je to běžné třeba jinde v rámci systému individuální podpory. 

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Jakým způsobem vlastně probíhá spolupráce mezi městem a klubem? Dokázali byste číselně vyjádřit ekonomickou podporu klubu ze strany města?
Bartel: V minulém roce jsme dostali dotaci na mládež 129 tisíc, která byla v letošní roce navýšena na 167 tisíc korun. Na druhou stranu ale zaplatíme celkově okolo 80 tisíc korun, takže celkově to není tak, že bychom od klubu něco dostávali, naopak jsme v minusu. Abych to shrnul: Já jsem rád, že se město stará o svůj majetek, to je super. Aspoň, že to běží. Jsme samozřejmě rádi, že to není zavřené. Co se týče přímé podpory – a mám čísla ze srovnatelných druholigových klubů, kterých je čtyřiadvacet – jsme jediní, kteří mají zápornou podporu. I rybníkáři v Povrlech, kde je otevřený stadion, dostávají nějaké plus, kdežto my dostáváme minus 80 tisíc korun. Hrajeme druhou ligu, máme téměř 300 mládežníků a prokazatelné výsledky. Už nevím… Všechny kluby mají samozřejmě stadiony zdarma, to je standard. Je to půl na půl. Napůl to mají opravdu zdarma a napůl to mají formálně za peníze „z pravé kapsy do levé”. Dostanou nějakou podporu a o něco méně pak zaplatí za nájem. Tohle je také řešení. 

Šuráň: Většina našich týmů je ve svých kategoriích buď první, nebo druhá. V našem regionu prokazatelně patříme ke špičce.

„Tohle je nestandardní podpora z důvodu covidu a není to nějaká systémová podpora."

Chcete ta slova a částky nějak zpochybnit?
Mánek: Za mě ne. Za mě se nepletete. Na rovinu, já nezpochybňuji ta čísla.. Za pronájem ledové plochy klub platí 240 tisíc korun ročně, na druhou stranu tu dostává podporu od města, která ze 129 tisíc korun letos vzrostla na 167 000 Kč. Za roky covidové doby, které můžu hodnotit, byla teď schválena kompenzace pro hokejový klub, a ta je asi 150 tisíc. V tom případě už v záporných číslech nejsme. Tohle je ale nestandardní podpora z důvodu covidu a není to nějaká systémová podpora. K tomu, aby ta podpora mohla být větší, je potřeba podat žádost a získat podporu v zastupitelstvu. Za mě v tuhle chvíli nechci hodnotit slova o tom, zda Jablonec dává málo, nebo hodně do hokeje. Jablonec prostě podporuje sportovní prostředí celkově, městu záleží na tom, aby podporovalo všechny sportovce. Hokej z toho teď vychází tak, že není spokojen. Je třeba hledat cestu, aby byl spokojenější. 

Kouřil: Ono to vypadá, že se bráníme navýšení z ekonomických důvodů. V obou letech 2020 i 2021 vypadly díky covidu sportu obrovské příjmy. Ztráta činí oproti roku 2019 asi pět a půl milionů korun na rok. My s dozorčí radou opravdu válčíme s penězi, jdeme položku po položce, jestli někde opravdu něco neutrácíme zbytečně. Nepodařilo se nám schválit rozpočet sportu na příští rok, protože byla dělána inventura všech účtů jako takových, jestli někde není možné najít úsporu. V době, kdy jsou sportoviště zavřená a nemůžou být kvůli vládním opatřením využívaná, nemáme příjmy. Jakýkoliv výdaj navíc je pro mě neřešitelný, protože jsme ve ztrátě jako společnost. To je první věc. A druhá věc je, když porovnám hokej třeba s klubem TJ Bižuterie, kam spadají volejbalisté, basketbalisté či karatisté, tak ti u nás utrácejí řádově miliony korun díky tomu, že si vydělávají na lyžařských vlecích (na Špičáku, Severáku a Bedřichově) a peníze poté dávají do sportování. Teď sem ale přijde hokejový klub, který řekne: „My chceme všechno z města.“ A když nám to samé řekne třeba klub TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou, tak ten rozpočet nebude stačit. Jablonec se chlubí, že je městem sportu. Tady není jen hokej, ale řada sportovních organizací a spolků, které jsou v různých ligových soutěžích. Máme tady florbalisty, volejbalisty, atlety a podobně. Objem finančních prostředků, které město dává do sportu, je jeden z nejvyšších v České republice na počet obyvatel. V Jablonci funguje 49 sportovních spolků. O peníze nežádá jen hokej. Tři sta dětí, jak tady říká pan Bartel, je hodně, ale přes tři sta dětí má i atletika. Fotbal jich má daleko víc, přes pět set. Město jako takové v rámci svého rozpočtu dává, co může, ale nevyjde to na všechny.

„Město jako takové v rámci svého rozpočtu dává, co může, ale nevyjde to na všechny."

V Jablonci se vám nedaří získat ze zimního stadionu nějaké příjmy?
Ullmann: Dopoledne tady jsou občas školy, ale ze strany hobbíků tady není moc velký zájem. Pokud hobbíci mohou a je tu volno, lze stadion využívat dopoledne až do čtrnácti hodin, ale většinu využijí školy. Pak nastupuje hokejový klub se všemi svými kategoriemi a večer pak zase hobby týmy.

Přímá dotační podpora města na činnost a práci s mládeží HC Vlci Jablonec nad Nisou letos stoupla ze 129 tisíc korun na 167 tisíc. Připadá vám to tedy dostatečné?
Bartel: Jménem našich 300 mládežníků bych rád městu poděkoval, že zvýšilo měsíční podporu v roce 2021 na jednoho mládežníka v našem klubu z 36 Kč na 46 Kč. Velmi nás překvapilo i tvrzení, že se jedná o jednu z nejvýraznějších podpor sportovních klubů ve městě. Navýšení o 10,- Kč si opravdu velmi vážíme. Dětem můžeme alespoň jednou měsíčně koupit tatranku.

Mánek: Já tohle musím odmítnout. Už bylo rozhodnuto, že se nový stadion nyní stavět nebude a že investujeme peníze do jeho oprav. Aktuálně probíhají analýzy, které nám odpoví, jak budeme postupovat dál. Druhou věcí je finanční podpora provozu zimního stadionu. V rámci hospodaření SPORT Jablonec s.r.o. máme téměř pět milionů korun ztráty, což platí město. Hokejový klub platí symbolickou částku za pronájem a za množství hodin, které tady zkonzumuje, je to vlastně nepřímá podpora.

Bartel: Do toho všeho, protože jsme na tom ekonomicky špatně, jsme žádali partnery o extra podporu. A byli tací, kteří řekli, že už nás nebudou podporovat a že si reklamu domluví s provozovatelem stadionu, tedy SPORTEM Jablonec s.r.o. Čekám, že mi buďto k Vánocům nebo k novému roku přilétne od jednatele SPORTu Jablonec s.r.o. přáníčko: „Přeji vám všechno nejlepší k Vánocům a na reklamy příští rok zapomeňte, protože si je bereme pod sebe." To jen hlásím dopředu, co se možná honí v hlavě panu Ullmannovi.

Ullmann: To je úžasná fabulace od pana Bartla. Jak se dá překroutit skutečnost… Řeknu to takhle: Za mnou přišli lidi, že by tady chtěli mít reklamy. Že už je tady mají, ale nechtějí podporovat pana Bartla. Jestli bychom jim ty reklamy mohli umístit na stadion my jako SPORT Jablonec s.r.o. Řekl jsem jim, že to proberu. Šel jsem za sportovním manažerem jiného oddílu v Jablonci, abych to s ním probral a on mi řekl, nechte ty peníze hokeji. To byla jeho odpověď. A já se těm sponzorům snažil vysvětlit, že by bylo rozumné klub podporovat. A oni řekli: Buď ty peníze dostanete jako SPORT Jablonec s.r.o., nebo je nedáme nikam. To je výsledek.

Bartel: Klub a jeho entity – s.r.o. a spolek – mají rozpočet šest milionů. Tři spotřebuje áčko, tedy poloprofesionální soutěž, a tři spotřebuje mládež. Na to dostáváme z veřejných zdrojů řádově osm set tisíc. Sto dvacet tisíc je od města, teď to bude tedy sto šedesát tisíc, super. Druhá je dotace z kraje, odkud dostáváme okolo dvě stě tisíc a třetí veřejná podpora je z bývalého MŠMT, dnes Národní sportovní agentury, což letos nebude ani pět set tisíc. Zbytek, více než pět milionů, musíme sehnat. Rodiče samozřejmě platí za děti, ale je to v průměru řádově pět set korun měsíčně, což je dnes hodnota necelých čtyř krabiček cigaret. A pak musíme sehnat partnery. Pokud bychom nedejbože přišli o reklamní plochy, můžeme to zavřít. Když se to někomu nelíbí, my mu tu reklamu sundáme. Nemáme s tím problém. U téhle reklamy, o které se tu bavíme, jde o jednu firmu, jejíž oblastní vedoucí měl otce exponovaného v předchozím vedení klubu. Byl bych rád, abyste si uvědomili, že hokej nemá pro mě žádný byznys exit. Je to jen zájmová činnost, která stojí peníze. Dneska už od města nechci ani peníze, ale klid na práci. Znovu se ptám pánů náměstků: Proč klub nemůže být strukturálně účastníkem procesu? Nechceme mít faktury za vodu, elektriku… Chceme být účastníci organizačního pavouka. Ten se nedá přeskočit. Máme na to kvalifikované lidi, tuhle nabídku máte naposledy čtrnáct dnů zpátky v e-mailu.

Šuráň: 6. prosince je poslední žádost, kterou jsme vám posílali. Jde o e-mail s předmětem „Žádost o zajištění kvalifikovaného manažerského řízení k provádění činnosti na zimním stadionu" a je to adresováno Ullmannovi a kolegovi Čeřovskému."

Mánek: V roce 2023 by měla být tvořena nová pravidla pro víceleté dotace. Jestli se tam hokej vejde, protože se najde cesta pro legitimní pravidla a argumenty, aby tam hokej byl, může si sáhnout na vyšší podporu. V tuhle chvíli – a je potřeba říct, že o tom rozhodovala koalice, která na městě už není – z té vyšší podpory hokej vypadl. Z dvaceti klubů v rámci víceletých dotací zůstalo devět. Musím říct, že zcela správně a objektivně, protože pravidla, která byla nastavena, legitimně rozdělují peníze podle jasných pravidel. To bohužel předtím nebylo a bylo to ovlivněné politicky. Nechám to stranou, tak to prostě bylo. Teď to politicky není ani náhodou.

Bartel: Vy nyní rozdělujete osm milionů, z nichž více než polovina padne do víceletých dotací, na které nemáme jako hokej možnost dle vašich parametrů dosáhnout. Podle nás jsou ty parametry nastavené špatně. Podle nás je jediný spravedlivý parametr, a tím je počet sportujících dětí registrovaných Národní sportovní agenturou a příslušným svazem. Mimo jiné v Liberci to tak funguje.

„Navýšení o 10,- Kč si opravdu velmi vážíme. Dětem můžeme alespoň jednou měsíčně koupit tatranku."

Ptám se znovu. Hokej letos dostane od města 167 tisíc korun, přitom je hokej jeden z nejdražších sportů vůbec. Navíc vám bude muset zaplatit nájem 240 tisíc. Proč hokej podporujete tak malým množstvím peněz?
Kouřil: Byl jsem ve sportovní komisi v letech 2014 až 2018 a řešili jsme problém, jak vůbec prosadit do rozpočtu města více peněz pro celoroční sportovní činnost v Jablonci. Celá ta aktivita vznikla z toho důvodu, že se rozjela jakási aktivita, aby z Jablonce úplně zmizely herny. Tato aktivita byla úspěšná. Jablonec přišel o daň z hazardních her, ročně šlo o zhruba 30 milionů korun. Z těchto prostředků se ovšem podporovala jak sportovní, kulturní, tak jiná sociální a dobročinná činnost. Podařilo se od roku 2017 nebo 2018 postupně uvolňovat pro potřeby sportu postupně více peněz. Podpora stoupla postupně z 1,5 milionů korun na deset. Jak jsou následně peníze přerozdělovány do jednotlivých klubů, od toho jsou ta pravidla, která navrhne sportovní komise, jejímž jste, pane Bartele, členem. Těch devět klubů je ve víceletých dotacích proto, že mají vlastní areál. Aby měly stabilní výhled, nemusely každý rok znovu žádat o dotaci a měly jistotu. Hokejový klub, bohužel tím, že stadion a parkoviště prodal městu před několika lety za zhruba deset miliónů, tak svůj areál nemá. Fungovat může jedině forma individuální podpory, která se o něco opře. Bude o ní rozhodovat zastupitelstvo, proto je potřeba ji vydefinovat tak, aby měla podporu. Myslím, že každý sport je jinak náročný – potřebuje jiné materiální vybavení i sportoviště. Nelze srovnávat nesrovnatelné. Teď jsme řešili s mou paní vedoucí, která má zkušenosti nejen z úřadu, ale i ze sportovního prostředí, a říká: „Bohužel podpora měst v tomto ohledu není celorepublikově systematizovaná tak, aby se dala otisknout do modelu, který všichni přijmou." V rámci Jablonce nepodporujeme žádný ať profesionální nebo amatérský dospělý sport. Podporujeme děti. Ano, v Jablonci není definována podpora dospělého sportu. A nemyslím si, že k tomu je aktuálně cesta. Byť v některých městech se ta cesta najít dá, je obskurní a komplikovaná. Dá se najít, ale není jednoduchá.

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Chcete tedy říct, že pokud klub vytvoří nějakou, řekněme, individuální žádost o dotaci, takže má šanci ji dostat?
Mánek: Omlouvám se, ale já na to neumím odpovědět. Nemohu hovořit za třicet zastupitelů, jak se rozhodnou. Jediné, co mohu říct je, že takovou žádost vezmu, postoupím ji procesu a nejspíš dojde do zastupitelstva, pokud bude doporučena nebo nedoporučena sportovní komisí. To je jediné, co mohu říct jako náměstek. Že já mám vůli, neznamená, že je to vůle rozhodující. Říkám, že pokud dojde žádost, podrobím ji procesu a do zastupitelstva v nějaké formě doputuje.

Bartel: V období 2014–2018 nateklo po prodeji přilehlého parkoviště do hokeje 2,5 milionu ročně, plus měl klub stadion zdarma, což je adekvátní podpora. V současné době jsme s podporou minus 80 tisíc. Takový je rozdíl, a proto všichni nyní vzpomínají, že se tady hrálo finále druhé ligy. Samozřejmě, protože tady bylo ročně přibližně o dva a půl milionů víc. Pokud nechcete tabulky, vezměte čísla celkové: bylo tady 80 dětí, teď jich je tady 270. To jsou čísla, která rozhodují.

Mánek: Oni chtějí peníze, ale nepodávají žádost o dotaci. To je pořád dokola. Hokej se tu dříve nějak dělal a teď to trenéři asi dělají lépe, protože je v hokeji větší členská základna potvrzená svazem. Na základě toho dostává podporu, která je bohužel v tuto chvíli nízká. A ta cesta je jediná, zase jsem u toho samého: hokej musí najít vůli podat žádost o individuální dotaci.

Bartel: O žádost nejde. My ji podáme, ale vy nám odpovíte, že to nejde. My se pasujeme do role, kdy jsme v kraji organizačně druzí za Libercem. Jsou o kousek dál, to je jasné. Nejlepších pětadvacet klubů jsou kluby s akademiemi, které mají neporovnatelnou podporu z veřejných zdrojů, a kluby, které hrají mezi dospělými vyšší soutěž než my. Ale v rámci klubů, které hrají druhou ligu, patříme v mládeži k nejlepším. V každém případě se žádosti o individuální dotace chystáme podat a budu vás informovat, pane Schlegele, zda jsme uspěli a kolik peněz jsme dostali.

„Oni chtějí peníze, ale nepodávají žádost o dotaci."

Ještě na závěr. Jaké záměry máte přesně s rekonstrukcí zimního stadionu?
Mánek: Byla provedena pasportizace. Bude cenová nabídka na posudek na energetické úspory, abychom se vešli do programu pro ministerstvo pro životní prostředí. Pokud se s tím stadionem nic neudělá, tak nám spadne na hlavu. Navíc ceny energií velmi rychle rostou, takže se s tím stejně musí něco udělat.

Ullmann: Nejde jen o hokej, ale i o plavecký bazén a městskou halu. Pro rozpočet města to bude tak obrovský zásah, že si nedovedu představit, co s tím zastupitelé udělají. To se ale týká všech měst. Z titulu organizace, která je spravována městem, se snažíme, abychom dosáhli na dotační prostředky, které nám pomohou zrekonstruovat tento stadion. Je to v běhu, děláme pro to maximum.

Bartel: Pro mě je nejdůležitější, ať máme aspoň to naše sportoviště připravené k užívání. Rádi bychom byli součástí organizační struktury. Jedna věc, o které jsme ještě nemluvili: na jabloneckém zimáku dnes neexistuje veřejné broušení bruslí. My si pro klubový chod zajistíme vlastní broušení, ale když přijdou lidi na veřejné bruslení, tak si brusle nabrousit nemůžou. My jsme nabízeli SPORTu Jablonec s.r.o., že naši klubovou brusku, která nás v second-hand podobě stála skoro dvě stě tisíc, jim dáme za nějakých vzájemně výhodných podmínek k dispozici pro veřejné bruslení nebo pro hobby hokejisty.

Ullmann: Pan Bartel mi nabídl, ať si zaplatím člověka, který brusle bude brousit. Pokud by nám předali jejich brusku, dali bychom ji servisu. 

Bartel: Zrušili jste brusírnu.

Ullmann: Tam teď máme sklad úklidových prostředků. Také přemýšlíme o tom, že bychom brusku pořídili.

Bartel: Vy teď koupíte nějakou brusku a stejně k ní budete muset někoho postavit. Nekoupíte brusku, která bude brousit sama.

Ullmann: To je styl pana Bartla. Hádání o brusce a člověku, kdo bude brousit brusle…

Mánek: Řeknu to otevřeně. Máte teoretickou možnost si na základě individuální dotace sáhnout si na nějaké finanční prostředky. Zapojíte pak člověka, který k tomu má blízko. 

Bartel: Vlastní hokej máme pokrytý, veřejná služba ale k dispozici není. Pokud bychom tu veřejnou službu zajistili, bylo by to na základě služby, kterou by si u nás město objednalo.

Mánek: Na základě toho, že budete dělat veřejnou službu, to můžete opřít pro tu individuální podporu…

Bartel: My tu žádost o individuální dotaci podáme. Pak vás budu informovat, jaký bude výsledek.

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Post scriptum

Několik dní po skončení kulatého stolu se autorovi textu dostaly do ruky návrhy smluv, které se týkají užívání a podnájmu prostor na zimním stadionu. Nájem by podle této smlouvy měl vzrůst z částky okolo 244 000 Kč na 1 644 940,55 Kč za rok (částky jsou včetně DPH, klub není jeho plátcem). 

„Dneska jsme v situaci, kdy jsme čistými plátci. Klub od města v roce 2020 dostal na podporu činnosti mládeže pouhých 129 000,- Kč, což stačí na pokrytí zhruba poloviny nájemného. V roce 2021 má být podpora ve výši 167 000,- Kč, takže klub za pronájem platí stále významně více než dostane od města. Letos budeme muset doplatit ze svého okolo 80 tisíc. Pokud by částka měla podle nového návrhu smlouvy vzrůst na cca milión a půl, tak to bude pro klub naprosto likvidační,” uvedl generální manažer David Bartel.

Podle jednatele SPORT Jablonec nad Nisou s.r.o. Jana Ullmanna bude ještě mezi oběma subjekty probíhat jednání. „Ta částka není konečná, je to věc k jednání. Snažíme se srovnat podmínky, které platí pro hokej ve srovnání s  ostatními sporty a okolními městy. Od hokejového klubu ale ještě nepřišla žádná reakce a co vím od pana náměstka Mánka, zatím nepřišla ani žádná reakce na město. Zástupci klubu to místo toho jako hulváti řeší přes média,” dodal Ullmann.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz