Slavii načal junior Cienciala. Trochu jsme je podcenili, přiznal

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Kompletním sedmatřicátým kolem dnes pokračovala Tipsport extraliga. Jako první se do boje vrhli hráči Třince a Slavie. Souboj lídra tabulky s posledním celkem přinesl desátou výhru Ocelářů v řadě. Zápas se lámal ve druhé třetině, kdy Slezané udeřili čtyřikrát. Duel hodnotí David Cienciala, autor první třinecké branky, která padla čtyři vteřiny před koncem první periody.

Podle papírových předpokladů měli z dnešního duelu vítězně vyjít domácí hokejisté. To se nakonec potvrdilo, první třetina ale nebyla tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Asi jsme je trochu podcenili. Jsou poslední a my si mysleli, že to půjde samo. Slávisté hráli urputně, do zápasu šli s tím, že nemají co ztratit. Dostali se do vedení, ale ve druhé třetině začali chybovat a propadat v obraně. Nám se dařilo přes ně jezdit, naštěstí se nám povedlo dát těch pět gólů a vyhrát,“ komentuje devatenáctiletý forvard průběh odpoledního střetnutí.

Mladý útočník, který se před letošní sezónou vrátil z Finska, byl jednou z klíčových postav třineckého vítězství. V závěrečné minutě první periody, kdy do konce zbývaly pouhé čtyři vteřiny, vsítil vyrovnávající branku svého týmu a nastartoval Oceláře k obratu. „Adam Rufer mi to perfektně nahrál, pak jsem z boku už jel sám na branku. Volil jsem mezi střelou a blafákem do bekhendu, povedlo se mi dostat před hráče, tak jsem zkusil ten bekhend. Brankář klekl a já dával do prázdné,“ komentuje šťastný střelec svou trefu.

Ciencialův gól se v konečném zúčtování jeví jako nejpodstatnější moment zápasu. Po první přestávce se totiž na led vrátil zcela jiný Třinec. Suverén letošního ročníku nasázel čtyři branky a rozhodl o výhře. „Hodně nám to pomohlo, naopak si myslím, že Slavii položilo. Dostat gól chviličku před koncem není ideální. Zbývalo nějakých patnáct vteřin do konce, tak jsem si ještě najel do pásma a dal gól. Co se týče zakončení, střelou bych to nedal. Brankář byl vyjetý, musel jsem jít do kličky,“ dodává ke své brance.

Slezané do závěrečné periody šli se čtyřbrankovým náskokem. Třetí třetina už nenabídla takovou podívanou, jako dvacetiminutovka předcházející. Je pravděpodobné, že Oceláři chtěli ušetřit trochu sil před dalším duelem s Hradcem Králové, který je čeká hned v pondělí. „Síly jsme určitě nešetřili. Chtěli jsme hrát stejně, jako ve druhé třetině. Naštěstí jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Hned druhý den nás čeká další zápas, sil máme dost,“ vzhlíží Cienciala k dalšímu duelu.

Pro mladého třineckého forvarda to byla druhá branka v extralize. Cienciala však poprvé skóroval na domácím ledě. Jak se tedy cítí střelec první třinecké branky v duelu? „Je to nádherný pocit, kluci mi určitě vyměří nějakou tu svačinku. Na zápase byla i rodina, takže i pro ně to musel být zážitek,“ říká třinecká jednaosmdesátka.

Čtvrtá formace Ocelářů hrála klíčovou roli také u třetí přesné trefy. Přečíslení Marka Růžičky a Adama Rufera skončilo vlastní brankou slávisty Valacha. Ten se v konečném zúčtování jeví jako gól vítězný. „Měli jsme signál, že když Růža vyhraje buly, tak Rosťa Klesla to nahodí a já protečuji do pásma. Dostali se do přečíslení dva na jednoho. Adam Rufer namazal Růžovi, ten mu to ale vracel do prázdné branky. Nakonec si to tam kopli sami. Trochu šťastný gól, ale i takový platí,“ vrací se Cienciala k trefě parťáka Růžičky.

Třinečtí mladíci tak trenérovi Jiřímu Kalousovi naplno splatili důvěru, kterou do nich vložil. Růžička na ledě strávil přes patnáct minut, u Rufera a Ciencialy se počítadlo zastavilo na hodnotě 14, resp. 13 minut času na ledě. „My mladí se snažíme hrát každé utkání naplno, toho času v zápase moc nemáme. V každém střídání musíme předvést to nejlepší, co v nás je. Dostávat je v jejich pásmu pod tlak, pokud se puk dobře odrazí tak dát i nějaké góly. Dneska jsme dostali hodně prostoru, za to děkujeme trenérům,“ uzavírá David Cienciala.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz