Sezona Pardubic: Dynamo nastoupilo na cestu obrození

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

Po letech strádání má před sebou pardubické Dynamo vidinu světlých zítřků. Tradiční klub převzal pod svá křídla miliardář Petr Dědek a už letošní sezona ukázala, že s pardubickým hokejem se bude muset pod jeho vedením znovu počítat.

Staré známé úsloví říká: bez peněz do hospody nelez, a třebaže ani v hokeji nejsou peníze všechno, když je nemáte, jste prostě v průšvihu. Pořádném.

Dostanete se totiž do spirály, kdy musíte svůj tým prakticky neustále přebudovávat, protože jakmile některý z vašich hráčů vystřelí nahoru, zlanaří ho movitější konkurence.

Přesně to byl ještě donedávna případ Pardubic. A tady je třeba zbystřit – byl je to správné slovo, které vyjadřuje vše, co je potřeba. Před právě uplynulou sezonou totiž Dynamo převzal miliardář Petr Dědek, jenž rázem udělal z chudého klubu na hranici propasti sebevědomě vyhlížející značku.

Jinými slovy – pardubický perník po letech, kdy byste si o něj tak maximálně vylomili zuby, zase začal chutnat. Jasně, ani Dědek není čaroděj, který přijde, bouchne pěstí do stolu a vše se rázem otočí o 180 stupňů. On sám dobře ví, že dosáhnout s Dynamem kýžených výsledků bude chvíli trvat.

Však pardubická hokejová značka připomínala během uplynulých let nikým nechtěnou a pořádně zaprášenou položku v zapadlém antikvariátu, které byste si všimli snad jen kdyby vám spadla na hlavu.

A ani pak byste si ji nechtěli odnést domů, zvlášť když se k ní vázala skupina velmi dotěrných kostlivců…

Těch se ale Petr Dědek dokázal postupně zbavit, což je pro budoucí rozvoj pardubického hokeje klíčové. Když se stal majitelem klubu, jako jeden z prioritních úkolů si stanovil navrátit Dynamu punc finančně důvěryhodného klubu. Už žádné zpožděné výplaty, žádné splátkové kalendáře, naopak jistota a stabilita.

Povedlo se. Také proto Pardubice zlanařily Tomáše Zohornu, Marka Ďalogu nebo později Konstatnina Barulina a Andreje Kosticyna  To nejsou borci, které byste nalákali na párek v rohlíku…

Pokud ale chcete uspět, tak zkrátka musíte takové hráče ve svém kádru mít.

Bez nich se k nejvyšším metám nedostanete. Řeči, že sport na profesionální úrovni lze dělat i bez naplněného měšce, jsou ve své podstatě alibismus. Možná, že se mezi elitou dokážete udržet, ale absolutního vrcholu bez peněz nikdy nedosáhnete.

Přesto by bylo chybou myslet si, že se Pardubice vydaly cestou nekontrolovaného utrácení. Právě naopak. V kádru Dynama se letos obehrála celá řada mladíků, kteří můžou tamní organizaci za pár let táhnout. Zde se sluší zmínit velmi dobře fungující spolupráci s prvoligovým Vrchlabím.

Cíl dostat se do play off nakonec Východočeši splnili. Parta Richarda Krále si v předkole dokázala poradit s Karlovými Vary, v následném čtvrtfinále jí ale vystavila stopku Mladá Boleslav. Celkem jednoznačně 0:4 na zápasy.

Na rozdíl od Bruslařů je ale Dynamo teprve na počátku svého obrození. Jeho čas přijde.

Konečné umístění v extralize: 6. místo

Co se povedlo?

Po letech v play off. Konec ve čtvrtfinále sice není bůhvíjaké terno, ale když si člověk uvědomí, v jakém bahně se Pardubice ještě nedávno nacházely, tak je to vlastně pořádný důvod k oslavě. Vždyť klub byl několikrát na hraně sestupu do první ligy a jeho strážný anděl si možná ještě teď dopřává regenerační pobyt v lázních. Tak moc kritická byla situace Dynama. Teď se zdá, že se vše obrací k lepšímu.

Návrat odchovanců. Jakub Nakládal a Tomáš Zohorna patří k nejvýraznějším osobnostem pardubického hokeje poslední dekády. Už proto budil jejich návrat do klubu, kde s velkým hokejem začínali, patřičný ohlas. Svou roli splnili a stali se výraznými osobnostmi nejen Dynama, ale také celé extraligy.

Spolupráce s Vrchlabím. Z nově uzavřené spolupráce mezi Pardubicemi a Vrchlabím profitovaly obě strany. Dynamo mělo kde obehrávat své mladé a pro změnu Vrchlabí mohlo počítat s přísunem zajímavých hráčů, kteří by se jinak v Podkrkonoší neobjevili. Mimochodem, spolupráce s Pardubicemi Vrchlabí zajistila Chance ligu, bez ní by Stadion do druhé nejvyšší soutěže nenastoupil.

Žolík Camara. Do Pardubic přicházel Anthony Camara s pověstí ne úplně bezproblémového chlapce. V Dynamu ale seká latinu, a navíc září na ledě. Nejlépe o tom svědčí jeho statistiky – Camara si připsal během 44 zápasů v pardubickém dresu 35 kanadských bodů. Díky této bilanci se stal nejproduktivnějším hráčem Východočechů v základní části.

Co se nepovedlo?

Mandátův úlet. Představte si, že se blížíte do hokejově nejlepších let, dostanete dlouhodobý kontrakt, což značí, že s vámi v klubu pro budoucnost počítají, ale vy chladnokrevně otevřete okno a všechno tohle z něj vyhodíte. Takhle nějak se zachoval hříšník Jan Mandát. A co hůř, drogový úlet může Mandáta stát slibně rozjetou kariéru. Na druhou stranu… Nikdo nemá právo soudit a kdo nikdy nechyboval, nechť hodí kamenem. Nehodil by jím nikdo z nás. Už proto by měl Mandát dostat druhou šanci.

Claireaux nezářil. Do Pardubic přicházel s vizitkou francouzského uragánu, který o rok dříve zářil ve Zlíně. Jenže v dresu Dynama se z uragánu stal spíše slabý vánek nedělního odpoledne. Valentin Claireaux zkrátka nezářil, postupně ztratil stabilní místo v sestavě, a nakonec zamířil do Mladé Boleslavi.

Mizerné čtvrtfinále. Dynamo si před startem čtvrtfinálové série proti Mladé Boleslavi věřilo. Posíleno o skalp Karlových Varů si tak logicky dělalo zálusk na semifinále. Jenže tenhle sen měl jepičí život… A probuzení? To připomínalo pěkně silnou kocovinu po nočním flámu. Celkový stav série 0:4 v neprospěch Pardubic ukázal, že před Dynamem je ještě dlouhá cesta. Ale jak už bylo řečeno, jeho chvíle teprve přijdou.

Slabý Zacharčuk. Na jaře 2020 ležely Pardubice Stěpanu Zacharčukovi u nohou. Ruský bohatýr byl tehdy jednou z klíčových postav, díky které zůstala na východě Čech extraliga. O pár měsíců později to ale byla úplně jiná písnička. Zacharčuk se trápil už od prvního zápasu nové sezony – spekulovalo se o špatné fyzické kondici, a tak ho nakonec vedení klubu uklidilo na Kladno. Ruský obr pak pomohl Rytířům vybojovat extraligu.

Hráč sezony podle hokej.cz – Matěj Blümel

Mladí vpřed a staří na svá místa, říká se. Pravda je taková, že Matěj Blümel předvedl letos pořádnou mladickou ofenzivu. Stal se jedním z klíčových hráčů Dynama, vyzrál, a i díky tomu si vysloužil podpis nové dlouhodobé smlouvy. V Pardubicích na něm budou stavět tým budoucnosti. Letos si jednadvacetiletý útočník připsal v základní části 32 kanadských bodů (17+15). Další přidal v play off. Díky těmto výkonům se nakonec Blümel podíval i na mistrovství světa do Lotyšska.

Foto: hcdynamo.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Anthony Camara, 35 b
2. Matěj Blümel, 32
3.  Matej Paulovič, 32
4. Robert Kousal, 32
5. Juraj Mikuš, 27
6. Patrik Poulíček, 25
7. Jakub Nakládal, 23
8. Marek Ďaloga, 15
9. Jan Mandát, 14
10. Denis Kusý, 12

Kanadské bodování obránců:
1. Juraj Mikuš, 27 b
2. Jakub Nakládal, 23
3. Marek Ďaloga 15
4. Jan Kolář 8
5. Ondřej Vála, 6

Juniorské bodování:
1. Ondřej Rohlík, 6 b

Nejlepší střelci:
1. Antohony Camara, 21 g
2. Matěj Blümel, 17
3. Patrik Poulíček, 17
4. Matej Paulovič 10
5. Jan Mandát 9

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Juraj Mikuš, 8 g
2. Marek Ďaloga 7

Přesilovkové góly
1. Anthony Camara, 9 g
2. Patrik Poulíček 5

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Jakub Nakládal, 2 g
2. Marek Ďaloga, 1

Nahrávači:
1. Robert Kousal, 24 a
2. Matej Paulovič, 22

Statistika +/-:
1. Matej Paulovič, + 11
2. Jakub Nakládal, + 10
3. Anthony Camara + 9
4. Matěj Blümel, + 7
5. Juraj Mikuš + 6

Nejhorší +/-:
1. Ondřej Rohlík, - 13
2. Michal Pochobradský, - 9
3. Martin Bučko, - 8

Trestné minuty:
1. Jakub Nakládal, 52 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1. Jakub Nakládal, 100 AB

Nejlepší hráč na buly:
1. Patrik Poulíček, 57,49 %

Nejvytíženější hráč:
1. Jakub Nakládal, 21:51 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Daniel Vladař, 95,58 %
2. Pavel Kantor, 90,64 %
3. Milan Klouček, 90,54 %
4. Konstantin Barulin, 90,00 %

Průměr gólmanů:
1. Daniel Vladař, 1,29 G/Z

Čistá konta:
1. Daniel Vladař, 1 ČK
2. Konstantin Barulin, 1 ČK
3. Pavel Kantor, 1 ČK

Odchytané minuty:
1. Pavel Kantor, 1200 min.
2. Milan Klouček, 1118
3. Konstantin Barulin, 463
4. Daniel Vladař, 373

Sezona Pardubic obrazem

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz