Slováci nad propastí. Nová posila z NHL ale stále věří ve čtvrtfinále

Foto: Facebook Hockey Slovakia

19. května 2022, 10:22

Adam Bagar

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Slovákům už v zápase se Švýcarskem pomohla defenzivní posila z NHL Martin Fehérváry, vítězství se ale potřetí za sebou nedočkali a ve vyhrocené bitvě padli 3:5.

Obránce Washingtonu po vyřazení v play off nabral směr Helsinky, přes Reykjavík dorazil do finské metropole v pondělí odpoledne, v úterý poprvé trénoval s týmem a ve středu už šel proti Švýcarsku do hry.

„Bylo to pro mě náročné, ale nejsem tady, abych se vymlouval. Chtěl jsem klukům pomoct a odevzdat co nejlepší výkon,“ hlásí 22letý hokejista, který naskočil v elitní obranné dvojici s Peterem Čerešňákem.

Tomu se utkání vůbec nepovedlo. Nejproduktivnější obránce uplynulé extraligové sezony nezvykle chyboval, hned v úvodní minutě mu ujel puk a Denis Malgin ve vlastním oslabení otevřel skóre střetnutí.

Od druhé třetiny už místo Čerešňáka chodil na přesilové hry právě Fehérváry, jenže s parťáky hrál poprvé. „Nebyl jsem na ně zpočátku napsán, takže jsem je ani nenacvičoval,“ přiznává slovenská posila.

Právě mizernými přesilovkami si Slováci zápas prohráli. Hráli jich spoustu, v závěru dokonce Michael Fora dostal pětiminutový trest a hráli celé dvě minuty v pěti proti třem, ale ani tam toho moc nevymysleli.

„Měli jsme to zahrát jinak a dát branku. Bylo to takové trošku za pochodu. Musíme přesně vědět, co a jak budeme hrát. Je potřeba si to říct v kabině a v dalších utkáních to zlepšit,“ má jasno Martin Fehérváry.

„Musíme přesně vědět, co a jak budeme hrát. Je potřeba si to říct v kabině a v dalších utkáních to zlepšit.“

Místo slovenského vyrovnání tak přišla ve vyhroceném závěru švýcarská pojistka do odkryté klece. „Samozřejmě nejsme spokojeni, musíme zapracovat na některých věcech,“ pokračuje obránce po prohře 3:5.

Slováky trápily i časté ztráty puků. „Musíme být zodpovědnější. Nelze tolik ztrácet kotouče, za to nás budou soupeři trestat. Je potřeba se tomu vyhýbat,“ uvědomuje si Fehérváry, jenž zároveň oceňuje Švýcary.

„Mají dobrý, rychlý mančaft. Hrají fakt výborně, dobře bruslí, napadají nás. Proti takovému soupeři se hraje těžko,“ hlásí na adresu aktuálního lídra helsinské skupiny A, který ještě na turnaji neztratil ani bod.

Zato Slováci po úvodní povinné výhře nad Francií zapsali tři porážky za sebou. Ale nutno říct, že se silnými týmy. Po ztrátách s Němci, Kanaďany a Švýcary si už ale v boji o čtvrtfinále nemohou dovolit zaváhat.

„Zresetujeme se, už nemáme co ztratit. Budeme se snažit hrát, jak nejlépe umíme. Jdeme vyhrát každý zápas. Věřím, že se nám to podaří.“

„Zresetujeme se, už nemáme co ztratit. Budeme se snažit hrát, jak nejlépe umíme. Jdeme vyhrát každý zápas. Věřím, že se nám to podaří,“ říká odhodlaně před zbývajícími duely s Kazachstánci, Italy a Dány.

Slováci mají nůž na krku, ale Fehérváry takovou situaci dobře zná. „Už jsem to zažil. Přece jen je to hokej, v něm se vyskytují poměrně často. Musíme dobře zregenerovat a připravit se na další soupeře,“ velí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz