Roman Turek zamával na rozloučenou, v českobudějovickém Mountfieldu všechny zaskočil

5. srpna 2010, 11:05

Václav Jáchim

Původně se zdálo, že v září načne další extraligovou sezonu. Možná poslední. Čtyřicetiletý brankář Roman Turek nesignalizoval, že by měl v úmyslu podobný krok, jaký nedávno zvolili mistři světa a olympijští vítězové Jiří Šlégr, Robert Reichel, Josef Beránek. Gólman zlatých hochů z Vídně 1996 se chystal na nový ročník, ovšem nyní vyšlo najevo, že už ho nezahájí. Turek ve čtvrtek dopoledne oznámil ukončení kariéry, vrcholovému hokeji tedy mává na rozloučenou, ale bez milovaného sportu nezůstane. Je viceprezidentem občanského sdružení mládežnické organizace českobudějovického Mountfieldu, lze očekávat, že se posléze třeba přesune i do jiné role.

Na první pohled přišlo rozhodnutí Turka náhle. V Mountfieldu měl původně tvořit brankářskou dvojici s Jakubem Kováčem, záda by jim kryl mladík Šimon Hrubec. Turkův verdikt ovšem mění situaci, Jihočeši patrně budou nuceni hledat ještě jiného gólmana. Sportovní manažer klubu Josef Zajíc přijímá skutečnost racionálně. "Romana zcela chápu, odchod z vlastní vůle je ten nějtěžší, v hokejové kariéře jde o nejsložitější krok," konstatoval v klubovém prohlášení.

Vedení českobudějovického Mountfieldu zpráva zaskočila. "Je to rána z čistého nebe, neměli jsme o ničem podobném tušení. S Romanem jsem se sešel ve středu večer, informoval mě o tom, ale říkal jsem si, nakolik je jeho rozhodnutí nezvratné. Pokoušel jsem se ho přemluvit, probírali jsme to. Ale na druhou stranu - svým způsobem ho chápu. Tímhle si prošel každý, kdo někdy dělal vrcholový hokej," říká generální manažer klubu František Joun.

Představitelé klubu přijali situaci přijali, byť nic podobného nepředpokládali. "S Romanem jsme mluvili o důvodech, ty musí říci a přesně popsat sám. Naznačil mi, že nemá z hokeje potřebnou radost, že už si ho neužívá jako dřív. Musel se do toho nutit, všechno zvažoval. Ve čtvrtek jsme měli před polednem schůzku a na ní Roman svůj záměr potvrdil," připomíná Joun. Pro Mountfield jde o nemilou novinu. Turek byl jednak největší osobností týmu, jednak mu stále patřila pozice prvního gólmana.

Co bude dál? "Tohle zůstává záležitostí hlavně pana Zajíce a sportovního úseku. Já mám na věc svůj názor, musíme to probrat. K dispozici máme gólmany Kováře a Hrubce, kteří jsou šikovní, nicméně v případě zranění bychom pak řešili závažný problém. Musíme hledat jiného brankáře," připouští generální manažer klubu. Dodává, že hokejový Mountfield nadále doufá ve spolupráci s Romanem Turkem, byť na jiné bázi než dosud.

"Roman je ve správní radě občanského sdržužení, má funkci viceprezidenta. Věřím, že zůstane klubu věrný, máme o to samozřejmě zájem," konstatuje Joun. Verdikt někdejšího reprezentanta, který svého času s Dallasem získal Stanleyův pohár, přijímá jako realitu a Turkovi na dálku děkuje za jeho služby pro českobudějovický klub. "Roman byl nejen vynikající brankář, ale je to bezvadný slušný člověk. Určitě o všem hodně dlouho přemýšlel, pak přišel a férově nám to řekl. Toho si velmi cením," dodává František Joun.

Účastník olympijských her v Lillehammeru, čtyř mistrovství světa a World Cupu 1996 strávil v Českých Budějovicích většinu kariéry. V 90. letech chytal jednu sezonu za německý Norimberk, poté odešel do NHL, kde hájil branku Dallasu, St. Louis a Calgary. Do mateřského klubu se Turek vrátil v roce 2004, pomohl mu k postupu do extraligy, poté nastupoval v extralize pravidelně až do skončení uplynulé sezony. Největšího úspěchu s týmem dosáhl během ročníku 2007-08, kdy Mountfield vyhrál základní část a v play off posléze postoupil do semifinále.

O nečekaném kroku pohovořil Turek na klubových stránkách. "Měl jsem takový divný pocit už po letní přípravě. Vždycky jsem se hrozně těšil na led, ale letos to bylo takové jiné. Ty dva týdny, které jsme strávili na ledě, jsem zkoušel tenhle pocit zlomit, ovšem prostě nastala ta chvíle, kdy jsem pochopil, že je to všechno, co jsem hokeji mohl dát. Cítil jsem, že se do hokeje musím moc nutit, neměl jsem ze hry radost. To byl důvod, proč jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl," řekl gólman.

Podobné pocity vnímal Turek prý i během minulé sezony, ale tehdy pokaždé našel sílu bojovat dál. S chytáním končí podle všeho definitivně. "Myslím, že už na sebe výstroj neobleču, nelálají mě ani žádné exhibice. Když už bych si měl jít zahrát, tak ne jako brankář," pravil. Přiznal, že verdiktem zaskočil i rodinu. "Manželce jsem ve středu ráno řekl, že jdu na trénink a po něm to ukončím. Ona mi moc nevěřila, ale když jsem přišel domů a řekl, že to mám za sebou, tak na mě koukala a ptala se, jestli to myslím vážně a jestli jsem si to přece jen nerozmyslel. Kluk z toho byl hodně překvapený. Od chvíle, co se narodil, tak mě znal jen jako hokejistu, pro něj to bylo hodně zvláštní."

Turek prozatím nemá jasnou představu, co bude dál. Udělal životní krok, nyní ho čeká nová etapa. Jeho odchod je čerstvý. "Asi mi pár dní potrvá, než ten humbuk kolem mě utichne a než se s tím já sám sžiju. Počítám s pár dny naprostého volna a pak teprve začnu přemýšlet, co budu dělat dál, aby mě něco nutilo vylézt z baráku," poznamenal závěrem pro stránky hokejcb.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz