Rázný Jiříček: Výhra je vzkaz těm, kteří nepřijeli reprezentovat

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Bylo na něm vidět, že na ledě nechal všechno. Obránce David Jiříček byl však po čtvrtfinále výřečný. Během léta dostával hodně otázek, proč na mistrovství jede a nedá spíš přednost přípravě na novou sezonu. „Kvůli takovým zápasům hokej hrajeme,“ odpovídá všem, co o jeho cestě na šampionát pochybovali.

Davide, pomohla týmová procházka, nebo co vedlo k proměně týmu?
Myslím, že prohra proti Lotyšsku byla tou nejlepší fackou, jakou jsme mohli dostat. Je jedno, jestli jdete na Švédy, nebo na Ameriku. Zápas proti Lotyšsku nám ukázal, že takto hrát nemůžeme. Možná to bylo i ve finále bylo lepší, než kdybychom vyhráli 10:1.

Jak byste popsal euforii po konci zápasu?
Bylo to samozřejmě skvělé. Ale doufám, že ještě nekončíme. V semifinále jsou čtyři týmy, ale my chceme přivézt medaili. Ani ne za dva dny nás čeká další utkání. Musíme se na to připravit, odvést co nejlepší výkon a reprezentovat to, co máme tady na hrudi (poklepává na český znak).

Zažil jste už někdy takové nervy při zápase, hlavně na jeho konci?
Neřekl bych, že to byly nervy ‒ v takové situaci je spousta adrenalinu. Byl to těžký zápas, nebylo jednoduché to urvat zpátky. Ale Suchoš (Tomáš Suchánek) nás podržel vzadu, obrana byla skvělá, útočníci skvěle bekčekovali i forčekovali, napadaly nám tam góly. Dneska to bylo ze všech stran dobré. I tak věřím, že se můžeme ještě zvednout a hrát ještě lépe.

Byl to nejlepší zápas vaší reprezentační kariéry?
Pro mě osobně ano. Hodně lidí se mě ptalo, proč na mistrovství jedu a nedám přednost přípravě na sezonu. Ale kvůli tomu ten hokej hrajeme. Jak už jsem říkal několikrát ‒ tohle je vzkaz těm, kteří nepřijeli reprezentovat.

V prvním útoku místo Michala Guta nastoupil Matyáš Šapovaliv. Změnila se taktika první pětky?
Ani ne. Potřebovali jsme restart po zápase s Lotyšskem a myslím, že se nám to povedlo. Celý tým hrál skvěle. Od sedmého beka, přes třináctého útočníka až po druhého gólmana. V jednotlivcích bych to neviděl, hráli jsme jako tým.

Vás v zápase podkopl Američan Berard a vyfasoval za to pětiminutový trest. Pro hráče je to asi hodně nepříjemné, navíc takový nečistý zákrok.
Zrovna tohle je ale moje hra ‒ rád vyprovokuju soupeře. Zkusil jsem to a vyšlo to. Díky tomu jsme „ukradli“ pět minut z poslední třetiny, což bylo rozhodující.

Očekávali jste, že budou Američané ve hře provokovat, zvlášť ke konci zápasu?
Čekali jsme to. Hlavně jsme si před zápasem říkali, že s nimi chceme vydržet bruslit. O Američanech se říká, že každého ubruslí, ale v tomto zápase jsme ubruslili my je.

V semifinále budete hrát proti Kanadě. Z čeho se poučit z prvního vzájemného zápasu, který jste prohráli 1:5?
Už jsem říkal, že Kanada tady má nejsilnější tým. Musíme hrát jako tým a uvidíme, jak to dopadne.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz