Sezona Jablonce: Vlci odstartovali novou éru, chtějí sázet na mládež

Foto: Facebook HC VLCI Jablonec nad Nisou

Ve složité situaci se před začátkem ročníku nacházeli hokejisté Jablonce. Masivní exodus opor a příchod nového vedení, to byly zřejmě nejdůležitější změny, které se na severu udály. Jak se Jablonec s těžkou sezonou popral?

V uplynulých letech platili za osvědčenou druholigovou značku, hned několikrát se zvládli probojovat do baráže o první ligu. Nejblíže byli Vlci před dvěma, potažmo třemi lety, ani jednou ale mezi nabitou konkurencí nedokázali udělat poslední krok.

Mužstvo spoléhalo na hvězdné tahouny v čele s Kamilem Bříškou nebo Lukášem Tondrem a řadilo se k absolutní druholigové elitě. Jenže jak se říká, vše jednou končí… Petra Cinibulka vystřídal na pozici prezidenta Pavel Klámrt, bývalý hokejista a trenér mládeže.

Nový šéf jabloneckého hokeje v květnovém rozhovoru pro Deník sdělil, že razantní změny neplánuje, klíčové hráče se mu však udržet nepodařilo. Trio Bříška, Tondr a Plíhal zlákala ambiciózní Kobra, která vyhlásila útok na postup.

Kromě toho ale odešli i Tomáš Mrkvička, Tomáš Brokeš nebo Lukáš Abraham. Nově poskládaný jablonecký tým se zpočátku velmi trápil. Vlci z úvodních třinácti duelů zvítězili jen dvakrát a přední příčky tabulky vyměnili za dno severské skupiny.

Na lepší časy se blýskalo v listopadu. Z Kobry se totiž kvůli pracovním důvodům vrátil zkušený útočník Plíhal a jeho příchod dal mužstvu na nějakou dobu tolik potřebný impuls. Od 20. listopadu do 8. ledna pak jablonečtí padli jen dvakrát a za osm výher získali 23 bodů.

V té době začali Severočeši pošilhávat po vyřazovací části. V lednu ale přišla další špatná série, při které mužstvo prohrálo dokonce jedenáct klání v řadě a dveře do play off se pro něj zavřely. Jablonec na šestý Trutnov ztratil jen čtyři body.

Na začátku listopadu se vedení klubu na webových stránkách vyjádřilo k aktuální situaci. Vlci se do budoucna chtějí zaměřit především na výchovu mládeže a řady A-týmu postupně doplňovat vlastními odchovanci. Šéftrenérem mládeže se stal teprve dvacetiletý Jan Šuráň.

Jablonec má vizi a uvidíme, jakým směrem se tamní hokej bude v následujících letech ubírat. Klámrt si Šuráňovu práci pochvaloval, její výsledky ale zřejmě budou viditelné až v řádu několika let. Stačí se však podívat na letošního nejproduktivnějšího hráče Tomáše Nezbedu, kterému je 21 let.

Bude na jeho místě za pár let někdo z řad jabloneckých odchovanců?

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Co se povedlo

20. listopadu – 8. ledna. Nejpovedenější pasáž sezony v podání Vlků. Tehdy se zdálo, že mužstvo našlo tvář a v rámci severní skupiny ještě zabojuje o play off. Jablonec v této fázi prohrál jen s Vrchlabím a Řisuty, mimo jiné si vyšlápl na Most nebo Dvůr Králové.

Plíhalův comeback. Veterán se zkušenostmi z NHL nebo Finska byl po svém návratu největší oporou Severočechů. Plíhal ve staronovém dresu odehrál šestnáct utkání, v nichž vstřelil osm gólů a přidal osmnáct asistencí. Na konci ledna odešel do německého Landshutu.

Sázka na mládež. Myslet na budoucnost je vždy důležité. Angažování Jana Šuráně je zajímavým a progresivním krokem, Jablonec chce v příštích letech stavět právě na vlastních odchovancích. Klub tak investoval i do tréninkových pomůcek a nových nástrojů.

Co se nepovedlo

Hrozivé série. Start soutěže vyšel jabloneckým katastrofálně. Nebýt této a lednové série, na severu by se s největší pravděpodobností hrála vyřazovací část. Nutno podotknout, že mnoho utkání mužstvo ztratilo až v prodloužení nebo po nájezdech. 

Úprk hvězd. Vedení klubu se to zřejmě nedá příliš vyčítat, významnou roli sehrálo odstoupení Petra Cinibulka. Kamil Bříška, Lukáš Tondr nebo Tomáš Mrkvička ale týmu hodně chyběli. Vrátí se někdo z nich do Jablonce?

Frkův blikanec. V listopadovém duelu s Řisuty neudržel nervy na uzdě útočník Marek Frk. Šestadvacetiletý hokejista slovně napadl hlavního arbitra Milana Vyštejna, kterému dokonce vyhrožoval fyzickou likvidací. Za svoje řádění si vysloužil půlroční stopku, v únoru se ale na druholigové stadiony vrátil.

Hráč sezony podle hokej.cz – Michal Pavlů

Kapitán a dlouholetý stavební kámen defenzivy Vlků. Pavlů v letošním ročníku překonal svá bodová maxima: ve 39 zápasech nasázel šestnáct branek a sedmnáctkrát asistoval. Na jeho výkonech hodně záleželo, v únorovém klání proti Bílině vstřelil hattrick a přidal dvě asistence. Zkrátka lídr, jak má být.

Foto: Miroslav Zdražil, hcdecin.cz

Statistiky

Průměrná návštěvnost: 264 diváků

Nejproduktivnější útočník: Tomáš Nezbeda (19 gólů a 27 asistencí)

Nejproduktivnější obránce: Michal Pavlů (16 gólů a 17 asistencí)

Nejlepší střelec: Daniel Miškovský (19 branek) 

Nejvíce asistencí: Tomáš Nezbeda (27 asistencí) 

Nejvíce trestných minut: David Homolka (77 minut)

Nejmladší hráč: Daniel Pilek (19 let) 

Průměr obdržených gólů na zápas: Jakub Jelínek (3,84), David Mašek (4,98)

Celkové skóre: 145 vstřelených a 183 obdržených branek

Procentuální využití přesilovek: 16,67 %

Procentuálně počet ubráněných oslabení: 84,82 %

Celkový počet trestných minut: 735 minut

Konečné umístění: 7. místo (46 bodů)

Sezona obrazem

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Foto: Facebook HC Vlci Jablonec nad Nisou

Foto: hcvlci.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz