Skála do defenzivy. Znojmo ulovilo dalšího Fina, k Orlům míří Vainonen

Foto: yle.fi

4. prosince 2018, 14:25

Adam Bagar

Ve Znojmě oznámili příchod zajímavé posily. Zadní řady Orlů vyztuží finský juniorský mistr světa Mikko Vainonen, který do Česka přiletěl už v pondělí večer.

Čtyřiadvacetiletý zadák přichází na jih Moravy z finské nejvyšší soutěže. V aktuálním ročníku hrál za Vaasan Sport, kde za jedenáct zápasů zapsal dva body za asistence, osmnáct trestných minut a pět záporných bodů v bilanci +/-.

„Nehledali jsme tentokrát obránce podle přihrávky nebo ofenzivních kvalit, ale spíš někoho, kdo dokáže hrát fyzicky a být silný před vlastní brankou.“

Dohromady v Liize odehrál 99 zápasů, dřív působil také v Helsinkách, Lappeenrantě a v Pori. V minulých dvou sezonách si vyzkoušel i německou DEL, v dresu Krefeldu nasbíral 72 startů a devět bodů za pět gólů a čtyři asistence.

Nyní míří do EBEL. „Nehledali jsme tentokrát obránce podle přihrávky nebo ofenzivních kvalit, ale spíš někoho, kdo dokáže hrát fyzicky a být silný před vlastní brankou,“ hlásí pro klubové stránky hcorli.cz trenér Miroslav Fryčer.

Když je někdo draftován do NHL a hraje ve Finsku, bude mít kvalitu

„Z hráčů, kteří nám byli nabízeni, se Mikko Vainonen jevil velice dobře. Přece jen když je někdo draftován do NHL a hraje finskou ligu, tak bude mít svou kvalitu,“ dodává Fryčer k příchodu důrazného a vytáhlého zadáka.

Vainonen má ve sbírce zlato z juniorského mistrovství světa v roce 2014, o dva roky dřív byl draftován Nashvillem, ale v nejlepší lize světa si nikdy nezahrál, naskočil jen do dvou utkání v nižší farmářské AHL za Milwaukee.

Orli se rozjeli, vyhráli sedm z posledních devíti utkání a jsou osmí

„Pomůže nám i v aktuální situaci, kdy zdravých obránců nemáme úplně přebytek a kabinou se ženou různé bacily,“ těší se na posilu Fryčer, který smeká před týmem, jak naposledy zvládl duel ve Štýrském Hradci a zvítězil 4:3.

Orlům, kteří mají po příchodu Mikka Vainonena v kádru už tři Finy a celkem osm cizinců, se po rozpačitém startu daří, vyhráli sedm z posledních devíti utkání, vyhoupli se na osmé místo tabulky a na šestku ztrácejí devět bodů.

Soupiska Orlů Znojmo

Brankáři:
Tomáš Halász, Martin Holík, Teemu Lassila.

Obránci:
Adam Jonáš, Michal Kruckovyč, Lan Lattner, Patrik Parkkonen, Adam Sedlák, Jakub Stehlík, Rostislav Šnajnar, Dominik Tejnor, Mikko Vainonen.

Útočníci:
David Bartoš, Jan Bulín, Nicolas Hlava, Marek Kalus, Ryan Kujawinski, Anthony Luciani, Radim Matuš, Allan McPherson, Petr Mrázek, Erik Němec, Patrik Novák, Vladimír Oščádal, C.J. Stretch, Marek Špaček.

Trenéři: Miroslav Fryčer, Tomáš Jakeš a Jiří Beroun.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz