Snad jsme udělali fanouškům radost, doufá Kaut. Lauko si Američany přál

Foto: Martin Voltr

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Splnili úkol, na mistrovství světa poprvé slavili výhru za tři body. Čeští hokejisté přehráli Dánsko a odměnou jim je postup do čtvrtfinále. "Je pro nás důležité, že jsme konečně skórovali v přesilovkách. A že jsme vyhráli. Snad jsme udělali fanouškům radost, když je ten nový rok," připomíná Martin Kaut (na snímku).

Martin Kaut se zařadil mezi české střelce, bylo na něm hodně vidět, jak touží zlomit střelecké trápení a nasměrovat tým za postupem. Když bylo splněno, jeho tvář zdobil úsměv. Také proto, že parádně zakončil souhru v početní výhodě a překonal dánského brankáře Soegaarda.

"S klukama se nám přesilovky nedařily. Sedli jsme si a něco změnili. Předtím jsem byl před bránou, teď jsem šel na střed. Martin Nečas to dal Jáchymovi Kondelíkovi a ten mně. Já už jen tak vystřelil a doufal, že to tam padne," popisuje.

Kaut: Pokud budeme ve čtvrtfinále faulovat,soupeř to potrestá

Po předchozích utkáních se hodně mluvilo o tom, že dvacítce chybějí přesné trefy lídrů. Zápas s Dány znamenal obrat. ""Asi trošku cítíme důvěru od trenérů i od kluků. Přijeli jsme z AHL, čekají se od nás výsledky. Jenže je fakt úplně jedno, jestli budeme mít deset gólů nebo deset nahrávek. Musíme hrát nahoru a dolů, dobře bránit. Samozřejmě jsme rádi, když přispějeme nějakým gólem. Ale fakt není podstatné, kdo skóruje," povídá upřímně nedávný hokejista Pardubic.

Nervózní utkání, ale cíl splněn, hodnotí Varaďa

Z elitního tria ofenzivního hráčů čeká na úspěšný zásah už jen Filip Zadina. "Má na turnaji smůlu, ale snaží se bojovat a hrát pro tým. Je to jenom o hlavě. Věřím, že třeba on rozhodne ve čtvrtfinále," Zadina pálil o sto šest, ve třetí třetině byl hodně blízko, ovšem v klíčové chvíli zlomil hokejku. Kaut mu ji poté dovezl, stejně jako kamarádovi Nečasovi. Vypadal při tom jako brigádník v lese. "Musel jsem se tomu zasmát. Záďa měl prázdnou bránu, já už se radoval, jenže on zlomil hokejku. A pak i Neči. Zbyl jsem jen já, klukům jsem to tedy jel posbírat," směje se.

Závěr utkání nebyl ze strany českého výběru úplně nejpovedenější. Díky některým faulům a nepřesnostem ucítil protivník příležitost. "Ve třetí třetině se nám zranil Michael Gaspar, my pak dali soupeři přesilovku. Dánové byli lepší, naštěstí nás podržel Lukáš Dostál. Máme moc vyloučených. Řekli jsme si, že nebudeme faulovat, ale některé zbytečné tam byly. Jestli se nám to stane ve čtvrtfinále, tak to soupeř potrestá," varuje Kaut.

Lauko o gólu: Hrabík to dával naslepo, já se potuloval

Seveřané se ani jednou neprosadili, v základní skupině nezapsali vstřelený gól, což je unikátní bilance. "Ale všechen respekt k nim," reaguje Jakub Lauko. "Víme, že Dánové nemají takový tým jako ostatní, oni to všechno ovšem vynahrazují srdíčkem, rychlostí a nasazením. Musíme před nimi smeknout, chtěl bych jim popřát hodně štěstí do bojů o záchranu," vzkazuje chomutovský odchovanec,

Češi před utkáním věděli, že musejí bodovat. Což nikdy není příjemné. "Šli jsme do toho s chladnou hlavou. Snažili jsme se od začátku vyhrát, a to se povedlo, i když hra nebyla úplně perfektní. Udělali jsme nějaké chyby, hlavně ve třetí třetině měli Dánové dost šancí," uznává Lauko.

Ve čtvrtfinále musíme zahrát lépe, ví kapitán Nečas

Sám otevřel brzy skóre, tahle trefa byla hodně důležitá. "Pak jsme se trošičku uklidnili a nebyli pod takovým stresem," hlásí. Laukovi do ideální pozice nádherně nahrával Kryštof Hrabík. "Říkal mi, že to dával naslepo, já se jenom klasicky potuloval, Gól je z 90 procent jeho," děkuje na dálku.

Stěhování? Aspoň se podíváme na kanadskou přírodu, říká Kaut

Po vítězném duelu museli junioři čekat na čtvrtfinálového soupeře, rozhodl o něm večerní duel týmů USA a Finska. Hokejisté vyzvou zámořský výběr. "Já si říkal, že bych chtěl spíš Ameriku. Asi se budete divit, jenže nemám moc rád finské obránce. Mají tady silný ročník. Ale celkově vzato je to úplně jedno," mávne rukou Martin Kaut.

Foto: Martin Voltr

Stejně to viděl i Jakub Lauko, který se také přikláněl k soupeři k USA. "Nevím, jak to mají jiní kluci, ale mně se proti Američanům hraje lépe. Finové jsou hodně brusliví, šikovní na puku, mají výborné přesilovky. Amerika mi mi sedí víc. Hrají spíš fyzický hokej, dokáží být trošku arogantní. Mohli by nás malinko podcenit. Hráli jsme s nimi v přípravě. Víme, co očekávat, v čem jsme dělali chyby."

Na Nový rok se Češi stěhují, z Vancouveru míří do Victorie. "Všichni jsme hrozně nadšení," směje se Lauko. "Kdybychom hráli ve skupině lépe, tak zůstaneme. Svým způsobem to je naše chyba, musíme to zvládnout a vrátit se zpátky na semifinále." Martin Kaut bere skutečnost s nadhledem sobě vlastním: "Pojedeme asi dvě hodinky lodí, aspoň se podíváme na kanadskou přírodu. Mně to ani nějak nevadí."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz