Rozhodly speciální formace a vhazování, tvrdí Pešán. Budou fit Šustr se Sedlákem?

Foto: fhr.ru

17. prosince 2020, 16:06

Václav Jáchim

Na turnaji Karjala odmakali hokejisté s Finy odpovědnou partii a ani jednou neinkasovali a vyhráli 2:0, úvodní duel v Moskvě jim proti stejnému sokovi žádné body nepřinesl. „Tým sehrál relativně kompaktní zápas, rozhodly speciální formace a také vhazování," konstatuje hlavní kouč Filip Pešán.

Zatímco na první akci letošního Euro Hockey Tour dostali Češi celkově čtyři branky, teď tuhle porci naplnili hned v úvodní bitvě. „Při hře pět na pět byla hra vyrovnaná, měli jsme trošičku problém v obranném pásmu, ale to platilo i v tom finském, kde jsme my naopak byli velmi silní. Rozhodly speciální formace, ty finské daly bohužel o jeden gól víc než ty naše. Ten nám pak chyběl, abychom zápas dotáhli aspoň do prodloužení," hodnotí šéf české střídačky.

Je velký rozdíl hrát na kotouči, nebo ho celý zápas nahánět

Soupeř se dvakrát prosadil při početních výhodách, tahle disciplína zdobila Seveřany už na turnaji Karjala. „Jejich přesilovky jsme neměli úplně načtené, protože jsme Finy viděli poprvé až v zápase. Předtím nebyla šance si je prohlédnout, finský tým je úplně jiný než předtím na turnaji ve Finsku. Přesto jsme tušili některé jejich signály, ale bohužel, když to sehráli takhle parádně – na střelu z první, nestihli jsme na to zareagovat."

Šance ve třetí třetině kýžené vyrovnaní nepřinesly, a tak z prvního duelu v Moskvě odcházíme bez bodu. ????? Děkujeme všem za podporu na dálku! ???

Zveřejnil(a) Česká hokejová reprezentace dne Čtvrtek 17. prosince 2020

Hlavní kouč také zmiňuje jeden klíčový nedostatek, který byl tentokrát dost citelný. „V zápase nám obecně nešlo bully. Při našich oslabeních bylo podle mě fatálním selháním, protože hrát proti Finům celé dvě minuty v našem pásmu, to je pak nadlidský výkon ubránit. Chtělo to pomoci si vhazováním, což jsme neudělali. Bohužel jsme za to pak byli potrestáni," lituje.

Důležitý prvek hry stál tentokrát na straně protivníka. „Je velký rozdíl hrát na kotouči, nebo ho celý zápas nahánět. O tomto problému jsme věděli, bohužel musím říci, že se nám na poslední chvíli omluvili ryzí centři. Museli se tam tedy posunout kluci, kteří jinak hrají na křídle, dneska to bylo vidět," doplňuje.

Nováčci obstáli. Pro kluky obrovská zkušenost do dalších let

Úvodní bitva Channel One Cupu nabídla dost netypický hokej, padlo totiž sedm branek, což na této úrovní není obvyklé. „Byl to trošku zápas mimo box," souhlasí Pešán. „Ale na druhou stranu: utkání bylo vyrovnané, byť ne úplně dobře organizované. Finové využili o jednu přesilovku víc než my a proto vyhráli."

Foto: fhr.ru

Trenérský štáb národního týmu zaslouží velkou pochvalu za to, že do Ruska přivezl hodně omlazený tým. Částečně si to vynutily okolnosti, ale stejně – akce Euro Hockey Tour jsou k testování zelenáčů ideální. Proti Finům se představilo šest nováčků – konkrétně Mašín, Pýcha, Jašek, Lakatoš, Zbořil a Kodýtek. „Myslím, že na to, s jakým soupeřem hráli, kluci obstáli. Velmi těžkou roli měl Petr Kodýtek, který naskočil do oslabení a potom nahradil zraněného Sedláka. Rozhodně v zápase nepropadli, pro kluky je to obrovská zkušenost do dalších let," hodnotí hlavní kouč.

Jako první z českého výběru otevřel skóre Lukáš Jašek, který pak také chodil na přesilovky. „Že měl dva body, to nic neznamená," upozorňuje Pešán. „Odehrál první slušný zápas za reprezentaci, ovšem byla tam spousta chyb a prohraných soubojů. Jestli chce hrát NHL, musí daleko víc zabrat. Ale udělal dobrý první krok." Češi před zápasem hodně spoléhali na první útok, v němž začali Jaškin, Kaše a Nestrašil

Na extrémně těžké Rusy chceme silnou sestavu

„Formace spolu trénovaly jeden a půl dne. Kdyby člověk měl trošičku víc času, což  na těchto turnajích není a stejné to mají i soupeři, tak by bylo možné daleko víc využít předností hráčů. Myslím, že první lajna neodehrála špatný zápas. Dali branku v přesilovce, což bylo důležité pro jejich sebevědomí. Ale i oni prohrávali vhazování. Místo aby byli na kotouči, tak ho hráči museli většinu času nahánět. Pokud to půjde, musíme na tom zapracovat."

Foto: Lukáš Kratochvíl

Když Pešán slyší otázku na to, co se v zápase podle něj dařilo, zmiňuje přínos nováčků. „Líbilo se mi, že obstáli v konkurenci velmi zkušených hráčů soupeře. Tým sehrál relativně kompaktní zápas, nebyly tam nějaké hromady nesystémových chyb. Přestože jsme prohráli a na můj vkus měli až moc prohraných malých soubojů, tak tým držel pospolu a bojoval o to, aby zápas vyrovnal a zvrátil."

Utkání ze zdravotních příčin nedokončili Lukáš Sedlák a Andrej Šustr. Budou fit na další bitvy? „Uvidíme. Sedlák utrpěl zranění v horní části těla, nedohrál ani Šustr. Musíme počkat, v jakém budou stavu, jestli s nimi budu moci počítat. V sobotu nás čeká extrémně těžký tým Rusů plný hráčů KHL, budeme chtít nasadit silnou sestavu. Rozhodne zdravotní stav," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz