Rébus českých brankářů. Když dorazí Francouz, kdo bude jedničkou?

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

9. května 2019, 17:01

Václav Jáchim

Na minulých šampionátech byla otázka brankářů české reprezentace většinou jasná nebo aspoň zřetelná. Letos zatím nikoli. Pokud klapne příjezd Pavla Francouze, jehož Colorado v noci na čtvrtek ukončilo sezonu, bude muset jiný gólman z kola ven. Otazníkem rovněž je, kdo obsadí pozici číslo jedna.

V Bratislavě jsou s národním týmem zatím Patrik Bartošák, Šimon Hrubec a Jakub Kovář (podle abecedy). Pokud v klubu projde zdravotní prohlídkou, přiletí i Pavel Francouz. „Není jisté, jestli dorazí. Snad by měl," reagoval ve čtvrtek po obědě Zdeněk Orct, jenž má gólmany u české reprezentace na starosti.

Volba brankáře? Je to o aktuálně formě. I o tom, s kým hrajeme

Bývalý reprezentant a zkušený kouč bude mít při řešení brankářského rébusu klíčové slovo: „Nedokážu posoudit, jak proběhne aklimatizace, Zatím bych nechtěl říkat nic bližšího," reaguje Orct na příjezd Francouze. Logicky, jde o citlivé téma. „S Pavlem bych chtěl probrat, jakou pozici bude případně mít. Jsme spolu v kontaktu celou sezonu, což platilo i s dalšími gólmany. S Petrem Mrázkem, Romanem Willem, s Márou Langhamrem," doplnil.

Foto: Jonathan Kozub, theahl.com

Trenér brankářů s ovečkami pracuje neustále, jeho doporučení jsou pro hlavního kouče Miloš Říhu zásadní. Na co se Orct před nominaci k utkání nejvíc dívá? „Na to, jak chytají," usmál se. „Je to o aktuální formě, pak také o tom, s kým budeme hrát." I kdyby nebyl volný Francouz, stejně by zůstával solidní oříšek. S ohledem na turnaj Carlson Hocky Games i předchozí fázi přípravy jsou na stejné startovní čáře Patrik Bartošák a Jakub Kovář.

„Oba mají své přednosti, už jsme se nějakým způsobem rozhodli," uvedl Orct. Jméno gólmana pro první zápas zatím veřejně nezaznělo, Kovář má hodně zkušeností, Bartošákovi zase parádně vyšel poslední vzájemný duel s Tre Kronor, v němž udržel čisté konto. Že by do byl on? Uvidíme...  „Je příjemné, když máte na výběr. Ale abych řekl pravdu, škatulkování na jedničku a dvojku nemám moc rád. Pokud brankář není odskočený, jako to například bylo u Pavla Francouze v Litvínově, rozhoduje momentální forma," zmínil Orct.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Střídání gólmanů? Všechno se bude odvíjet od prvního utkání

Kovář a Bartošák jsou podle něj odlišní. „Patrik je trošku jako malé dítě, které má svoji hračku. Když mu ji vezmete, je to strašné. Hrozně chce chytat! Kuba Kovář je vyzrálejší, starší gólman. Hodně přemýšlivý. Do technických detailů bych se nepouštěl," řekl jejich trenér. Pokud jsou brankáři vyrovnaní, nabízí se možnost, že by se v úvodu turnaje střídali.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Navíc víkendový program bude náročný, Češi hrají tři zápasy ve čtyřech dnech. „Je to varianta. Ale všechno se bude odvíjet od prvního zápasu. Pokud bychom například vyhráli s nulou, těžko pak dávat do brány jiného gólmana. Proto bych nerad tvrdil, že první zápas bud chytat ten a další utkání zase ten. Musíme počkat," upozornil Orct.

Český tým musí na soupisku pro šampionát zapsat aspoň dva gólmany, a to nejpozději 24 hodin před prvním zápasem. Francouz duel se Švédy nestihne, na soupisku musí dva z trojice Bartošák, Kovář, Hrubec. Posledně jmenovaný potvrdil, že na MS přijme jakoukoli roli, u Bartošáka s Kovářem to jisté není. Že by pozice třetího brankáře připadla Francouzovi, to se nezdá pravděpodobné, byť ji Miloš Říha nevyloučil. Takže? Klíčové bude, kteří dva gólmani se objeví na soupisce.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz