Rvačka s Hollwegem? Nebál bych se, říká tvrďák Hanáků Staněk

Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

13. března 2016, 14:05

David Jahoda

Překvapení z Olomouce se chystá na Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy. Do cesty se Hanákům v prvním kole vyřazovací části postaví Plzeň, která má ve svém celku spoustu skvělých ofenzivních hráčů, ovšem také jedno kladivo, které se nebojí udeřit – Ryan Hollweg. Dá se očekávat, že ani Kohouty nebude šetřit, zvlášť když už půjde o tuhé boje v play off. Před nájezdy Američana by mohl své spoluhráče chránit naopak jiný tvrďák, a to obránce Robin Staněk.

Pokud jste se během sezony podívali v olomouckém týmu na statistiky hitů či trestných minut, pokaždé jste na samotném vrcholku našli sedmadvacetiletého zadáka Robina Staňka. Právě on tvrdí v hanáckém celku muziku. „Hraju tak od začátku, v podstatě od žáků. Přijde mi to jako přirozená věc,“ říká autor 74 hitů během základní části.

Ovšem na Američana Hollwega zdaleka nemá ani Staněk. Plzeňský „bourák“ odehrál v základní části pouze 24 zápasů, stihl si však připsat 55 hitů. „Myslím si, že každý, kdo půjde na led, se musí podívat, kdo ze soupeřů tam momentálně je. A pokud je tam zrovna Hollweg, tak může čekat náraz odkudkoliv. Musíme na to být připravení. Protože kdyby nás třeba on načapal nepřipravené, myslím, že by to mohlo dopadnout špatně,“ je si vědom tvrdosti Hollwega Robin Staněk.

Pokud by mělo Hollwegovo chování nějakým způsobem zajít za hranici únosnosti, mohl by být právě Staněk tím, kdo by se bývalému útočníkovi NY Rangers nebo Toronta postavil. „Strach bych neměl,“ říká jasně hokejista, který se letos dostal do pěstní potyčky třeba se zlínským kapitánem Veselým. „Maximálně mě vypne, ale když nebudu mít otřes mozku, tak se jede dál,“ usmívá se Staněk. „To k mojí úloze v týmu asi patří,“ dodává.

>> Hanáci mají nad plán splněno. Sezona ale ještě neskončila! burcuje Venera

Jak již bylo zmíněno v úvodu. Olomouc je zřejmě největším překvapením letošního ročníku Tipsport extraligy. Experti ji stavěli do role outsidera, Hanáci si z toho ale nedělali velkou hlavu. Soupeřům zatápěli natolik, že se jim nakonec povedlo proklouznout přímo do čtvrtfinále. A jaká je nálada před pondělním startem vyřazovacích bojů?

„Určitě nejsme v žádném stresu, myslím, že jsme v pohodě. Chceme ale bojovat, toužíme po postupu. Nic se na tom nemění. Bojovali jsme celou sezonu, budeme bojovat dál,“ zmiňuje se Staněk, který jako jediný z obránců Mory odehrál všech 52 duelů.

Robin Staněk působí na Hané již sedmou sezonu. A není sám, kdo s olomouckým celkem prošel už pěkný kus cesty. Podobně jako on jsou na tom třeba Jiří Ondrušek, Jiří Řípa nebo Matěj Pekr. Momentální období si proto všichni náležitě užívají.

„Bojovali jsme celou sezonu, budeme bojovat dál.“

„Samozřejmě je to krásné, každý si chtěl zahrát extraligu. Teď budeme hrát play off extraligy, takže po postupu do nejvyšší soutěže je to určitě největší úspěch. Nyní si to jdeme užít, žádná nervozita z vyřazovací části tu není,“ prozrazuje Staněk.

„Říká se, že je to tu takový rodinný klub. A opravdu! Jak už jsme tu někteří dlouho, je to taková rodina. Ovšem kluci, kteří přišli, ať už je to Feri Skladaný, nebo Hužva (Peter Húževka – pozn. red.), jsou taky super. Na nic si nehrají a makají pro tým,“ popisuje situaci v kabině.

Zlínský odchovanec navíc připomněl, že v minulých třech letech museli Kohouti pokaždé absolvovat baráž o extraligu. Psychicky nejtěžší byla ta loňská, kdy v ní Hanáci bránili extraligovou příslušnost. „Dá se říct, že oproti baráži, je tohle na hlavu takový relax. Myslím, že se tu sešla parta skromných kluků. Nemáme tu žádné hvězdy, na nic si nehrajeme. Proto jsme to dotáhli až do šestky.“

>> Mora poskočila a půjde na Plzeň. Pro nás nejlepší soupeř, těší Hermana

Několik slov ztratil Staněk také o čtvrtfinálovém soupeři, který po základní části skončil jen o místo před Venerovou partou. „Do ofenzívy jsou opravdu šikovní. Ale jako každý tým, který je ofenzivní, mají možná v obranném pásmu trochu problémy. Budeme si muset dát pozor na jejich přesilovky. Protože jak už jsme viděli v předkole, vylučuje se někdy i za maličkosti. A naopak jasné fauly někdy nejsou trestány. Budeme muset být opravdu koncentrovaní,“ konstatuje Staněk.

Čtvrtfinálová série mezi Olomoucí a Plzní startuje na západočeském ledě v pondělí, druhým zápasem pak bude pokračovat hned o den později. Na Hanou se série přesune v pátek, hrát se tam bude rovněž v sobotu. Budou Kohouti dále udivovat, nebo jim indiáni vystaví stopku? Odpověď zjistíme během několika dní. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz