Rutta o síle Tampy, oslavách i olympiádě: Pořád je tam moc otazníků

Foto: nhl.com

Hokejová pohádka Jana Rutty se dočkala dalšího pokračování: během devíti měsíců vyhrál podruhé Stanley Cup. O uplynulé sezoně se po příletu do Česka rozpovídal na pondělní tiskové konferenci.

Dají se oba vítězné roky nějak porovnat?
Kvůli tomu, jaká je situace ve světě, jsme si to vlastně mohli užít na dva různé způsoby. Loni jsme to vyhráli, aniž by u toho s námi byli fanoušci. Neměli jsme u sebe ani rodiny. Takže tehdy jsme si to užili v podstatě jen my kluci v šatně. Což bylo svým způsobem také skvělé.

Letos to bylo jinak…
Letos jsme už měli všechny fanoušky. A až na Evropany tam všichni měli i své rodiny. Takže přijít po finále do kabiny a vidět se s blízkými, to muselo být pro kluky z Ameriky a Kanady super.

Takže jste si to letos užil víc?
Já si užil oba dva Stanley Cupy hodně. (usmívá se) Přece jen jsme si ale letos s těmi fanoušky ty oslavy užili o trochu víc. Loni jsme to o tohle měli ochuzené a každého to tehdy trochu mrzelo.

Na oslavy jste si vzal tričko dlouhodobě zraněného Mariána Gáboríka. Koho to napadlo?
Mě. Protože se celé play off vedly řeči, že je Tampa tolik milionů přes rozpočet, nikdo už ale nemluvil o tom, že spousta těch milionů byla u hráčů, kteří už hokej dlouho nehrají. Nikita Kučerov a jeho agent dokonce nechali udělat trička, na kterých byl vyloženě nápis 18 milionů přes rozpočet. My jsme si je chtěli vzít na týmový průvod, na lodě, náš generální manažer nám to ale zakázal. Takže já si řekl, že tohle je ta druhá nejlepší věc – a vzal jsem si tričko Gáboríka.

Při oslavách jste ovšem poničili Stanley Cup.
Já o tom nevěděl, ani jsem to neviděl. Ale co říkali kluci, tak se snažili pohár podat fanouškům do nějaké druhé, třetí řady. A bohužel to upadlo…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jan Rutta (@ruticz)

Loni jste byl na začátku play off zraněný, letos už jste odehrál vše. 
Jo, loni to byla smůla. Ale tak... Nestěžoval jsem si, když se vyhrálo. (usmívá se) Každopádně letos jsem byl strašně rád, že jsem mohl být s týmem na ledě po celé play off. Člověk se pak přece jen cítí trošku lépe, když to zvedá.

Jaké to je hrát v jedné obraně s Victorem Hedmanem?
Skvělé. On sice letos trofej pro nejlepšího obránce nevyhrál, ale v mých očích jím je. Snažím se mu to nekazit a snažím se mu tak nějak vyrovnávat. Pro mě je to skvělé: protože mě to zlepšuje jako hráče.

Jak jste se změnil za ty dva roky?
Jsem víc unavenej. (směje se) Nevím, jako člověk jsem asi pořád stejný. A jako hráč doufám, že jsem lepší. Ale je těžké hodnotit sebe sama.

Smlouvu s Tampou máte ještě na rok. Asi byste rád zůstal i dál, co?
Tak kdo by v Tampě nechtěl zůstat, že jo… Uvidíme, jak to dopadne. To je asi otázka támhle na Michala. (Ukazuje na nedaleko stojícího Michala Sivka, svého hráčského zástupce z agentury Eurohockey Services) Sezona byla strašně dlouhá, náročná, takže já jsem rád, že teď můžu trochu vypnout.

„Tak kdo by v Tampě nechtěl zůstat, že jo…"

Bude letos možnost přivézt Stanley Cup do Česka?
Plán je takový, že by to mělo vyjít. Ale v dnešní době něco plánovat, to snad ani nejde. Takže doufám. Byla by škoda vyhrát pohár dvakrát a ani jednou ho nepřivézt do Česka.

Přivezl byste ho do Písku?
Jojo, určitě. Vyrůstal jsem tam. Navíc mám z Písku i takovou hezkou fotku, když tam přivezl Stanley Cup Stanislav Neckář. Taky ho tehdy vyhrál s Tampou. Jako malý kluk s ním mám tedy fotku. Takže do Písku bych ho přivezl určitě. A pak bych si ho možná užil ještě v Praze.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jan Rutta (@ruticz)

Je reálné vyhrát i příští rok?
Těžko říct. Těch neznámých v lize bude hodně: přichází Seattle, bude se měnit hodně hráčů... Takže je otázka, jak náš tým vlastně bude vypadat. Ale to jádro Tampy je obrovsky silné, takže si myslím, že šance určitě bude.

Měli jste letos v play off vůbec nějakou krizi?
Asi ani ne. Nedávno, před tím rokem, už jsme to jednou zažili. Takže žádná panika nebyla. Jen já osobně jsem tedy nevěděl, jak budeme vypadat, až půjdeme do play off: protože náš kapitán nebo náš nejlepší hráč předtím nehráli. Takže bylo těžké odhadnout, jak ten tým vůbec bude vypadat.

Čím to je, že se utvořilo tak silné mužstvo? 
Asi se sluší smeknout před Stevem Yzermanem a Julienem BriseBoisem, kteří ty hráče našli a tým složili. Před rokem, když k nám přivedli Barclayho Goodrowa a Blaka Colemana a zaplatili za to iks vysokých draftů, tak si skoro všichni klepali na čelo. Nakonec se ale ukázalo, že to byly právě ty články do týmu, které jsme potřebovali, abychom dosáhli na úspěch.

A co trenér Jon Cooper?
Je hodně lidský. Hokej, myslím, nikdy nehrál, začínal snad jako právník. Nemůžu na něj říct špatné slovo. Je strašně jednoduché hrát pro takového trenéra.

„Palda je úžasný. Skvělý hráč a skvělý kamarád. Přijít o něj, to by nebylo ideální."

Brzy proběhne rozšiřovací draft Seattlu, máte ho v hlavě? Jste nechráněný.
Mně skončila sezona, teď už s tím stejně nic neudělám. Takže já se budu koukat na internet, tam se to asi kdyžtak dozvím. Ale moc to neřeším, chci si užít úspěch a regenerovat.

Seattle by mohl postavit hodně zajímavé mužstvo.
Bude to zajímavé. Viděli jsme to u Vegas, kde se odložení hráči semkli a vytvořili výborný tým. Navíc Seattle je nádherné město, postavili tam novou arénu – takže pro ligu a hráče jedině skvělé.

Kdybyste byl generální manažer Seattlu, koho byste si vzal z Tampy – z těch, co nejsou chránění?
Hlavně bych v Tampě nechal Rutiče a Paldu. (směje se)

Ano, nechráněný je i Ondřej Palát.
Palda je úžasný. Skvělý hráč a skvělý kamarád. Přijít o něj, to by nebylo ideální. Ale takový je hokejový život v Americe…

Zasloužil by si Zlatou hokejku?
Tak určitě. (usmívá se) Nevím přesně, jak se to hodnotí, ale Palda byl jednou z hlavních postav týmu, který dvakrát vyhrál, takže to jsou jedině body pro něj.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jan Rutta (@ruticz)

Bavíte se spolu i o olympiádě?
Určitě se o tom bavíme, ale je tam hrozně otazníků: jestli hráči z NHL budou moct jet, jestli to kvůli covidu vůbec bude, jestli to nebude Amerika bojkotovat. Nevím. Bylo by skvělé si tam zahrát, ale je tam tolik otazníků, že kdybych to měl řešit, tak bych se z toho zbláznil.

Doufáte, že příští sezona už bude zase normální? Že se odehraje 82 zápasů, začne se na začátku října…
Upřímně, já bych si přál, aby začala trochu později. Abych měl trošku delší volno. (směje se) Většina letošní sezony se odehrála bez fanoušků, případně jich mohlo chodit jen málo. My jsme pak jako jeden z mála týmů měli možnost v play off vidět plné haly. Bylo to skvělé. To, že jsme doma měli vyprodáno, byla taková první vlaštovka. Doufám, že se to bude jenom zlepšovat.

„No, já sice bydlím na Floridě, ale na pláži jsem letos vůbec nebyl."

Co máte v plánu na léto?
Teď slavit a potom se připravit na další sezonu.

Sluníčka a moře už máte asi dost, ne?
No, já sice bydlím na Floridě, ale na pláži jsem letos vůbec nebyl. (usmívá se) Takže nějakou dovolenou bych tam možná ještě dal.

Kolik času na odpočinek budete mít?
Vím, že toho času před příští sezonou není hodně. Ale vyhráli jsme dva poháry za nějakých devět měsíců, těch zápasů bylo opravdu hodně, takže bude opravdu důležité si odpočinout.

Takže... Třeba do půlky srpna budete mít volno?
Vůbec nevím. Abych se přiznal, já teď ani nevím, co je za den. (usmívá se)

Devatenáctého července.
No, tak pár týdnů ještě ten odpočinek určitě bude.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz