Ruská síla se bála. Klukům nemám co vytknout, chyběly jen góly, ví Jandač

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

23. února 2018, 11:49

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Pro české hokejisty to byl mrzutý zápas. S favorizovaným Ruskem sehráli vynikající partii, v určitých pasážích utkání byli lepší, jenže o postup do finále je připravila mizerná koncovka. Češi nevytěžili ze 31 střeleckých pokusů ani jeden gól a se sbornou padli posedmé v řadě. Teď čeká národní tým bitva o bronz. „Řezali jsme je. Sehráli jsme více než důstojné utkání. Síla, která proti nám stála, se najednou bála. Rusové byli zalezlí. Bušili jsme do nich, ale musíme proměnit šance a dát góly,“ hlásí český kouč Josef Jandač.

„Mužstvo dřelo a bojovalo, ale hokej se hraje na góly a ty jsme nedali,“ mrzí Jandače. Olympijští sportovci z Ruska, jak zní oficiální název českého soupeře, zápas zlomili na svou stranu zásahy Guseva a Gavrikova, které od sebe dělilo pouze 27 sekund. „Byly to dva slepené góly, a pak naše dvě dobře sehrané přesilovky. Byl tam tlak, všechno, ale neproměníme šance. Tohle nás na turnaji trápí,“ přiznává.

Bezprostředně po první inkasované brance si česká střídačka vyžádala tzv. Coach's Challenge. Upozornit chtěla na nedovolené bránění gólmanovi Pavlovi Francouzovi. „Zkusili jsme to. Challenge se bere na nedovolené bránění brankáři, nám se zdálo, že došlo k postavení hráče v brankovišti. Nevyšlo to,“ popisuje český kouč.

Mnohé české fanoušky pak nadzvedl tvrdý zákrok Kovalčuka na Koláře, za který ruská hvězda inkasovala pouze menší trest. „Jsou pravidla, která musí rozhodčí respektovat. Podle našeho názoru to byl faul na vyloučení do konce utkání, Kovalčuk dostal bohužel jen dvojku,“ pokračuje.

Zatímco Gusev se po přihrávce Dacjuka přes šířku kluziště pohotovou střelou trefil, v přesilovce v podobné pozici dvakrát vystřelil vedle Martin Růžička. „Byla to úplně totožná situace, kdy měl Růža odkrytou bránu, ale netrefil ji. Rus to trefil. Tohle jsou zlomové momenty, které zápas překlápí na vaši stranu,“ vykládá Josef Jandač.

Foto: iihf.com

„V utkání jsme určitě nebyli horší. Troufnu si říct, že jsme byli možná i víc na puku. Měli jsme větší zone time, ale když Rusové dali dva góly, trošku to zatáhli a bránili. Bušili jsme do nich, ale gól jsme nedali,“ doplňuje.

Češi svého soka přestříleli, poměr střeleckých pokusů vykázal poměr 31:22 pro národní tým. „Kluci v zápase byli a žili. Rusy jsme řezali. Hráli jsme více než důstojné utkání. Síla, která proti nám stála, se najednou bála. Rusové byli zalezlí. Bušili jsme do nich, ale musíme proměnit šance a dát góly,“ nabádá zkušený trenér. 

„Zápas v Paříži jsme s Rusy odehráli jinak. Klukům tentokrát nemůžu nic vytknout. Měli jsme tlak, byli jsme dobří v pohybu, vyhrávali jsme souboje. Šli jsme do brány, hráli jsme zodpovědně a disciplinovaně. Výkonu chyběly jen góly. Bez nich můžeme jen těžko vyhrát,“ uvědomuje si.

Foto: iihf.com

Češi v koncovce zklamali, Košečkina nepřekonali ani jednou. „Musíme jít ještě víc do brány, i když si myslím, že kluci tam šli a bojovali. Když to bylo dobře sehrané, byly tam střely a puky lítaly, ale nic tam nepropadlo. Finální fázi musíme zlepšit,“ velí před sobotním duelem o bronz.

Soupeřem družiny kolem kapitána Erata a spol. bude poražený semifinalista z utkání Kanada – Německo. „V sobotu hrajeme znovu o medaili. Chtěli bychom poslední utkání vyhrát. Zlatý sen se nám rozplynul, ale pokusíme se udělat alespoň bronz. I ten je pro nás velká motivace. Přijeli jsme sem pro medaili. Teď se nám jedna a druhá zavřela, takže musíme urvat třetí,“ dodává odhodlaně Josef Jandač.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz