Širší nominace Finů? 21 draftovaných hráčů a 17 mistrů světa

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

2. prosince 2019, 20:24

Martin Voltr

Vyhráli zlato na loňském šampionátu do 18 let i letošních dvacítkách, nejen proto budou Finové patřit mezi nejsledovanější týmy nadcházejícího mistrovství světa juniorů v Ostravě a Třinci. Nyní jako další oznámili úvodní seznam 36 kandidátů, z něhož vzejde konečná nominace.

Hokejisté Suomi dosáhli ve Vancouveru na zlato s poměrně zkušeným týmem, jen šest hráčů mělo vyhlídky na další mistrovství. Bojovat o něj bude pětice z nich – Toni Utunen, Ville Heinola, Anttoni Honka, Rasmus Kupari a Anton Lundell.

Šestý, tedy hlavní hrdina Kaapo Kakko, je usazený v NHL, stejně jako Jesperi Kotkaniemi, jenž ze stejného důvodu chyběl už loni. Tyto dvě hvězdy tedy musel nový finský trenér Raimo Helminen oželet.

Širší soupisku má napěchovanou hráči z domácí nejvyšší soutěže, případně druhé ligy a juniorky; výjimku tvoří jen tři jména. Kupari hraje na farmě Los Angeles, další forvard Sampo Ranta na univerzitě a brankář Kari Piiroinen chytá juniorskou OHL. K osmi duelům NHL letos naskočil zadák Heinola, Winnipeg ho pak ale poslal zpět do Finska.

Z celkových 36 hráčů prošlo draftem 21, tři z nich v prvním kole, některé další tahle událost teprve čeká. Ať je to Lundell, nebo trojice mladíků ročníku 2002, kteří se letos představili na Hlinka Gretzky Cupu – Topi Niemelä, Roni Hirvonen a Aatu Räty. Posledně jmenovanému pomůže na kempu i starší bratr Aku.

Ačkoli poslední úspěchy Finů budí velký respekt, sluší se říct, že už na listopadovém turnaji v Helsinkách hráli v téměř kompletním složení, a Rusové, Švédové i Češi je přesto těsně porazili.

Po oznámení širší nominace bude realizační tým Suomi hráče dál pozorně sledovat v jejich soutěžích, neboť 12. prosince soupisku zúží a teprve o dva dny později zahájí kemp ve Vierumäki. Nedlouho poté se Finové vydají do Česka, kde sehrají dva přípravné duely – 21. prosince v Brně proti Němcům a 23. prosince v Ostravě proti Kanaďanům.

Foto: Vladimir Gorshkov / www.instagram.com/ph_gorshkov

Širší nominace Finska na kemp před MS 20

Brankáři:
Justus Annunen (Kärpät Oulu), Jasper Patrikainen (Peliitat Heinola), Kari Piiroinen (Windsor Spifires, OHL).

Obránci:
Santeri Hatakka, Lassi Thomson (oba Ilves Tampere), Ville Heinola, Miska Kukkonen (oba Lukko Rauma), Anttoni Honka (JYP Jyväskylä), Mikko Kokkonen, Axel Rindell (oba Jukurit Mikkeli), Topi Niemelä (Kärpät Oulu), Kim Nousiainen (KalPa Kuopio), Peetro Seppälä (KooKoo Kouvola), Toni Utunen (Tappara Tampere).

Útočníci:
Leevi Aaltonen (KalPa Kuopio), Eemil Erholtz (Sport Vaasa), Aleks Haatanen, Samuel Salonen (oba Peliitat Heinola), Roni Hirvonen, Lenni Killinen, Otto Kivenmäki (všichni Ässät Pori), Rasmus Kupari (Ontario Reign, AHL), Anton Lundell, Niklas Nordgren (oba IFK Helsinky), Matias Maccelli, Antti Saarela (oba Ilves Tampere), Henri Nikkanen, Kristian Tanus (oba Jukurit Mikkeli), Joonas Oden (KooKoo Kouvola), Mikko Petman, Ville Petman (oba Lukko Rauma), Patrik Puistola (Tappara Tampere), Sampo Ranta (University of Minnesota, NCAA), Aatu Räty, Aku Räty (oba Kärpät Oulu), Patrik Siikanen (JYP Jyväskylä).

Trenéři: Raimo Helminen, Tuomo Ruutu a Erik Hämäläinen.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz