Senzace! Švýcaři v Dánsku slaví finále, po Finech šokovali také Kanaďany

Foto: Luboš Vácha

19. května 2018, 21:34

Adam Bagar

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Tohle se rozhodně nečekalo! Hokejisté Švýcarska pokračují na letošním MS v Dánsku v neskutečné jízdě, po Finsku v play off vystavili stopku také Kanadě a po vítězství 3:2 slaví senzační postup do finále, v němž si to v neděli od 20:15 rozdají o zlato s neporaženým Švédskem! Ještě předtím uvidí Kodaň od 15:45 zámořskou bitvu o bronz.

Oba soupeři slavili ve čtvrtfinále hubená vítězství. Kanaďané v bitvě gigantů přetlačili Rusy 5:4 v prodloužení trefou Ryana O'Reillyho. Švýcaři si odskočili do Herningu a senzačně vystavili stopku Finům, když brali výhru 3:2. Navázali tak na povedená vystoupení ze základní skupiny, v níž trápili Čechy, Rusy i suverénní Švédy. A věřili si také na Kanadu.

Od začátku zápasu působili velmi sebevědomě, hráli v pohodě, s velkým elánem a v úvodním dějství byli nebezpečnějším týmem. Hlavně Meier byl dvakrát blízko gólu. Nejdřív zůstal před kanadskou brankou sám a přestřelil, zanedlouho nezametl kotouč do úplně odkryté svatyně. A gólem neskončila ani pohledná akce Schaeppiho s Scherweyem.

Agilní útočník Bernu se přece jen dočkal, když v čase 18:41 nabral rychlost a přesnou střelou přes obránce ke vzdálenější tyči potěšil velkou část fanoušků v Royal Areně – 0:1. Kanada sice byla v první třetině střelecky aktivnější, ale moc šancí si přes pozornou švýcarskou defenzivu v čele s jistým brankářem Leonardem Genonim nevypracovala.

Zámořský tým v prostředním dějství přidal. Pageau v dobré pozici nezvedl puk nad brankářův beton, z mezikruží neuspěl po pěkné kombinaci ani Schenn. Až v čase 27:20 bylo vyrovnáno po velmi podobné situaci jako v případě první švýcarské trefy. Dubois vysunul Boa Horvata a ten střelou na vzdálenější tyč smazal nulu na Genoniho kontě – 1:1.

Kanadská radost vydržela jen 140 sekund. Švýcaři sehráli parádně přesilovku, Fiala ve finální fázi našel před odkrytou brankou Gregoryho Hofmanna a ten už neměl problém zasunout kotouč – 1:2. V divoké pasáži mohl po chybě Fory bleskově vyrovnat Beauvillier, jenže gólman Bernu se při tutovce blýskl výborným přesunutím ke druhé tyčce.

Kanaďané se tlačili za vyrovnáním, byli aktivnější, pálili na bránu jako diví, ale ztroskotávali na disciplinovaném a bojovném soupeři, který jim nedal ani kousek prostoru. V další přesilovce navíc přidal třetí úder. Andrighetto vypálil z levého kruhu a Gaëtan Haas jemnou tečí zaskočil Kuempera, čímž v závěru zápasu uklidnil švýcarský tým – 1:3.

Gregory Hofmann po vítězném semifinále

Hráči v červených dresech se soustředili už pouze na ubránění náskoku. Kanaďané se ne a ne prosadit, podařilo se jim to až při hře bez gólmana. Na modré napřáhl Colton Parayko a drama bylo na světě – 2:3. Javorové listy měly stále 127 sekund na vyrovnání, Peters znovu odvolal Kuempera z branky, ale na kýženou třetí trefu už nedosáhly.

Hráči v červených dresech hubené vítězství 3:2 uhájili, a minimálně tak zopakují své historicky nejlepší umístění z let 1935 a 2013. Ve finále si v neděli po pěti letech zopakují od 20:15 bitvu se Švédskem. Kanaďané po třech finálových bojích v řadě letos budou hrát jen o bronz, v zámořském souboji smutných se odpoledne od 15:45 utkají s USA.

Výsledek druhého semifinále MS v Kodani:

KANADA – ŠVÝCARSKO 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 28. Horvat (Dubois, Pageau), 58. Parayko (McDavid, Schenn) – 19. Scherwey (Untersander, Kukan), 30. Hofmann (Fiala, Andrighetto), 45. Haas (Andrighetto, Diaz).
Rozhodčí: Kaukokari (Finsko), Kubuš (Slovensko) – Lhotský (Česko), Oliver (USA).
Vyloučení: 3:0.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 45:17 (9:5, 18:11, 18:1).
Diváci: 12 166.
Kanada: Kuemper – Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, Murray, Nurse, Pulock – Jost, Turris, O'Reilly – Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn – Horvat, Dubois, Pageau – Beauvillier, Barzal, Bailey – Eberle. Trenér: Peters.
Švýcarsko: Genoni – Josi, Diaz, Kukan, Untersander, Müller, Fora, Frick – Fiala, Corvi, Niederreiter – Meier, Vermin, Andrighetto – Hofmann, Haas, Moser – Scherwey, Schäppi, Rod – Baltisberger. Trenéři: Fischer.

Závěrečný program MS v Dánsku

Neděle 20. května:
15:45 USA – Kanada (o 3. místo)
20:15 Švédsko – Švýcarsko (finále)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz