Slováci hrají o Peking v Bratislavě. Pomohou Tatar, Chára a další posily z NHL?

Foto: Lukáš Caha

28. února 2020, 16:20

Václav Jáchim

Dlouho nebylo jasné, kde slovenská reprezentace bude bojovat o účast na olympijských hrách 2022. Vedení tamního svazu váhalo mezi Bratislavou a Košicemi, obě města loni na jaře hostila úspěšné mistrovství světa. Nakonec padl verdikt ve prospěch slovenské metropole – olympijská kvalifikace proběhne koncem srpna na Zimním stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě.

Rozhodování podle všeho nebylo snadné. Bratislava nabízí parádní halu s velkou kapacitu, Košice loni vytvořily národnímu týmu úžasnou atmosféru v základní skupině zmíněného šampionátu. Teď je jisté, že vyhrála varianta číslo jedna, Zástupci slovenského svazu ji podle přání Mezinárodní hokejové federace oficiálně potvrdili ve čtvrtek.

„Byli jsme pod termínovým tlakem ze strany IIHF. Na začátku se zdálo, že by dějištěm mohly být Košice, intenzivně se o to snažil i jejich primátor. Ale nemohli jsme déle čekat. Bratislava vstoupila do hry, bleskově nám vyhověla, proto jsme se rozhodli, že kvalifikace proběhne tam," cituje web sport.sk šéfa slovenského hokeje Miroslava Šatana (na snímku).

Olympijská kvalifikace je ve finální fázi, závěrečné turnaje se uskuteční od 27. do 30. srpna 2020 na Slovensku, v Lotyšsku a v Norsku. Postup do Pekingu si zajistí pouze vítězové, kteří doplní pořádající Čínu a na základě světového žebříčku kvalifikované Kanadu, Rusko, Finsko, Švédsko, Česko, USA, Německo a Švýcarsko.

Jelikož se finále kvalifikace uskuteční koncem letních prázdnin, jednotlivé výběry by mohli posílit hokejisté z NHL. V minulosti tomu tak bylo, Slovinci kupříkladu těžili z umění útočníka Anžeho Kopitara, Němci zase v roce 2016 nasadili Leona Draisaitla.

Pokud by slovenský reprezentační dres oblékli Zdeno Chára, Tomáš Tatar, Richard Pánik, Erik Černák, Jaroslav Halák, Andrej Sekera, Martin Marinčin či třeba Tomáš Jurčo, byla by to pro výběr trenéra Ramsayho vítaná injekce.

„Určitě s nimi počítáme. Budeme se snažit všechno zajistili tak, aby mohli nastoupit. Musíme vyřídit povolení od klubů a pojistky, ale věřím, že hráči přijedou bojovat o účast na olympiádě v Číně," doplnil Miroslav Šatan. Slováci se o místenku do Pekingu utkají s Běloruskem, Rakouskem a Polskem, které vyhrálo skupinu 2. fáze kvalifikace v kazašském Nur-Sultanu.

Finále olympijské kvalifikace

Termín: 27. – 30. srpna 2020

Skupina D na Slovensku:
Účastníci: Slovensko, Bělorusko, Rakousko, Polsko

Skupina E v Lotyšsku: 
Účastníci: Lotyšsko, Francie, Itálie, Maďarsko

Skupina F v Norsku:
Účastníci: Norsko, Dánsko, Korea, Slovinsko

Fakta 3. kola olympijské kvalifikace:

Skupina G (Jesenice, Slovinsko)

Účastníci: Slovinsko, Japonsko, Litva a Chorvatsko

Výsledky: Japonsko – Chorvatsko 9:0, Litva – Slovinsko 2:12, Japonsko – Litva 4:0, Slovinsko – Chorvatsko 7:0, Chorvatsko – Litva 1:3, Slovinsko – Japonsko 6:2.

Pořadí: 1. Slovinsko 9 bodů, 2. Japonsko 6, 3. Litva 3, 4. Chorvatsko 0. Postoupilo Slovinsko.

Skupina H (Nur-Sultan, Kazachstán)

Účastníci: Kazachstán, Polsko, Ukrajina, Nizozemsko

Výsledky: Polsko – Nizozemsko 8:0, Ukrajina – Kazachstán 1:8, Polsko – Ukrajina 6:1, Kazachstán – Nizozemsko 7:1, Nizozemsko – Ukrajina 0:3, Kazachstán – Polsko 2:3.

Pořadí: 1. Polsko 9 bodů, 2. Kazachstán 6, 3´. Ukrajina 3, 4. Nizozemsko 0. Postoupilo Polsko.

Skupina J (Nottingham, Velká Británie)

Účastníci: Velká Británie, Maďarsko, Estonsko, Rumunsko.

Výsledky: Maďarsko – Estonsko 4:1, Velká Británie – Rumunsko 4:3, Maďarsko – Rumunsko 3:2, Estonsko – Velká Británie 1:7, Rumunsko – Estonsko 7:3, Velká Británie – Maďarsko 1:4.

Pořadí: 1. Maďarsko 9 bodů, 2. Velká Británie 6, 3. Rumunsko 3, 4. Estonsko 0. Postoupilo Maďarsko.

Předchozí olympijské kvalifikace

1. kolo (7. – 10. listopadu 2019):

Skupina N: Účastníci: Lucembursko, Spojené arabské emiráty, Bosna a Hercegovina, Kyrgyzstán. Postoupil Kyrgyzstán.

Skupina O: Účastníci: Tchaj-wan, Hongkong, Kuvajt, Thajsko. Postoupil Tchaj-wan.

2. kolo (12. – 15. prosince 2019)

Skupina L: Účastníci: Rumunsko, Island, Izrael, Kyrgyzstán. Postoupilo Rumunsko.

Skupina K. Účastníci: Nizozemsko, Španělsko, Mexiko, Tchaj-wan. Postoupilo Nizozemsko.

Skupina M: Účastníci: Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Turecko. Postoupilo Chorvatsko.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz