Rozvolnění amatérského sportu? Venku do 20 lidí, uvnitř zatím NE

Foto: Tomáš Lysý, hcdukla.cz

Amatérský sport dostane od pondělí 12. dubna zelenou, ale jen částečně. Potvrdil to nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Arenberger se k aktuálním opatřením vyjádřil na páteční tiskové konferenci.

Od pondělí budou amatérským sportovcům umožněny aktivity na venkovních sportovištích, a to v maximálním počtu dvaceti osob. Vyplývá to z uvolnění obecných pravidel pro shromažďování po konci nouzového stavu.

Sportovci v takovém případě nemusejí nosit respirátor ani roušku a nemusejí mezi sebou dodržovat rozestupy. „Dvacet lidí si venku klidně může zahrát fotbal, jen budou ochuzeni o brankáře,“ prohlásil s úsměvem ministr zdravotnictví.

Jenže tím úsměv končí. Využívání vnitřních sportovišť je i nadále všem amatérským sportovcům zapovězené. Stejně tak nelze využít ani vnitřní prostory přiléhající k venkovnímu sportovišti, jako sprchy, šatny nebo toalety.

Uvolnění pravidel pro sportování amatérů od pondělí 12. dubna ?

Zveřejnil(a) Národní sportovní agentura dne Pátek 9. dubna 2021

„Ve vnitřních sportovištích můžou sportovat pouze osoby v rámci výkonu zaměstnání, znamená to, že to jsou profesionální sportovci. Amatéři nemohou využívat vnitřní sportoviště ani v rámci spolkové činnosti. To je výklad našeho právního odboru,“ řekl Arenberger.

„Vadí nám tam, že se většinou sundávají roušky," upřesnil ministr.

Jak upozornil web iSport.cz, proti tomu se ohradila například Česká komora fitness, která považuje opatření za nezákonné a ministerstvu zaslala předžalobní výzvu.

Uvnitř se totiž bude moci shromažďovat deset osob, a zjednodušeně řečeno – není vůbec jasné, jakým právem jim politici brání při tom sportovat.

? Česká komora fitness považuje konkrétní znění Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky ze dne...

Zveřejnil(a) Česká komora fitness dne Pátek 9. dubna 2021

Arenbergerova reakce víceméně potvrdila, že jde pouze o obstrukce bez opory v zákonech.

„Právníci nás určitě do čtrnácti dnů, tří týdnů spláchnou, že nemáme nic omezovat. My jsme si toho vědomi,“ cituje ministra iSport.cz.

„Hlavní prioritou bylo zahájení školní docházky. Toto oddálení zahájení sportovních činnosti uvnitř nám aspoň trošku nabídne možnost posoudit epidemiologickou situaci. V žádném případě bychom se nechtěli vracet zpátky a nechat doma děti trvale, jenom kvůli tomu, že jsme otevřeli vnitřní sportoviště,“ doplnil.

Výklad ministerstva je navíc v rozporu s výkladem, který předtím ve čtvrtek zveřejnila Česká unie sportu.

❗Výklad ČUS: Od pondělí je možné s omezeními organizovaně sportovat na venkovních a vnitřních sportovištích ❗ V...

Zveřejnil(a) Česká unie sportu dne Čtvrtek 8. dubna 2021

Podle ní by amatérští sportovci mohli využívat i vnitřní sportoviště, ale pouze jako členové spolků, které jsou přímými provozovateli těchto sportovišť. Jinak by mohli být považováni za veřejnost, které přístup do vnitřních sportovišť umožněn není.

Na vnitřních sportovištích by i tak bylo nutné nosit ochranu dýchacích cest, případně procházet pravidelným testováním na covid-19.

Vzhledem k odlišnosti výkladů je ale možné, že v nejbližších dnech dojde v otázce amatérského sportu k dalším změnám.

„Já názoru pana ministra věcně rozumím, ale text zveřejněného mimořádného opatření ministerstva pracuje s pojmy, které takto vyložit nelze. Předpokládám, že ministerstvo provede nějakou korekci. Jinak ale celkově přístup pana ministra ke sportu vítáme,“ uvedl generální sekretář České unie sportu Jan Boháč.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz