Silnější, zkušenější a sebevědomější – to je Motor!

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

České Budějovice by velmi rády následovaly cestu Olomouce. I ta nejprve nasbírala zkušenosti a ozkoušela tempo baráže, aby hned v nadcházejícím ročníku překvapila hokejovou veřejnost postupem do extraligy. Vzhledem k výraznému posílení ofenzivních řad by se mohl Motor podobným kouskem blýsknout také.

Na podrobnější analýzu je pochopitelně ještě nějaký ten měsíc čas, přesto si pojďme alespoň ve stručnosti shrnout silné a slabé stránky tohoto tradičního hokejového klubu.

Začněme těmi silnými. Tou je bezpochyby českobudějovická ofenziva. Stejně jako loni by měli spoustu bodů nasbírat Tomáš Nouza s Josefem Strakou. Oba dva sice budou zase o rok starší, přesto se nedá očekávat jejich náhlý ústup ze slávy. Mezi nejužší prvoligovou špičku bezesporu patří i slovinský reprezentant Rok Pajić, jeden z nejšikovnějších hokejistů soutěže. V kádru Motoru nalezneme i mnoho dalších nadprůměrných forvardů, ať už jsou to nové posily Vladimír Škoda, Josef Mikyska, Lukáš Žálčík či loňské opory Kuchejda, Heřman a Švihálek. Zapomínat nesmíme ani na mladou generaci v čele s Lubošem Robem, Tomášem Gumanem, Jakubem Babkou, Radkem Prokešem či Adamem Přibylem. A kdo ví, třeba se k týmu v průběhu sezony připojí i hvězdný Václav Nedorost. Osud Slovanu Bratislava je totiž stále zahalen nejasnostmi.

Už jen z tohoto výčtu je zřejmé, že konkurence v útočných řadách Motoru bude za dobu jeho působení v první lize zdaleka největší. Po příchodu Lukáše Zíba bude silná také českobudějovická obrana.

Ani na pozici brankáře by neměli mít Jihočeši problémy. Ondřej Bláha byl loni v nezáviděníhodné pozici. Jelikož to byla jeho premiérová sezona v 1. lize, vyvstávaly ne zrovna příjemné otázky. Je už dostatečně dobrý na to, aby byl jedničkou? Nerozklepe se v play off? Nebude v baráži slabinou? Odpovědi už známe - ano, ne, ne. Vzhledem k povedenému závěru loňského ročníku tedy můžeme Ondřeje Bláhu bez námitek zařadit mezi brankářskou špičku této soutěže. I když, znáte to, na vrcholu je těžší se udržet, než se na něj dostat.

„Loni jsme nastavili laťku hodně vysoko. Udělali jsme asi větší krok, než jsme předpokládali."

Ve výčtu silných stránek Motoru nesmíme zapomenout ani na skvělé fanoušky, kteří neúnavně ženou svůj tým za vítězstvím. Jejich vliv na výkon mužstva byl jasně zřetelný například v barážovém utkání na ledě Slavie. Není tak pochyby, že jsou sedmým hráčem na ledě. Odměnou za jejich věrnost a podporu je mimo jiné nová kostka, která nahradila tu, kterou si před dvěma lety s sebou do Hradce Králové odvezl Mountfield.

Málem bychom zapomněli na ty slabé stránky! No, i když, asi by se nic tak hrozného nestalo. Ono jich totiž moc není. Vzhledem k výše popsaným kladům jsou navíc zanedbatelné.

„Všichni tady sníme o extralize, to je jasné."

Sečteno podtrženo, Motor si může dělat smělé ambice na další účast v baráži. A jak již bylo uvedeno v perexu tohoto článku, nebylo by překvapením, pokud by v ní tentokrát Jihočeši uspěli a vybojovali si právo účasti v nejvyšší soutěži. „Loni jsme nastavili laťku hodně vysoko. Udělali jsme asi větší krok, než jsme předpokládali,“ řekl pro ceskobudejovicky.denik.cz Stanislav Bednařík, generální manažer klubu. „Zůstáváme nohama na zemi, ale všichni tady sníme o extralize, to je jasné. Jestli to bude za rok nebo třeba za dva, to nikdo z nás neví. Nejradši bychom byli, aby to už bylo. Ale není,“ dodal v interview s Pavlem Kortusem.

Favorit první ligy je jasný. Potvrdí Jihočeši papírové předpoklady?

Osobnost týmu – Josef Straka

Po bídném ročníku 2013/2014 si Josef Straka spravil chuť a v Českých Budějovicích našel nový domov. Jak by řekl Jára Cimrman: „Tam by chtěl žít každý!" Bývalý reprezentační kapitán loni skončil v kanadském bodování na druhém místě, a to jen kvůli menšímu počtu vstřelených branek. Copak předvede letos?

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Analýza

Brankáři: Ondřej Bláha získal v uplynulém ročníku spoustu zkušeností. I když se jedná o mladého brankáře, schopnosti dovést svůj tým do extraligy rozhodně má. Krýt záda mu budou David Gába a Hynek Kůdela. Na českobudějovickém ledě navíc roste velká brankářská osobnost - teprve sedmnáctiletý Petr Kváča.

Obránci: Lukáš Zíb je přesně tím hráčem, který Motoru chyběl. Zkušený zadák má potenciál vstřelit klidně i deset branek. Při přesilových hrách excelují také Roman Vráblík, Dan Růžička a Ján Mucha. Po rozpačitém začátku předvedl v minulém ročníku solidní výkon mladý Dušan Žovinec. Důraz do hry vnesou Lukáš Bohunický (194 cm, 98 kg), Jakub Suchánek (195 cm, 103 kg) a posila z Benátek nad Jizerou Petr Kolmann (190 cm, 90 kg).

Útočníci: Nouza Straka Heřman. Tato trojice loni nasbírala těžko uvěřitelných 266 bodů (včetně play off a baráže, kde bohužel Martin Heřman z důvodu zranění nastoupit nemohl). Letos jejich produktivita s největší pravděpodobností klesne. Důvod? Motor přes léto posílil a o herní čas se budou takřka rovnoměrně dělit všechny formace. Každá z nich totiž bude hodně nebezpečná a schopna rozhodovat zápasy. K loňským oporám Kuchejdovi, Švihálkovi a Pajičovi přibyly nové posily Lukáš Žálčík, Josef Mikyska a rychlonohý Vladimír Škoda. Zvláště Žálčík, nejlepší střelec Šumperka v uplynulém ročníku, se v přípravě prezentoval skvělými výkony. Další výkonnostní pokrok nastane u mladíčků Roba, Gumana, Babky, Prokeše, Přibyla či Marka. České Budějovice tedy mají k dispozici nejsilnější útok ze všech prvoligových manšaftů.

Klub: V Motoru funguje vše tak, jak má. Věrní příznivci ženou svůj klub jako žádní jiní v první lize. Odměnou je pro ně nová kostka, jež pomůže zlepšit divácký komfort a přiláká nové sponzory. Extraliga by Českým Budějovicím slušela, ne že ne.

Soupiska

Brankáři: Ondřej Bláha, David Gába, Hynek Kůdela, Petr Kváča     

Obránci: Lukáš Zíb, Petr Kolmann, Dan Růžička, Ján Mucha, Roman Vráblík, Dušan Žovinec, Jakub Suchánek, Lukáš Kříž, Lukáš Bohunický

Útočníci: Josef Straka, Tomáš Nouza, Martin Heřman, Michal Švihálek, David Kuchejda, Vladimír Škoda, Lukáš Žálčík, Josef Mikyska, Luboš Rob, Rok Pajić, Radek Prokeš, Adam Přibyl, Tomáš Guman, Ladislav Marek, Václav Pašek, Jakub Babka

Přestupy

příchody: Lukáš Zíb (Vítkovice), Petr Kolmann (Benátky n/J), Vladimír Škoda (Almaty, KAZ), Lukáš Žálčík (Šumperk), Josef Mikyska (Benátky n/J), Jakub Babka (Slavia)

odchody: Petr Punčochář (Slavia), Lukáš Chmelíř (Přerov), Martin Semrád (Tábor), Daniel Boháč (Clermont, FRA3), Marek Vaniš (Tábor), Emil Švec, Jiří Bárta (Havířov), Jan Trummer

Trenér Petr Rosol se rozhodl na složení elitní formace nic neměnit. Po boku Tomáše Nouzy a Josefa Straky bude opět nastupovat Martin Heřman (na fotce).

Trenér Petr Rosol se rozhodl na složení elitní formace nic neměnit. Po boku Tomáše Nouzy a Josefa Straky bude opět nastupovat Martin Heřman (na fotce). | Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Koho sledovat? Luboš Rob
Má talent jako málokdo. Však to má v genech! Jméno jeho otce se nabízí logicky, je totiž úplně stejné. To příjmení slavného dědy už odvodit nelze – není jím nikdo jiný než Jaroslav Pouzar! A z druhé strany pak František Rob, jenž si rovněž zahrál v československé nejvyšší soutěži. Jaká asi čeká budoucnost Luboše Roba mladšího?

Citelný odchod – Petr Punčochář
Motor přes léto neoslabil takřka vůbec. A když z Českých Budějovic někdo odešel, jako právě Petr Punčochář (nově Slavia Praha), tak jej Jihočeši dokázali nahradit. Citelný odchod to tedy v pravém slova smyslu není.

Trenéři – Petr Rosol a Radek Bělohlav
Mít na střídačce dva mistry světa, to je opravdový luxus. Motor se jím může pochlubit. Petr Rosol má ve své sbírce zlato z domácího šampionátu 1985, Radek Bělohlav dosáhl na stejný úspěch o jedenáct let později. Další sukces, tentokráte už trenérský, by rádi přidali v dohledné době.

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Přípravné zápasy
30.07. HC Škoda Plzeň 2:1 ČEZ Motor České Budějovice
06.08. ČEZ Motor České Budějovice 2:1 HC Dynamo Pardubice
13.08. HC Kometa Brno 6:3 ČEZ Motor České Budějovice
14.08. HC Tábor 4:3sn. ČEZ Motor České Budějovice
18.08. ČEZ Motor České Budějovice 5:2 Rytíři Kladno (reg. pohár)
20.08. ČEZ Motor České Budějovice 2:1 SK Horácká Slavia Třebíč (reg. pohár)
23.08. ČEZ Motor České Budějovice 1:2 Amur Chabarovsk
25.08. HC Dukla Jihlava 1:2sn. ČEZ Motor České Budějovice (reg. pohár)
27.08. Rytíři Kladno 2:5 ČEZ Motor České Budějovice (reg. pohár)
01.09. SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (reg. pohár)
03.09. ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (reg. pohár)

Chronologická umístění
2008/2009 – ELH (11. místo)
2009/2010 – ELH (9. místo)
2010/2011 – ELH (7. místo)
2011/2012 – ELH (6. místo)
2012/2013 – ELH (9. místo, přesun licence do Hradce Králové)
2013/2014 – 11. místo
2014/2015 – 2. místo

Předcházející prvoligová preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk
HC Stadion Litoměřice
SK Kadaň
 
HC Slovan Ústí nad Labem
HC Benátky nad Jizerou
AZ Havířov

Rytíři Kladno
HC Dukla Jihlava
SK Horácká Slavia Třebíč

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz