Sezona Třince: Dračí síla ze Slezska vyřídila všechny a má druhý titul

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

18. července 2019, 15:07

Jan Šimek

Byť uplynulou sezonu zahájili rozpačitě, na konci se smáli. Hokejisté Třince se rozjeli, v základní části skončili druzí za Libercem, a pak řádili v play off. Oceláři smetli Vítkovice, Plzeň a ve finále přemohli Bílé Tygry. Ve Slezsku tak mohli slavit historicky druhý titul v nejvyšší soutěži.

Na úvod sezony přišly tvrdé facky v Champions Hockey League, a pak také v domácí soutěži. Třinec nezačal poslední sezonu ideálně, ale dokázal se zvednout. Například kolem listopadu se Slezané vezli na vlně vítězství, kterých nastřádali deset v řadě.

Ocelářům se povedl i závěr základní části, v níž se dlouho s Libercem přetahovali o zisk Prezidentského poháru, který nakonec urvala parta Bílých Tygrů o pouhé dva body právě před Třincem.

Svačina, Galvinš a Werek bez smlouvy. Kdo zůstane? »

Mužstvo zpod vrcholu Javorový ale nemuselo smutnit, protože před sebou mělo play off, a to jim vyšlo parádně. Ve čtvrtfinále Oceláři zničili nedalekého rivala z Vítkovic během čtyř utkání, a pak přišlo na řadu semifinále s Plzní.

Třinec na svém ledě se Západočechy dvakrát padl, pak ale předvedl luxusní obrat a nakonec v sedmém zápase přemohl indiány a šel do finále. Tam na Oceláře čekali Bílí Tygři, které Slezané zdolali v poměru 4:2 na zápasy a sáhli si na Masarykův pohár.

Konečné umístění v Tipsport extralize: 1. místo.

Co se povedlo?

Získat titul. Když před osmi lety získal třinecký klub svůj první titul, byl to velký poprask. Slezané ale hned v další sezoně vyletěli už v předkole se Zlínem, ambice ale zůstávaly nejvyšší. V roce 2015 skončili Oceláři stříbrní, stejně jako před rokem. Rok 2019 ale bude pro třinecký hokej zlatý. Výročí 90 let od založení klubu je totiž ozdobeno mistrovským pohárem.

Obrat v semifinále. Jeden z dílčích střípků, který ve finále složil úspěšnou mistrovskou mozaiku. Po suverénní jízdě ve čtvrtfinále narazili třinečtí hokejisté na Plzeň. Oceláři začali doma, jenže oba zápasy ztratili a před cestou na západ Čech je kdekdo pohřbíval. Pak ale Třinec zvládl tři utkání v řadě a byť v šestém duelu v Plzni padl, sedmou bitvu ve Werk Areně ovládl v poměru 5:1 a zamířil do hry o titul.

Přesilovky. Hraje váš oblíbený tým proti Třinci oslabení? Raději zavřete oči. Slezané si v početních výhodách dokázali pomoct. Hráči jako Martin Růžička, Erik Hrňa či Jiří Polanský s Tomášem Marcinkem nebo Lukášem Krajíčkem jsou zárukou kvality. Oceláři byli v základní části druhým nejúspěšnějším celkem v procentuálním využití přesilovek, které vykázalo hodnotu 20,39 %. 

Co se nepovedlo?

Vstup do extraligy. Úvod nového ročníku tuzemské nejvyšší soutěže Ocelářům nevyšel. Z šesti kol vytěžili třinečtí hokejisté pouze tři body za hubenou výhru 2:0 na ledě Karlových Varů. Třinec jinak podlehl Zlínu, Olomouci, Liberci, Hradci Králové či Kometě. Tehdy by si na titul Slezanů vsadil málokdo, a nakonec přece...

Sázka na Bukartse. Do Třince přicházel jako zvučná akvizice ze Zlína, kde tři sezony prokazoval vynikající výkony. Střílel branky a nahrával na ně. Ve Slezsku to ale Robertsovi Bukartsovi nelepilo. Během 33 utkání základní části vstřelil jen pět branek a byť jich na dalších 14 nahrál, stěhoval se do Sparty výměnou za elitního centra Petra Vránu. Ten naopak v Třinci viditelně pookřál a výrazně pomohl k titulu.

Liga mistrů. Účast v evropské mezinárodní soutěži Třinec nezvládl. Oceláři z šesti utkání skupiny zvítězili jen jednou. Na svém ledě schytali dva výprasky od švédského Djurgårdenu 1:6 a finského Tampere, které Třinci nadělilo potupnou osmičku (8:2). Co ukáže úřadující český mistr v Lize mistrů letos?

Hráč sezony podle hokej.cz – Martin Růžička

Tohoto borce chcete mít v týmu. Zkušený útočník Martin Růžička byl opět hlavní postavou třinecké legie. Spolehlivý střelec odehrál kromě deseti utkání celou základní část, vstřelil 19 branek, na dalších 25 jich nahrál a byl jasně nejproduktivnějším Ocelářem.

To ale byl v podání třiatřicetiletého kanonýra jen standardní předkrm. Další pecky si schoval do vyřazovací části, v ní se výrazně staral o gólovou produkci slezského celku. Sedm branek a jedenáct asistencí během 17 bitev play off? Klobouk dolů. Tolik bodů neposbírala ani esa jako Milan Gulaš, Marek Kvapil či Jan Kovář.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Martin Růžička, 44 B
2. Erik Hrňa, 26
2. Tomáš Marcinko, 26
4. Ethan Werek, 24
5. Vladimír Svačina, 22
6. Jiří Polanský, 21
6. Lukáš Krajíček, 21
8. Martin Gernát, 20
9. Martin Adamský, 19
9. Roberts Bukarts, 19

Kanadské bodování obránců:
1. Lukáš Krajíček, 21
2. Martin Gernát, 20
3. Vladimír Roth, 17

Juniorské bodování:
1. Adam Raška a Jan Hladonik, 1

Nejlepší střelci:
1. Martin Růžička, 19
2. Ethan Werek, 13
3. Erik Hrňa, 12
4. Vladimír Svačina, 11
5. Aron Chmielewski, 11

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Martin Gernát, 8
2. Lukáš Krajíček, 5
2. Vladimír Roth, 5

Vítězné góly:
1. Martin Růžička a Vladimír Dravecký, oba 4

Přesilovkové góly:
1. Erik Hrňa, 6

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Lukáš Krajíček, 3

Nahrávači:
1. Martin Růžička, 25 A
2. Tomáš Marcinko, 16 
2. Lukáš Krajíček, 16

Statistika +/- (více než 20 odehraných utkání):
1. Guntis Galvinš, +16
2. Martin Růžička +15

Nejhorší +/-:
24. Roberts Bukarts, 1
23. David Cienciala, 2

Trestné minuty:
1. Tomáš Marcinko, 87 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1. David Musil, 61 AB

Nejlepší hráč na buly (min. 30 odehraných utkání):
1. Aron Chmielewski, 64,71 %

Nejvytíženější hráč (min. 20 odehraných utkání):
1. Lukáš Krajíček, 21,59 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů (min. 5 odchytaných utkání):
1. Šimon Hrubec, 92,17 %
2. Pavel Kantor, 91,18 %

Průměr gólmanů:
1. Pavel Kantor, 2,13 G/Z
2. Šimon Hrubec, 2,18

Čistá konta:
1. Šimon Hrubec, 5 SO

Odchytané minuty:
1. Šimon Hrubec, 2 638 min.
2. Pavel Kantor, 253 min.
3. Petr Kváča, 122 min.
4. Peter Hamerlík, 86 min.
5. Lukáš Daneček, 40 min.

Sezona obrazem

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Foto: hcocelari.cz

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz