<

Sezona Poruby: euforie trvala chvíli, ročník zlomil Svačinův odchod

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Poruba po jedenácti kolech vedla prvoligovou tabulku a hrála parádní hokej. V Ostravě se najednou změnila nálada: terčem vtípků se staly v extralize trápící se Vítkovice, potlesk patřil Porubě.

Jenže euforie porubských příznivců netrvala dlouho. Vše se zlomilo odchodem hvězdného útočníka Vladimíra Svačiny. Právě on byl v první čtvrtině nejlepším hráčem soutěže. Právě on rozhodoval vyrovnané zápasy ve prospěch Ostravanů.

Po jeho odchodu Poruba postupně klesala tabulkou – mezitím trenér Miloš Holaň dostal padáka – a nakonec skončila až osmá.

Jaká byla její druhá sezona po návratu do první ligy? Připomeneme si ji slovy, čísly i obrazem.

Umístění po základní části: 8. místo.

Co se povedlo?

Svačinův přínos. V dubnu získal s Třincem mistrovský titul, v létě ale zůstával dlouho bez angažmá. Vladimír Svačina se tak nakonec rozhodl začít sezonu v prvoligové Porubě. Za Ostravany odehrál třináct utkání a blýskl se osmnácti body (4+14). Poté odešel do extraligové Komety.

Dolejšova vítaná pomoc. Stejně jako v minulé sezoně pomáhal Porubě vítkovický Daniel Dolejš. Pokaždé, když naskočil, se šance Ostravanů na úspěch hodně zvýšily. Dolejš vychytal v jedenácti zápasech sedm výher a měl 94,56% úspěšnost zákroků.

Start sezony. Poruba vyhrála hned deset z prvních jedenácti zápasů! Mimo jiné slavila na ledě Českých Budějovic, porazila i Jihlavu nebo Přerov. Až do jedenáctého kola (včetně) vedla tabulku.

Husákova bodová exploze. Druhým nejproduktivnějším hráčem týmu byl obránce Patrik Husák. V 58 zápasech se blýskl osmi góly a dvaatřiceti asistencemi.

Pomoc od trenérské legendy. Poté, co Poruba odvolala Miloše Holaně, zamířil na střídačku František Výborný, který je velký kamarád s manažerem Pavlem Hinnerem. 66letý kouč už si chtěl užívat důchodu, nakonec ale Porubě pomohl. Pro hráče šlo o velkou školu: vždyť Výborný je trenérskou ikonou. Spartu dovedl ke třem titulům, skvělou práci odvedl i v Mladé Boleslavi. Jeho štace v Porubě pravděpodobně byla pouze krátkodobá, do konce této sezony.

Nadějný závěr. Porubě se v nadstavbové skupině dlouho nedařilo, prohrávala jedno utkání za druhým. Konec základní části už ale tak špatný nebyl – v závěrečných devíti utkáních brala čtyři výhry. Do play off tedy mohla jít v o něco lepší psychické pohodě. Za stavu 1:1 na zápasy se ale předkolo s Jihlavou ukončilo.

Soběstačnost. Poruba nebyla ničí farmou, nebyla závislá na pomoci od extraligových týmů. A to se cení – i proto, že tým mohl trénovat pohromadě v podstatě po celou sezonu.

Zpestření v podobě Visegrádského poháru. Současně s Chance ligou hrála Poruba Visegrádský pohár. Ten začal v srpnu a pokračoval i na podzim. Ostravané došli do semifinále, kde vypadli se slovenskou Nitrou. 

Domácí debakly. Poruba potěšila svoje fanoušky několika opravdu vysokými výhrami. Doma porazila 9:3 Prostějov, 7:0 Sokolov, 9:1 Litoměřice a 8:1 Přerov. 

Co se nepovedlo?

25. až 30. kolo. Ještě po 24. kole byla Poruba třetí, a to jen kvůli horšímu skóre. Poté však začal její pád: v šesti zápasech za sebou nebodovala a najednou byla sedmá.

Povánoční krize. V rozmezí 34. až 45. kola získala Poruba – a teď pozor – jen dva body! Ano, dva body ze dvanácti zápasů. Ostravané dopláceli na mizernou koncovku, v oněch dvanácti duelech skórovali jen devatenáctkrát.

Byl Holaňův odchod předčasný? Právě po 45. kole, v době vrcholící krize, dostal padáka trenér Miloš Holaň. Veřejnost to i přes bídnou formu docela zaskočilo: Holaň měl totiž v klubu dlouholetou smlouvu a věřilo se, že by mohl v Ostravě vybudovat něco velkého. „K tomu zásahu možná ani docházet nemělo. Nevím..." řekl dokonce na jedné z tiskovek Holaňův nástupce František Výborný. Bude zajímavé sledovat, kdo povede Porubu v další sezoně.

Venkovní zápasy. Zatímco doma měla Poruba bilanci osmnácti výher a jedenácti porážek, na stadionech soupeřů jí to vůbec nešlo. Prohrála dvacet z devětadvaceti venkovních duelů. A průměrně v nich inkasovala 3,93 gólu za zápas.

Hráč sezony podle hokej.cz – Patrik Husák

Jeho báječné individuální výkony zastínil Pavel Pýcha, který trhal obráncovské rekordy. Ale i Husák zažil mimořádný rok: sezonu zakončil se čtyřiceti body. Šlo o pátý nejlepší výsledek v prvoligové historii. V přesilovkách byl nezastavitelný.

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Marek Sikora, 43 b
2. Patrik Husák, 40
3. Tomáš Gřeš, 37
4. Jan Káňa, 37
5. Jan Hudeček, 36
6. Tomáš Jáchym, 34
7. Marek Špaček, 28
8. Petr Kanko, 28
9. Jiří Zdeněk, 22
10. Michal Hlinka, 18

Kanadské bodování obránců:
1. Patrik Husák, 40 b
2. Filip Dundáček, 16
3. Dominik Rudl, 15
4. Marek Slavík, 14
5. Patrik Urbanec, 10

Juniorské bodování:
1. Jan Dluhoš, 6 b

Nejlepší střelci:
1. Tomáš Gřeš, 18 g
2. Jan Káňa, 17
3. Jan Hudeček, 16
4. Marek Špaček, 16
5. Marek Sikora, 16

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Jan Holý, 8 g
2. Dominik Rudl, 4

Vítězné góly:
1. Jiří Zdeněk, 6 g

Přesilovkové góly:
1. Tomáš Gřeš, 7 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Patrik Husák, 3 g 

Nahrávači:
1. Patrik Husák, 32 a
2. Marek Sikora, 27

Statistika +/-:
1. Petr Obdržálek, +7
2. Tomáš Jáchym, +7
3. Roman Szturc, +6
4. Jan Káňa, +5
5. Vladimír Svačina, +4

Nejhorší +/-:
30. Jiří Zdeněk, -18
29. Ivan Ďurač, -13
28. Samuel Ollender, -11

Trestné minuty:
1. Patrik Husák, 90 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1. Filip Dundáček, 78 AB

Nejlepší hráč na buly:
1. Tomáš Jáchym, 57,39 %

Nejvytíženější hráč:
1. Patrik Urbanec, 19:43 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Daniel Dolejš, 94,56 %
2. Frederik Foltán, 90,61 %

Průměr gólmanů:
1. Daniel Dolejš, 1,74 G/Z

Čistá konta:
1. Daniel Dolejš, 2 ČK

Odchytané minuty:
1. Frederik Foltán, 2 153 min.
2. Hynek Kůdela, 799 min.

Sezona obrazem

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Karel Dvořáček, sportyusti.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz