Senzační obrat se Švédy? Hokejista si musí věřit, ne se bát, upozorňuje Vůjtek

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. května 2016, 23:16

Václav Jáchim

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Vycenili tesáky a ukázali, že když chtějí, dokáží být neskuteční. Čeští hokejisté nejprve nabídli tvář spících růží, nehráli svůj systém a dovolili Švédům skočit do vedení. Po přestávce ale zabrali a sérií čtyř branek i dechberoucím výkonem přejeli soka jako parní válec angličáka. "Museli jsme trošku zvýšit hlas, ale také jsme chtěli, aby si hráči víc věřili," připomíná Vladimír Vůjtek.

Bard z Klimkovic a jeho štáb, to jsou kouzelníci. Český výběr zařadil vyšší rychlostní stupeň a kosmickou rychlostí začal ničit Švédy způsobem, jaký na šampionátech dlouho nebyl vidění. "Prohrávali jsme o dva góly, ale klidně to mohlo být o pět. Věřili jsme, že můžeme výsledek otočit. Soupeři trošku docházely síly. Nakonec se to povedlo a my jsme samozřejmě moc rádi," povídá kouč. Odměna pro mužstvo? Volné úterý! Pak už začne příprava na další bitvy, konkrétně na čtvrteční odpolední souboj s Nory.

Vstup do utkání se vůbec nepovedl, asi jste musel hráčům důrazněji připomenout, kudy vede cesta za úspěchem,že?
"Začali jsme špatně. Skutečně špatně. Takhle jsme nehráli celou přípravu, jako v té první třetině. Dělali jsme hrubé, školácké chyby. Takže během první přestávky jsme trošku zvedli hlas. Bylo třeba kluky nabudit, aby začali znovu předvádět, co jsme chtěli - to znamená rychlé rozehrávky, přístup hráčů, rychle kolmo dopředu. Ve druhé třetině se nám to povedlo. Kvalitní pohyb, bylo vidět, že Švédům dochází síla. Povedlo se nám výsledek otočit."

Říkáte, zvedli jsme hlas. Kdo další kromě vás?
"Tak trošku se hlas zvedl, ale to proto, abychom hráče zvedli. Také jim připomínáme, aby si za každé situace věřili. Hokejista bez sebedůvěry není hokejista. Kluci hrají proto, aby předvedli nejlepší výkon, ne aby se báli něco vytvořit."

Ale ztrácet se Švédy o dva góly, to je na zvrat hodně těžké. Věřil jste, že to hráči dokážou?
"V první řadě jsme byli rádi, že jsme prohrávali jen 0:2. Klidně jsme mohli dostat pět gólů. Takže to byl první moment, kdy jsme  říkali, že jsme ve hře. 2:0 ještě není takový výsledek, dá se jeden gól a všechno se otočí. Všechno se mění. Proto jsme věřili. Neříkám, že bychom byli přesvědčení, ale věřili jsme, že je možné ještě s tím zápasem něco udělat."

Jste hodně rád, jak je tým tvárný? Že bleskově reaguje na situaci?
"No jistě, ale je otázka, jestli už nemuselo být pozdě. Určitě mohlo. Trošku mi to připomnělo náš zápas s Lotyšskem, my teď byli v opačné situaci. Proti Lotyšům jsme mohli přidat třetí a čtvrtý gól, pak bychom vyhráli. Nedali jsme, soupeř se pak vždycky zvedá. To se nám povedlo proti Švédsku. Myslím, že druhá třetina byla z naší strany vynikající. Princip je v tom, že se hráči dostanou do šablony, kterou mají hrát. V první třetině jsme se začali vracet do naší zóny a to my neumíme. Musíme být přímočaří dopředu, v tom jsme silní."

Co říci k závěru. Vedli jsme 4:2, ale soupeř hrál pět minut bez brankáře, což je dost dlouhý úsek.
"Ano, Švédové neměli jinou šanci. Myslím, že jsme za těch pět minut měli dát gól. Přece jen - vyspělé mužstvo by si s tím mělo poradit. Možnosti tam byly, třeba jedna tyčka. Ale už jsme to hlídali a dovedli do konce."

Líbilo se vám, jak to na gól zkoušel Pavel Francouz?
"Přál jsem mu, aby trefil."

Nasazení Francouze vám vyšlo. Gólmana jste zase trefili.
"My se všichni čtyři shodli na jednom jméně, a to byl Francouz. Vyšlo to z dvojzápasu se Švédy ve Znojmě. Tam chytal velice dobře, tak jsme na něj vsadili. Brankáře jsme nasazovali i s ohledem na soupeře, zatím se nám to dařilo. Uvidíme, co dál. Neplánujeme, rozhodujeme se den před zápasem. Je to trošku taková intuice. Oba gólmani jsou na vysoké úrovni a v podstatě stejných kvalit. Uvidíme zase až ve středu, koho určíme na Nory."

Vůjtek zavelel a Češi spustili koncert. Náš nejlepší výkon, hlásí Jeřábek »

Hráči mluví o tom, že jsou obrovsky soudržní, že jdou jedním směrem. Cítíte to z nich?

"No samozřejmě. Proti Švédům to bylo vidět. Po nepovedené první třetině se dali dohromady a sehráli velice dobrou partii."

Českému výběru se povedlo bleskově porazit dva silné soupeře, to na šampionátu poměrně dlouho nebylo. Povzbudivá zpráva před dalšími boji, co říkáte?
"Ano, ale je tady to, co jsem říkal už dřív. Nám se hraje proti silným soupeřům dobře. Musíme se připravit na další zápas a pokusit se zahrát nějak suverénně. Máme osm bodů, ještě pořád jich je ovšem málo. Vítězstvím nad Švédskem jsme se zachránili, to je první krok. Dalším bude postup do čtvrtfinále a pak boj o umístění. Takže pořád je o co hrát."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz